RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

UK: grote interesse lokale DAB-uitzendingen

Ook in het Verenigd Koninkrijk is er heel wat interesse bij kleinere lokale commerciële omroepen, community stations en webradio’s om uit te zenden via kleinschalige DAB-netten. 

Dit blijkt uit een zogenaamde ‘call for expressions of interest’ van mediaregulator Ofcom. In 2017 werd een wetsvoorstel om kleinschalige DAB-uitzendingen een eigen status te geven reeds goedgekeurd. In totaal kwamen er 430 aanmeldingen binnen van zowel radiostations als van partijen die een zogenaamd small scale DAB-multiplex willen exploiteren.

Sinds 2015 wordt er in het UK op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-uitzendingen. Dit is onder andere het geval in Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow. Alle multiplexen hebben een beperkt bereik. Zowat alle grotere lokale en regionale stations zenden momenteel al uit via DAB(+), de kleinere radio’s dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat er geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor nog geen 10.000 euro kan men al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen.

Hoe meer zenders er actief zijn, hoe meer de prijs per station daalt. Voorwaarde is dat de dekking van de kleinschalige multiplexen niet groter is dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio.

De ‘call for expressions of interest’ was ook bedoeld om te peilen naar de plannen en wensen van de geïnteresseerde partijen. Op deze manier wilde Ofcom in kaart brengen in welke regio’s er behoefte is aan een mini-multiplex. Dat was het geval voor Glasgow (8), Leeds (6), het westen van Londen (6), Liverpool (5) en Noord-Londen (5). Daarna volgden Belfast, Birmingham, Bradford, Londen-Oost, Londen-Zuid en Southampton, elk met vier aanvragen.

Ofcom gaat zich de komende maanden verder buigen over de indeling van de kleinschalige DAB-netten. (radio.nl)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rezeetje
Rezeetje
22 november 2018 - 15:16 15:16

Zou hier in Vlaanderen ook perfect moeten kunnen maar de lokalen mogen niet … enkel de mediahuizen en de VRT mogen meespelen… wat een discriminatie . . . vreemd dat Europa dit wil slikken, of weten ze het gewoon nog niet ? 😉

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx