fbpx

RadioVisie

  • .
    .

UK: commerciële radio op recordkoers met digitale strategie

Groot-Brittannië blijft een boeiend radioland bij uitstek. 88,2 procent van de volwassenen (15+) – 48,5 miljoen Britten – luisteren minstens wekelijks naar de radio, zo blijkt uit de nieuwste RAJAR-resultaten voor het derde kwartaal van 2019. Al is dat wel 1,1 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Afgelopen kwartaal werd wekelijks 989 miljoen uur live naar de radio geluisterd, 11 miljoen uur minder dan in het tweede kwartaal. Een Britse luisteraar heeft de radio gemiddeld 20,4 uur per week aanstaan.

Het wekelijkse bereik van BBC Radio daalde naar 33,45 miljoen luisteraars (34,08 miljoen vorig kwartaal en 34,29 miljoen vorig jaar) en een aandeel van 49,4% (49,3% vorig kwartaal en 51,7% vorig jaar). De commerciële radio is de grote winnaar, met zijn grootste marktaandeel in meer dan 20 jaar: 48,1%, van de luisteruren, tegenover 45,7% een jaar geleden.

Het digitale luisteraandeel steeg naar een nieuw record van 56,8%, vergeleken met 52,4% in Q3 2018. De forse stijging werd gestimuleerd door de groei van het luisteren via smartspeakers en het digitaal luisteren in de auto. Het totale aantal digitale luisteruren groeide met 24,1 miljoen of 5% op jaarbasis.

Luisteren via online en apps groeide met 29,4 miljoen uur en is nu goed te zijn voor 13% van alle luisteruren en 23% van alle digitaal luisteren. Luisteren via DAB(+) groeide jaar op jaar met 2 miljoen uur en is nu goed voor 39,7% van alle luisteruren en 70% van alle digitaal luisteren. Luisteren via DTV daalde op een jaar tijd met 7,3 miljoen uur en is nu nog goed voor 4,2% van alle luisteruren en 7% van het digitale luisteren.

Smartspeaker en autoradio

De spraakgestuurde luidspreker is voor het tweede opeenvolgende kwartaal het snelst groeiende platform voor radio. 28% van de volwassenen beweert nu zo’n apparaatje te hebben. Bijna een op vijf van de bezitters (18 procent) gebruikt het om radio te luisteren, op weekbasis goed voor een toename van 22,5 miljoen uur tegenover vorig jaar.

Digitaal luisteren in de auto bereikte een nieuw record van 42,2% en groeide met 15,2 miljoen uur. Vandaag wordt 93% van de nieuwe auto’s standaard met DAB(+) geleverd. Het luisteren in de auto via DAB(+) steeg dan ook met 13,1 miljoen uren. Online en via de app in de auto luisteren naar de radio is goed voor 5,4 miljoen uren luisterplezier en een bereik van 2 miljoen luisteraars (streamingdiensten en podcasts tellen niet mee hierin).

Records voor digitale commerciële radio

Digitaal luisteren naar nationale commerciële zenders groeide met 28 miljoen uur of 19% op jaarbasis. Luisteren via een digitaal platform is goed voor 82% van alle nationale commerciële luisterbeurten. De drie meest populaire commerciële nationale digital-only stations – KISSTORY, Absolute 80s en Heart 80s – zetten opnieuw records neer.

KISSTORY blijft het meest populaire digitale station met nu al 2,555 miljoen wekelijkse luisteraars, gevolgd door BBC 6 Music met 2,414 miljoen luisteraars. BBC Radio 5 Live Sports extra groeide naar 2,195 miljoen luisteraars en is nu het op twee na populairste digitale station.

Andere commerciële, enkel digitale zenders die jaar na jaar sterk groeien, zijn Absolute 80’s (1,824 miljoen luisteraars), Heart 80s (1,672 miljoen luisteraars), Mellow Magic (664.000 luisteraars), Virgin Radio (1,417 miljoen luisteraars) en talkRADIO (409.000).

BBC

BBC Radio 2 blijft met 14,2 miljoen wekelijkse luisteraars nog steeds het best beluisterde Britse radiostation, maar dat is min 2,8%. De ontbijtshow van Zoe Ball verloor afgelopen kwartaal op weekbasis nog eens 364.000 luisteraars, nadat ze in het tweede kwartaal al 780.000 luisteraars inboette sinds ze in januari de show overnam van Chris Evans. Zoe Ball haalt nu nog 7,90 miljoen, het laagste cijfer van de show in tien jaar. In dezelfde periode vorig jaar, trok Chris Evans nog een gemiddeld wekelijks publiek van 8,82 miljoen.

Ook BBC Radio 4 (inclusief 4 Extra) daalde naar 10,8 miljoen luisteraars. Het Today-programma haalt met 6,6 miljoen luisteraars eveneens zijn laagste score in 10 jaar.

De commerciële radiogroepen

De grootste commerciële radiogroep, Global, scoort een recordmarktaandeel van 24% en bereikt wekelijks 25,4 miljoen luisteraars. Heart is het grootste commerciële radiomerk van het land met 9,8 miljoen wekelijkse luisteraars, gevolgd door Capital (8,1 miljoen) en Smooth (5,8 miljoen). Ook Radio X zette met 1,7 miljoen een nieuw record neer.

In het laatste kwartaal lanceerde Global twee nieuwe nationale ontbijtshows: The All New Heart Breakfast met Jamie Theakston en Amanda Holden (4,6 miljoen wekelijkse luisteraars) en Capital Breakfast met Roman Kemp (3,7 miljoen wekelijkse luisteraars).

Bauer Media, dat zwaar investeert in digitaal, behaalde een recordaantal van 18,4 miljoen luisteraars, een stijging van 1,1% op jaarbasis. Topmerken zijn Absolute Radio, dat zijn hoogste bereik ooit zag (4,9 miljoen), mede dankzij de stijgende populariteit van de ontbijtshow van Dave Berry, gevolgd door het netwerk Magic Radio (4,2 miljoen), met Ronan Keating en Harriett Scott in de ochtend, en Hits Radio (6,7 miljoen). Bauer bereikt nu 72% van alle luisteruren via een digitaal apparaat, waar het sectorgemiddelde op 57% ligt.

Bij de derde commerciële groep, Wireless, haalde talkSPORT afgelopen kwartaal wekelijks gemiddeld 3,1 miljoen luisteraars, onder meer dankzij de FIFA Wereldbeker Dames in de zomer. Bij Virgin stijgt de Chris Evans Breakfast Show, ten opzichte van het tweede kwartaal, lichtjes naar 1,1 miljoen luisteraars per week. Dankzij de komst van Evans zag Virgin Radio zijn weekbereik stijgen naar 1,64 miljoen, een verdriedubbeling tegenover vorig jaar.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: D1, de eerste commerciële DAB-mux, wordt twintig

In het Verenigd Koninkrijk zal het op 15 november precies twintig jaar geleden zijn dat Lees verder

UK: De ultieme aanval op de BBC – 2 (audio)

Voormalig BBC Radio 1-medewerker Gary King opende om 08.00 uur de officiële uitzendingen met een Lees verder

UK: De ultieme aanval op de BBC – 1

De komst in 1973 van de Londense nieuwszender LBC en het commerciële muziekstation Capital Radio Lees verder

UK: BBC schrapt radiostreams in TuneIn (maar niet bij ons)

De BBC verwijdert met ingang van 30 augustus zijn live radio streams van de radioportal Lees verder

UK: De Brexitmoeheid in radioland -2 (audio)

RAJAR, de Britse organisatie die luistercijfers en marktaandelen meet, is klaar met haar rapport over Lees verder

UK: De Brexitmoeheid in radioland (1)

RAJAR, de Britse organisatie die luistercijfers en marktaandelen meet, is klaar met haar rapport over Lees verder

Luistercijfers UK: commerciëlen knagen verder aan BBC

In Groot-Brittannië luisterde 88,4 van de bevolking (15+) wekelijks naar de radio in het vierde Lees verder

Kijk… luistercijfers uit het UK

Ze maken er radio zoals ze ademen, met een sprekend gemak dus. Aangeboren, omdat ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Reclameplafond voor VRT, maar commerciële radio ziet nog groei

Opgepoetste Mi Amigo Top 50 op FouteMuziekRadio

Tijd om je eigen Nest te zoeken?

Sluiten