RadioVisie

  • .
    .

UK: De come back van Gold op de AM (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen bestaat ze officieel niet meer, in Nederland wordt er vooral recreatief gebruik van gemaakt en aan de overkant van het Kanaal ziet men plots weer commerciële mogelijkheden in de… middengolf. Of hoe eenzelfde ‘oude’ omroepband zo divers kan geïnterpreteerd worden. 

Het oldiesnetwerk Gold keert na ruim vijf jaar terug op de AM in de steden Peterborough (1332 AM) en Northampton (1557 AM), in het oosten van Engeland. Het station neemt de frequenties over van Smooth Radio, dat naar FM verhuist. Deze terugkeer naar de middengolf zet een hele carroussel in werking. Volgt u even mee…

Gold ontstond in augustus 2007 door de fusie van de netwerken Classic Gold en Capital Gold. Hierdoor was het station in grote delen van het Verenigd Koninkrijk via AM en op DAB te ontvangen. In maart 2014 besloot de nieuwe eigenaar echter om bijna alle AM-frequenties en plaatsen op lokale DAB-netten in te zetten voor Smooth Radio. Hierdoor was Gold alleen nog via de middengolf in Londen, Manchester en de regio Nottingham te beluisteren, terwijl dekking op DAB beperkt bleef tot Londen en Nottingham.

Vorige maand kreeg Gold een landelijke dekking via digitale etherradio. Het station ging uitzenden via DAB+ op het landelijke netwerk van Digital One. Gold was daarmee één van de eerste grote bestaande stations die overstapte van ‘gewone’ DAB naar DAB+. En nu krijgt men er opnieuw een grotere dekking op de middengolf bij. Later dit jaar keert het oldiesnetwerk terug via de analoge ether. 

Maar Smooth Radio verhuist in deze regio naar FM. Het easy listening netwerk gaat er uitzenden op de frequenties van Connect FM. Dit station werd eerder dit jaar overgenomen door Communicorp, dat vrijwel al haar stations in franchise laat opereren van Capital, Heart en Smooth van Global Radio.

Global Radio heeft in elk geval al toestemming gekregen van Ofcom om de zenderwijziging op de middengolf door te voeren. Nu is het nog afwachten of Communicorp Smooth Radio mag gaan uitzenden op de frequenties van Connect FM, maar meestal is dit slechts een formaliteit. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx