RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

UK: Chris Evans is weer thuis (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De beste pizza is Italiaans, de betere auto’s zijn Duits, champagne komt uit Frankrijk, tulpen uit Holland en echte radio uit het Verenigd Koninkrijk. Clichés? Misschien, maar u komt er enkel achter als u hetzelf probeert. In een geglobaliseerde wereld is dit niet eens meer zo moeilijk.

Internet en satellietschotel bieden tegenwoordig zo’n scala aan radiozenders van over het Kanaal dat u niet weet waar het eerst naar te luisteren. Daarom helpen we graag. Exact een week na de vuurdoop van de ‘Breakfast Show’ met Zoë Ball bij BBC Radio 2 werd met steile verwachtingen naar de terugkeer van Chris Evans bij Virgin Radio uitgekeken. 

Zijn beslissing op 3 september van vorig jaar om het sterk beluisterde ochtendblok van de Britse openbare omroep de rug toe te keren, deed aanvankelijk vele wenkbrauwen fronzen. Zeker omdat de ‘nieuwe’ werkgever met relatief beperkte ontvangstmogelijkheden net geen half miljoen luisteraars telde. Of zijn besluit een goede zet is, moet later blijken maar aan enthousiasme ontbreekt het hem alvast niet.

Nieuwe uitdaging

Virgin Radio 2 is een compleet gedigitaliseerde onderneming sinds het afstoten van het commerciële landelijke radionetwerk op middengolf. Na tal van verwikkelingen belandde het in de handen van de Indische Times Group. Achter de schermen sleutelde men volop aan een internationale organisatie die vanaf 2001 het format wereldwijd verspreidde. 

De oprichting van filialen volgde snel. Frankrijk, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Oman en zelfs Libanon importeerden via lokale stations het rockformat. Het UK kreeg uiteindelijk op 30 maart 2016 datgene waar men zo lang naar uitkeek. Vanuit een rijdende trein werd om 11:00 uur het voormalige project van Richard Branson nieuw leven ingeblazen. 

Diverse themakanalen vergrootten vervolgens, dankzij de investeringen van de Wireless Group van het inmiddels voormalige Sky-opperhoofd Rupert Murdoch, de bekendheid. Er ontbrak nochtans één naam om als hét visitekaartje erkend te worden.

Het vervolg van weleer

De barre wintertemperaturen gijzelden de Britse hoofdstad toen Chris Evans gisteren maandag 21 januari, en net geen maand na zijn afscheid van de BBC, zich voor hét media-evenement van het jaar klaarstoomde. Geen enkel kwaad woord over de opening: zanger Richard Ashcroft trotseerde de koude en liet zich verleiden voor een akoestische set met vijf songs. 

‘Lucky Man’ illustreerde perfect de toestand van een meer dan gelukkige presentator die het in niet mis te verstane woorden formuleerde: “ Thank the Lord, we are so grateful for being back on the radio.” Om de blijdschap kracht bij te zetten, mocht Queen met ‘Don’t Stop Me Now’ het feest vervolgen.

Radio én televisie

De interactiviteit met zijn bekende sidekicks Alexandre Vassos als sportverslaggever en Rachel Horne voor de verkeersinfo vergde weliswaar enige aanpassing. Zeker toen de weerman van Sky Nazaneen Gaffar als nieuw lid van het team werd verwelkomd. Herhaaldelijk viel de mededeling dat de ontbijtshow zonder reclame-onderbrekingen, maar in samenwerking met de commerciële televisiereus, verliep. 

Het duurde niet lang of de eerste gasten kwamen spontaan aanschuiven voor een babbel. Zelfs Richard Branson vroeg een golden oldie aan. En toch bleef de herinnering aan het recente verleden nazinderen. Zelfs Zoë Ball werd bedankt voor een sms die ze stuurde om Evans succes te wensen. 

Kortom: wie een totaal vernieuwde ontbijtradio verwachtte, haakte misschien teleurgesteld af. Niettegenstaande de soms verwarrende momenten klonk het geheel als vanouds super energiek. Of ook de luistercijfers deze trend zullen volgen, zal over enkele weken duidelijk worden. (FVM)

° Virgin Radio UK
° Fotocredits: Virgin UK


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

BBC Radio 2: Scott Mills gaat Steve Wright vervangen (audio)

Met de aankondiging van het nakende einde van 'Steve Wright in the afternoon' slaat BBC Lees verder

‘Enkel kijken met de speciale tv-bril’ (video)

en ander bizar nieuws uit 1961, verzameld in wekelijkse column door Hans Knot

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Britse MV Mi Amigo reünie op de Ross Revenge (audio)

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli worden drie hoogdagen vanaf het Ross Revenge-schip Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

BBC moet fors besparen, ook de langegolf gaat eraan

Eind mei 2022 is het weer zover, de BBC zal liefst duizend werknemers de wacht Lees verder

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

UK luistercijfers: winst voor commerciële en digitale radio

Het digitale luisteraandeel steeg opnieuw naar een nieuw record: 67,9 procent, tegenover 64,5 procent in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx