RadioVisie

  • .
    .

UK: hoe een veteraan van 71 de nummer één van radio werd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radioveteraan Ken Bruce is volgens de nieuwste RAJAR-luistercijfers momenteel de populairste radiopresentator van Groot-Brittannië. De zachtaardige Schot trekt met zijn dagelijkse show op BBC Radio 2 liefst 8,7 miljoen luisteraars, terwijl zijn ochtendcollega Zoe Ball het met 1,2 miljoen luisteraars minder moet doen.

Ken Bruce, die op 2 februari zijn 71ste verjaardag vierde, is niet de radiopersoonlijkheid die buiten Groot-Brittannië veel vermeldingen krijgt. Zelfs in eigen land duikt hij maar zelden in het nieuws op. Hij is peter van een ziekenhuisradio en werft fondsen voor onderzoek naar autisme (een van zijn kinderen lijdt hieraan), maar dat is het zowat. Nochtans staat hij al drie decennia aan het roer van zijn eigen show op BBC Radio 2 van 9.30 uur tot 12 uur.

Ken Bruce startte zijn radiocarrière in 1978 bij BBC Radio Scotland. In januari 1985 mocht hij Terry Wogan opvolgen voor The BBC Radio 2 Breakfast Show (luister onderaan dit artikel). In april 1986 verhuisde hij een eerste keer naar de voormiddag en vanaf maart 1990 zat hij in de avond. In 1991 kreeg hij opnieuw de ontbijtshow om vanaf januari 1992 definitief in de voormiddag te belanden. In december 2008 werd Ken Bruce opgenomen in de Britse Radio Academy Hall of Fame. Tijdens de lockdown maakte hij meer dan een jaar zijn programma van bij hem thuis.

Bruce schikte zich steeds in zijn rol om de tweede viool te spelen na grotere persoonlijkheden, zoals de veelgeprezen Terry Wogan of de wat ruigere Chris Evans. Maar kijk, de tijden zijn veranderd en de generatie die in de jaren ’90 volop dweepte met indie en rave heeft intussen ontdekt dat de ‘klassieke pop’ in feite nog zo slecht niet was.

Gewijzigde luistergewoonten

En waar de commerciële radio ook in Groot-Brittannië steeds meer uitblinkt in weinig avontuurlijke playlists en de digitale BBC Radio 6 Music recent enkele wijzigingen onderging die – afgaand op de luistercijfers – slecht vielen bij de luisteraars, daar blijkt de nooit irritante Ken Bruce nu plots dé rots in de branding. In onzekere tijden is zijn warme, comfortabele aanwezigheid een baken van vertrouwen voor de luisteraar.

Er spelen nog andere facetten mee. Zo zorgde de pandemie voor gewijzigde luistergewoonten in de ochtend. De vroegere luisterpiek tussen 7 en 9 uur ’s morgens verschoof naar de vroege voormiddag. Omdat er in Groot-Brittannië 18 maanden geen luistercijfers werden gemeten, is dat fenomeen pas recent echt cijfermatig duidelijk geworden.

Hoewel voor de hand liggende oorzaken als het thuisonderwijs en het afgenomen woon-werkverkeer al sinds de herfst van 2020 verleden tijd zijn, is die verschuiving in de luistergewoonten gebleven. Ook bij de commerciële LBC haalt de show van James O’Brien (10-13 uur) voor het eerst betere cijfers dan de ochtendshow van Nick Ferrari.

Popmaster

De belangrijkste ‘trekker’ in het programma van Ken Bruce is het onderdeel Popmaster, een dagelijkse popquiz tussen 10.30 uur en 11 uur die in februari 1998 werd geïntroduceerd. Overigens geen quiz voor doetjes, maar eerder iets voor muzieknerds. Van Popmaster bestaan intussen ook boeken en een bordspel en het item heeft vele tienduizenden verstokte fans op de sociale media, check maar eens met #popmaster. Je kunt de afleveringen als podcasts herbeluisteren via BBC Sounds.

Als radioman is Ken Bruce zonder meer een klasbak. Hij klinkt al 35 jaar even opgewekt, heeft een enorm goed gevoel voor timing en verstaat de kunst in het goed omgaan met zijn publiek. Hij praat maar zelden over intro’s, wat zijn respectvolle attitude tegenover muziek beklemtoont. Zijn collega’s verzekeren dat hij ook binnen de BBC “universeel geliefd” is en dat hij een geweldig gevoel voor humor heeft.

Al zouden de Britten uiteraard geen Britten zijn als ook Ken Bruce hier en daar zijn criticasters heeft. “Hij klinkt als een leraar aardrijkskunde uit de middenklasse die erg teleurgesteld is in je inspanningen dit jaar.”


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx