RadioVisie

  • .
    .

UK luistercijfers: De Brexitmoeheid in radioland -2 (audio)

RAJAR, de Britse organisatie die luistercijfers en marktaandelen meet, is klaar met haar rapport over het laatste kwartaal van 2018. Geen verrassing dat de eindejaarsperiode en het getouwtrek rond de nakende Brexit hun stempel op de resultaten drukten. Gisteren evalueerden de cijfers in London, vandaag trekken we het hele Verenigd Koninkrijk door.

Nationaal
 
De Londense trend werd deels op landelijk niveau bevestigd. BBC Radio 2 verstevigde zijn positie als marktleider tot 18,1%, een volle procent beter dan tijdens het derde kwartaal. Aan de basis lag niet enkel de mateloze populariteit van Chris Evans maar ook evenementen zoals ‘BBC Radio 2 Proms In The Park’ en – uiteraard – ‘BBC Radio 2 at Hyde Park’.

‘Live on stage’, waar alles, naast de optredens van onder meer Rita Ora en The All Saints, draaide rond het bruisende concert en de viering van dertig jaar Kylie Minogue in de showbusiness. Met de komst van Zoë Ball in de ochtend en Sara Cox (foto) als vaste presentatrice in de vooravond wordt de lat opnieuw hoog gelegd. Afwachten hoe deze herschikkingen door het publiek zullen gesmaakt worden.

BBC Radio 1 scoorde helaas iets minder goed en daalde van 6,0% naar 5,7%. De teleurstelling werd echter gecompenseerd door de keurige cijfers van de ochtendshow met Greg James, die 5,11 miljoen mensen lokte. Liefst 200.000 meer dan tijdens de periode met Nick Grimsaw. Ook de bijgeschaafde weekendversie bleek een goede zet met vier miljoen nieuwsgierigen.

Het algemeen rapport van de concurrenten was eveneens duidelijk: Heart FM maakte een prima indruk met 9,7 miljoen luisteraars en een marktaandeel van 5,7%. Beter dan BBC Radio met 9,36 miljoen en ver uit het zicht van Smooth Radio, dat net zoals in Londen een reuzensprong maakte naar 3,7% waardoor Capital met 3,6% werd verslagen.

Klein toestel, grote radiowereld

Ondanks de duidelijk afgenomen interesse voor het beluisteren van radiostations via gedownloade apps, steeg de interesse voor het digitale aanbod tot zowat 52%. Zeker omdat slechts twee nationale netwerken via middengolf uitzenden, terwijl amper één onderneming het Britse continent via FM bestrijkt. Opvallend was ook de groei naar 37% voor het kraakvrij genieten via de autoradio.

Radio BBC 6 Music, dat regelmatig met knappe en met leerrijke documentaires goochelt en BBC Radio 4 Extra, worden steeds bekender. Met marktaandelen van 2,1% en 1,5% behielden beiden een ruime voorsprong op de concurrentie.

Absolute 80’s bleef net onder de 1% grens hangen met 0,8%. Kissstory, het zusterstation van het Londense Kiss FM en net zoals Absolute Radio eigendom van Bauer haalde 0,7%. Men verwacht echter tijdens de komende maanden een forse progressie vermits het ontvangstgebied tot 90% van Groot Brittannië zal uitgebreid worden. Een uitstekende zet, die vooral de fans van de oudere dance- en r’n’b -tracks zal bekoren.

Heynen

Wachten op het gewenste effect

Het Classic Rock georiënteerde Planet Rock (0,7%) en Heart 80’s (0,5%) die een deel van de fans van het nationale popnetwerk lokten, voldeden aan de verwachtingen. Alle aandacht werd nochtans recent door Virgin Radio UK opgeëist. De met veel tromgeroffel aangekondigde terugkeer van Chris Evans op 21 januari jongstleden, na dertien jaar trouwe dienst bij de BBC, was goed voor een marktaandeel van 0,2%. Niemand twijfelt er aan dat hij alles op alles zal zetten om zijn huidige werkgever de digitale weg naar het succes te wijzen. Vandaar dat ondertussen alle denkbare publicitaire middelen werden ingezet.

Uitgebreide bijdragen in verschillende kranten waaronder The Sun, een verregaande samenwerking met Sky TV, dat zelfs weerman Nanazeen Gaffar als sidekick bij het team van presentatoren inschakelde en – als kers op de taart – de introductie van twee extra themakanalen; Virgin Radio Anthems en Virgin Radio Chilled. Zij zullen, naast de doorgifte van de gepresenteerde ochtendradio, non-stop de grootste gitaar rockklassiekers met de rustige pophits afwisselen.

Of al deze inspanningen de verhoopte vooruitgang zullen opleveren, moet uit de volgende meting blijken. Voorlopig deelt de BBC de digitale lakens uit terwijl de commerciëlen nog een lange weg voor de boeg hebben.  (FVM)      


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx