TuneIn heeft in Groot-Brittannië de toegang tot de meeste radiostations uit het buitenland verwijderd vanwege licentieredenen. Een en ander is het (late) gevolg van de juridische strijd van Sony en Warner bij het Britse Hooggerechtshof. De twee majors zeggen dat TuneIn aansprakelijk was voor inbreuken op de auteursrechten voor alle stations in de app, met uitzondering van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde stations.
TuneIn voerde aan dat het gebruikers verbond met streams die eigendom zijn van de radiostations en dat het simpelweg fungeerde als een zoekmachine voor radio, waarbij de app ‘de muziek in de stream van elk radiostation aan het publiek communiceerde’.
De rechter accepteerde het argument van TuneIn niet dat het slechts een zoekmachine was zoals Google, omdat gebruikers zoveel meer kunnen doen dan enkel zoeken. Zo kun je via de app door muziek bladeren op genre en artiest.
Hoewel de uitspraak al dateert van november 2019, werden de gevraagde wijzigingen pas de voorbije dagen doorgevoerd. Dat gebeurde zonder voorafgaande aankondiging, maar op Britse sociale media regende het al snel klachten dat men niet langer naar stations van buiten het Verenigd Koninkrijk kon luisteren. De ban geldt overigens ook voor de streams uit landen van het Britse Gemenebest.
TuneIn Support reageerde uiteindelijk door te zeggen: “Als gevolg van een gerechtelijke uitspraak in het Verenigd Koninkrijk zullen we de beschikbaarheid van internationale stations in het Verenigd Koninkrijk verbieden, met beperkte uitzonderingen. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak.”
Een woordvoerder van Sony Music liet optekenen dat TuneIn “op wijdverspreide schaal links naar muziek zonder licentie opnieuw verspreidt en commercialiseert”.
altijd iets met tune-in, maken zichzelf stilaan zeer overbodig als je ze kan vermijden, doen !