RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

UK: Graham Norton ruilt BBC Radio 2 voor Virgin Radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wij kennen Graham Norton (57) natuurlijk vooral als televisiemaker, maar in Groot-Brittannië had de flamboyante Ierse presentator sinds oktober 2010 ook een wekelijks radioprogramma op zaterdagochtend bij BBC Radio 2. Had, want afgelopen zaterdag nam Norton definitief afscheid. Vanaf januari gaat hij aan de slag bij Virgin Radio.

Norton tekende een driejarig contract met Virgin, waar hij zowel op zaterdag- als zondagochtend een programma zal maken. De BBC had in november al bevestigd dat Norton op het einde van het jaar zou vertrekken. Zijn vervanger bij BBC Radio 2 op zaterdagochtend wordt Claudia Winkleman, bekend als co-host van Strictly Come Dancing.

Volgens Norton is de overstap een samenloop van toevalligheden. Eind september deed hij nogal wat radio- en tv-interviews voor de release van zijn derde roman, Home Stretch. Zo ook met Chris Evans, die zelf BBC Radio 2 had verlaten voor Virgin in 2018. “Hij plaagde me een beetje door te zeggen: ‘You should come to Virgin’. En de studio’s waren prachtig, je kunt mijn huis vanuit de studio zien, en ik dacht: ‘Oh eigenlijk, dit is hier heel leuk, en Chris lijkt zo blij’”, aldus Norton.

“Toen nam Virgin contact op, en ze kwamen met het idee om zaterdag én zondag te doen. En ik dacht altijd dat het ook op Radio 2 goed zou zijn om beide dagen te doen. Het leek me gewoon opwindend om een ​​nieuwe uitdaging te hebben en dat, op mijn leeftijd, iemand me wilde hebben.”

Een neveneffect van de verhuizing is dat Norton uit de BBC-lijst met sterrensalarissen zal vallen, die elke zomer wordt gepubliceerd als onderdeel van het jaarverslag van het bedrijf. Norton liet al eerder verstaan dat hij zich “niet comfortabel” voelt bij die publicatie. Norton kreeg jaarlijks zo’n 700.000 pond voor 40 afleveringen van zijn radioshow, plus enkele tv-presentatieopdrachten, die hij trouwens zal blijven verzorgen (BAFTA-awards, Eurovisiesongfestival). De verdiensten uit zijn populaire wekelijkse tv-show, naar verluidt zo’n 3 miljoen pond, zitten daar niet in, omdat die wordt geproduceerd en wereldwijd via een productiefirma van de BBC.

Het programma van Norton op zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur (Britse tijd) was zonder meer een van de meest spraakmakende op BBC Radio 2, goed voor meer dan vier miljoen luisteraars. Zelf werd de Ier in 2010 aangetrokken als vervanger van Jonathan Ross, die de BBC na 11 jaar verliet na het “Sachsgate” -schandaal. Al was Norton aanvankelijk terughoudend om in te gaan op het aanbod.

Naast de muziek en de beroemde gasten was de absolute blikvanger van de radioshow het wekelijkse gesprekje met zijn “tante Grill Graham”, een typetje vertolkt door zijn co-host Maria McErlane. Luisteraars mochten schrijven over een persoonlijk probleem, meestal volstrekt domme dingen, waarop Norton en McErlane hun “advies” gaven en de luisteraars vroegen om hun eigen oplossingen in te sturen. Op gebied van on-air chemie was dit rubriekje zonder meer een masterclass.

  • (foto boven: Graham Norton met Chrissie Hynde van The Pretenders, BBC)

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK luistercijfers: BBC Radio in vrije val

Commerciële radio steekt voor het eerst in 23 jaar de BBC voorbij. BBC Radio 1 Lees verder

UK: Greatest Hits Radio laat AM los in Wales (video)

Voor radiostations wordt het steeds duurder om in deze omroepband te blijven uitzenden voor steeds Lees verder

Blad 1546: Joost Ramaer, Sweet Caroline, Fall (video)

• Joost Ramaer: “Het domein van de media schreeuwt om beleid” • Britse radio’s in Lees verder

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Absolute Radio herdenkt British Offshore Radio fleet (audio)

Het Britse Absolute Radio plant een pop up station met vooral aandacht voor de zeezenders.

Blad 1533: Esther Nwanu, Chris Stevens, My Favorite Murder (video)

• De blinde vlek van Esther Nwanu • Londen: Chris Stevens stopt bij CountryLine Radio Lees verder

Blad 1530: VRT, RNI, Edinburgh

• Podcast: inzicht in de 'silo's' van de VRT • RNI: jingle-collectie en fotoboek • Lees verder

UK: spraakquota lokale BBC-zenders wordt aangepast

De mediaregulator Ofcom wil de strenge spraakquota van 100 procent tijdens ‘breakfast’ verminderen naar 75 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx