RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

UK: De come back van Gold op de AM (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen bestaat ze officieel niet meer, in Nederland wordt er vooral recreatief gebruik van gemaakt en aan de overkant van het Kanaal ziet men plots weer commerciële mogelijkheden in de… middengolf. Of hoe eenzelfde ‘oude’ omroepband zo divers kan geïnterpreteerd worden. 

Het oldiesnetwerk Gold keert na ruim vijf jaar terug op de AM in de steden Peterborough (1332 AM) en Northampton (1557 AM), in het oosten van Engeland. Het station neemt de frequenties over van Smooth Radio, dat naar FM verhuist. Deze terugkeer naar de middengolf zet een hele carroussel in werking. Volgt u even mee…

Gold ontstond in augustus 2007 door de fusie van de netwerken Classic Gold en Capital Gold. Hierdoor was het station in grote delen van het Verenigd Koninkrijk via AM en op DAB te ontvangen. In maart 2014 besloot de nieuwe eigenaar echter om bijna alle AM-frequenties en plaatsen op lokale DAB-netten in te zetten voor Smooth Radio. Hierdoor was Gold alleen nog via de middengolf in Londen, Manchester en de regio Nottingham te beluisteren, terwijl dekking op DAB beperkt bleef tot Londen en Nottingham.

Vorige maand kreeg Gold een landelijke dekking via digitale etherradio. Het station ging uitzenden via DAB+ op het landelijke netwerk van Digital One. Gold was daarmee één van de eerste grote bestaande stations die overstapte van ‘gewone’ DAB naar DAB+. En nu krijgt men er opnieuw een grotere dekking op de middengolf bij. Later dit jaar keert het oldiesnetwerk terug via de analoge ether. 

Maar Smooth Radio verhuist in deze regio naar FM. Het easy listening netwerk gaat er uitzenden op de frequenties van Connect FM. Dit station werd eerder dit jaar overgenomen door Communicorp, dat vrijwel al haar stations in franchise laat opereren van Capital, Heart en Smooth van Global Radio.

Global Radio heeft in elk geval al toestemming gekregen van Ofcom om de zenderwijziging op de middengolf door te voeren. Nu is het nog afwachten of Communicorp Smooth Radio mag gaan uitzenden op de frequenties van Connect FM, maar meestal is dit slechts een formaliteit. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BBC Radio 2 opnieuw naar Hyde Park (video)

Het legendarische popduo The Pet Shop Boys is dit jaar de centrale act op het Lees verder

BBC 5 Live ontslaat Danny Baker na ‘Koninklijke baby’-rel

De euforie rond de Koninklijke baby Archie, het zoontje van prins Harry en zijn echtgenote Lees verder

UK: Heart Radio vernieuwt de ochtend

De grootste Engelse radionetwerken mogen, dankzij een versoepelde wetgeving, het aantal ontkoppelde programma’s in de Lees verder

UK: Vick Hope bij Classic FM & Wham! bij BBC Radio 2

De Britten hebben ‘m niet uitgevonden, toch zit radio in hun DNA. De meeste West-Europese Lees verder

‘Nederlandse’ Radio Pravda gestart op AM vanuit Litouwen

Het Nederlandse initiatief brengt onafhankelijke informatie in het Russisch aan Rusland en Wit-Rusland en wordt Lees verder

UK: Greatest Hits Radio laat AM los in Wales (video)

Voor radiostations wordt het steeds duurder om in deze omroepband te blijven uitzenden voor steeds Lees verder

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Blad 1526: RWL even(t)radio, Siska & Niels, DRM-test

• RWL Even(t)radio terug in Waasmunsterse ether • Siska en Niels starten zomeroffensief • Tsjechische Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx