fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

UK: Chris Evans is weer thuis (video)

De beste pizza is Italiaans, de betere auto’s zijn Duits, champagne komt uit Frankrijk, tulpen uit Holland en echte radio uit het Verenigd Koninkrijk. Clichés? Misschien, maar u komt er enkel achter als u hetzelf probeert. In een geglobaliseerde wereld is dit niet eens meer zo moeilijk.

Internet en satellietschotel bieden tegenwoordig zo’n scala aan radiozenders van over het Kanaal dat u niet weet waar het eerst naar te luisteren. Daarom helpen we graag. Exact een week na de vuurdoop van de ‘Breakfast Show’ met Zoë Ball bij BBC Radio 2 werd met steile verwachtingen naar de terugkeer van Chris Evans bij Virgin Radio uitgekeken. 

Zijn beslissing op 3 september van vorig jaar om het sterk beluisterde ochtendblok van de Britse openbare omroep de rug toe te keren, deed aanvankelijk vele wenkbrauwen fronzen. Zeker omdat de ‘nieuwe’ werkgever met relatief beperkte ontvangstmogelijkheden net geen half miljoen luisteraars telde. Of zijn besluit een goede zet is, moet later blijken maar aan enthousiasme ontbreekt het hem alvast niet.

Nieuwe uitdaging

Virgin Radio 2 is een compleet gedigitaliseerde onderneming sinds het afstoten van het commerciële landelijke radionetwerk op middengolf. Na tal van verwikkelingen belandde het in de handen van de Indische Times Group. Achter de schermen sleutelde men volop aan een internationale organisatie die vanaf 2001 het format wereldwijd verspreidde. 

De oprichting van filialen volgde snel. Frankrijk, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Oman en zelfs Libanon importeerden via lokale stations het rockformat. Het UK kreeg uiteindelijk op 30 maart 2016 datgene waar men zo lang naar uitkeek. Vanuit een rijdende trein werd om 11:00 uur het voormalige project van Richard Branson nieuw leven ingeblazen. 

Diverse themakanalen vergrootten vervolgens, dankzij de investeringen van de Wireless Group van het inmiddels voormalige Sky-opperhoofd Rupert Murdoch, de bekendheid. Er ontbrak nochtans één naam om als hét visitekaartje erkend te worden.

Het vervolg van weleer

De barre wintertemperaturen gijzelden de Britse hoofdstad toen Chris Evans gisteren maandag 21 januari, en net geen maand na zijn afscheid van de BBC, zich voor hét media-evenement van het jaar klaarstoomde. Geen enkel kwaad woord over de opening: zanger Richard Ashcroft trotseerde de koude en liet zich verleiden voor een akoestische set met vijf songs. 

‘Lucky Man’ illustreerde perfect de toestand van een meer dan gelukkige presentator die het in niet mis te verstane woorden formuleerde: “ Thank the Lord, we are so grateful for being back on the radio.” Om de blijdschap kracht bij te zetten, mocht Queen met ‘Don’t Stop Me Now’ het feest vervolgen.

Radio én televisie

De interactiviteit met zijn bekende sidekicks Alexandre Vassos als sportverslaggever en Rachel Horne voor de verkeersinfo vergde weliswaar enige aanpassing. Zeker toen de weerman van Sky Nazaneen Gaffar als nieuw lid van het team werd verwelkomd. Herhaaldelijk viel de mededeling dat de ontbijtshow zonder reclame-onderbrekingen, maar in samenwerking met de commerciële televisiereus, verliep. 

Het duurde niet lang of de eerste gasten kwamen spontaan aanschuiven voor een babbel. Zelfs Richard Branson vroeg een golden oldie aan. En toch bleef de herinnering aan het recente verleden nazinderen. Zelfs Zoë Ball werd bedankt voor een sms die ze stuurde om Evans succes te wensen. 

Kortom: wie een totaal vernieuwde ontbijtradio verwachtte, haakte misschien teleurgesteld af. Niettegenstaande de soms verwarrende momenten klonk het geheel als vanouds super energiek. Of ook de luistercijfers deze trend zullen volgen, zal over enkele weken duidelijk worden. (FVM)

° Virgin Radio UK
° Fotocredits: Virgin UK


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, deejays, groot-brittannië
Noorwegen: radioluisteren opnieuw op niveau FM-tijdperk

Het Avondblad van 21 januari (video)

Paneda levert nieuwe DAB+ mux Norkring (video)

Het Middagblad van zondag 20 januari

Autosalon zet digitale radio in de kijker

Het vinylmoment van Manneke Pop – 53 (video)

Sluiten