RadioVisie

  • .
    .

UK: Kleinschalige DAB+ van start

De Britse mediaregulator Ofcom heeft afgelopen week haar plannen met betrekking tot kleinschalige DAB-uitzendingen in het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt. De komende vier jaar worden er honderden vergunningen uitgegeven voor de exploitatie ervan. Momenteel luistert bijna 60% van de Britten digitaal, waarbij DAB(+) het populairste digitale platform is.

Het Verenigd Koninkrijk kent momenteel drie landelijke DAB-multiplexen, enkele regionale en tientallen lokale DAB-netten. De verzorgingsgebieden zijn overigens vergelijkbaar met die van het bovenregionale kavel in Nederland waarop de regionale stations er uitzenden.

Sinds 2015 wordt er in het Verenigd Koninkrijk op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-netten. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn multiplexen in de lucht met een beperkt bereik. Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de wens van kleine commerciële lokale stations, internet- en community radiozenders. Vrijwel alle grotere lokale en regionale omroepen zenden momenteel uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigden de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Niet duur en toch degelijk

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat er geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. Die software draait op een eenvoudige (Rasberry Pi) computer. Voor nog geen 10.000 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per station.

Omdat Ofcom definitieve vergunningen voor kleinschalige DAB-uitzendingen wil uitgeven in heel het land, werd er een consultatieronde gehouden, waarop ruim honderd reacties kwamen. Na evaluatie werden de definitieve plannen bekend gemaakt. De vergunningen worden in fases uitgedeeld. De eerste start binnenkort en bevat 25 gebieden, waaronder Glasgow, Birmingham en Bristol. De tweede fase bevat 22 gebieden, allen in het noordwesten van Engeland, met onder andere steden als Liverpool en Manchester.

Overeind blijft de regel dat de dekking van de kleinschalige multiplexen niet groter mag zijn dan 40% van het reeds bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio. De eis dat alle radiostations op deze multiplexen moeten uitzenden in DAB+ werd geschrapt. De oude DAB (MP2)-standaard, die nog veelvuldig wordt gebruikt, blijft toegestaan.

De partij die de exploitatie van een DAB-net krijgt toegewezen, mag die zelf gaan invullen. Wel dient er plaats te worden vrij gehouden voor drie community stations. Dit zijn kleine lokale omroepen zonder winstoogmerk. Hiervoor worden speciale vergunningen (C-DSP) uitgegeven. Mochten er geen of minder C-DSP-vergunningen voor een multiplex toegekend worden, dan blijft deze ruimte leeg. De exploitant van een DAB-net mag die niet inzetten voor een ander radiostation. Wie een licentie krijgt toegewezen moet binnen anderhalf jaar actief zijn. (radio.nl) 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Talksport mag zeven AM-zenders uitzetten (audio)

Het Britse Talksport mag beginnen met het afschakelen van haar middengolfzenders. De commerciële omroep heeft Lees verder

Blad 311: Mi Amigo, Ofcom-rapport en Sublime (video)

Lang geleden hoorde u tussen de storingen door de muziek, nu is die helemaal storingsvrij Lees verder

BBC botst behoorlijk met Boris

Ook lokale BBC radiostations de dupe? De Britse conservatieve regering van Boris Johnson wil de Lees verder

Blad 1374: PROS, Giel Beelen, Elvis Costello

• Radio PROS houdt tweede taartenslag • Giel Beelen haalt zijn kruidenmengsel uit de handel Lees verder

VK: Heart wijzigt weekend

Het Britse Global Radio startte het nieuwe jaar met enkele wijzigingen bij het zusterstation van Lees verder

Blad 1371: Kim Muylaert, Absolute Radio, Veronica’s stipmotor (audio)

• Kim Muylaert (ex-NRJ) krijgt plekje bij StuBru De Tijdloze • UK: Win je eigen Lees verder

Blad 1364: Stoorzender, R-Radio, Beverland, GB News Radio

• Pop-upradio’s als balsem voor de gesloten cultuursector • Duizend keer onvergetelijk bij Radio Beverland Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: de internationale blikvangers

Bij RadioVisie kijken we graag over de landsgrenzen mee naar wat er leeft op vlak Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x