RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: De ultieme aanval op de BBC (2) (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Voormalig BBC Radio 1-medewerker Gary King opende om 08.00 uur de officiële uitzendingen met een licht bewerkt citaat uit ‘Two Tribes’, van de Liverpoolse band Frankie Goes To Hollywood (1984). ‘Mine is the first voice you will ever hear on Atlantic 252’. Vervolgens stelden alle personeelsleden, presentatoren, directeuren en zelfs de kuisvrouw Rosalyn Reilly zich via een vooraf opgenomen tape voor. Met ‘Sowing The Seeds of Love’ van het duo Tears For Fears begon een boeiende en spectaculaire bladzijde in de mediageschiedenis.

Ofschoon de legale zendinstallaties zich in Ierland bevonden, trok de verraste BBC aan de alarmbel en sprak men van een nieuw piratenstation. De paniek in de Britse hoofdstad werd trouwens nog groter toen bleek dat het op het New Yorkse Z100 geïnspireerde muziekformat, waarbij Top 40-hits in een hoge rotatie voorbij kwamen, meteen aansloeg. De typische Amerikaanse vormgeving waarbij de interactiviteit met het publiek bijzonder belangrijk was, resulteerde in een snelle opmars.

De oorspronkelijke bedoeling om enkel tussen 06:00 uur en 19:00 uur uit te zenden als opwarming voor het nachtelijke aanbod van Radio Luxembourg evolueerde naar een continue programmering. Elders hadden verschillende stations de les snel begrepen.

En vermits het Atlantic 252 AM-geluid van de lange golf veel minder goed was dan de loepzuivere FM-kwaliteit duurde het niet zo heel lang vooraleer de andere commerciële spelers het roer omgooiden en alweer snel de wind in de zeilen hadden. De gevolgen voor de Ierse-Luxemburgse alliantie RTE-RTL waren catastrofaal.

Van de zes miljoen fans bleven er rond de eeuwwisseling nauwelijks één miljoen die-hards over. Talrijke bijsturingen richting onder meer ‘Non-Stop Rhythm & Dance’, onder de bezielende leiding van manager John O’ Hara en David Dunne werden een maat voor niets.

Begin 2001 besloten de eigenaren de handdoek in de ring te gooien. De belangstelling voor een overname was matig. Het duurde vrij lang vooraleer de TEAMtalk Media Group uit Leeds met een concreet bod aanklopte. De onderhandelingen resulteerden in een akkoord waarbij Atlantic 252 rond 2 januari 2002 zou wijken voor het antwoord op de bekende sportzenders Talksport en BBC Radio 5 Live. 

Op 20 december 2001 plaatsten Edna Caldwell en Eric Murphy, tijdens een uitgebreide terugblik een slot achter een twaalfjarig avontuur dat niet alleen de Engelse maar ook de verschillende Europese radiostations flink had beïnvloed. (FvM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx