RadioVisie

  • .
    .

UK: Caroline krijgt hoger vermogen op 648 kHz

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Britse mediaregulator Ofcom geeft Radio Caroline toestemming om het vermogen van zijn middengolfzender op 648 kHz op te drijven. Ofcom wil hiermee tegemoet komen aan de klachten over “hoge niveaus van achtergrondgeluid en interferentie, met name in stedelijke gebieden”.

Caroline startte in 2018 met uitzendingen via 648 kHz vanuit Orfordness met een vermogen van 1 kW. De voormalige legendarische zeezender kreeg een licentie als gemeenschapsradio voor Suffolk, noordelijke delen van Essex, en delen van Kent en East Sussex.

Ofcom zegt nu dat er overeenstemming is bereikt over een vermogensverhoging om “door de mens veroorzaakte ruis en interferentie in het bestaande dekkingsgebied te bestrijden en om de dekking uit te breiden naar aangrenzende gebieden”.

Een precies vermogen wordt (nog) niet vermeld maar de toename van het vergunningsgebied wordt omschreven als aanzienlijk. Ofcom erkent echter dat er sprake is van “uitzonderlijke omstandigheden om dit verzoek in te willigen”. Eerder circuleerde het bericht dat Caroline had gevraagd om het vermogen te mogen opdrijven tot 3 kW.

“De licentienemer bedient ook een ‘belangengemeenschap’ in tegenstelling tot een gedefinieerde geografische gemeenschap, wat inhoudt dat de dienst zo is gepositioneerd dat deze toegankelijk is voor de belangengemeenschap in de voorgestelde uitgebreide gebieden.”

“Er is een affiniteit tussen het bestaande en het uitgebreide dekkingsgebied, aangezien het zeepad van de bestaande zender in Orford betekent dat de dienst al kan worden ontvangen in delen van het uitgebreide dekkingsgebied, hoewel de bestaande ontvangst momenteel slecht is”, voegt Ofcom toe. “Bovendien zorgt de studiolocatie ervoor dat het station vrijwilligers uit zowel het bestaande als het uitgebreide dekkingsgebied aantrekt en betrekt. De vermogenstoename zal daarom het signaal verbeteren in het uitgebreide dekkingsgebied, waar enkele vrijwilligers van het station wonen en werken.”

“De licentiehouder verstrekte plannen over hoe hij het publiek in de uitgebreide gebieden verder zou betrekken, waarbij hij opmerkte dat de vooruitzichten op sociaal gewin aanzienlijk zouden worden verbeterd in Kent, Essex en elders als gevolg van de voorgestelde uitgebreide dekking.”

“In het bijzonder zou de uitgebreide dekking ertoe leiden dat hun iconische en historisch belangrijke radioschip deel gaat uitmaken van het vergunningsgebied. Dit zal het gebruik van deze museumruimte mogelijk maken om te dienen als een educatief hulpmiddel voor offshore radio, en een extra opleidings- en trainingsbron voor potentiële vrijwillige radiopresentatoren en technici, die naast de studiofaciliteiten in Kent extra mogelijkheden voor sociaal gewin zullen bieden.”

Er is momenteel nog geen mededeling vanuit de Caroline-organisatie. Mogelijk wacht men hiermee tot de jaarlijkse fondsenwerving vierdaagse, die plaatsvindt van vrijdag 13 tot en met maandag 16 augustus, met uitzendingen vanop de Ross Revenge. Het zou in elk geval een mooie stunt zijn als de 648 kHz al versterkt zou kunnen worden tegen dat speciale weekend.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

11 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ricky
Ricky
7 augustus 2021 - 10:28 10:28

Regelmatig luister ik in de auto naar de 648. Van de kust naar Kortrijk en omgekeerd. Het is echt genieten dan.

kees
kees
7 augustus 2021 - 13:29 13:29
Antwoord aan  Ricky

Als er genoeg vermogen bijkomt dan kun je overdag in tot in Maastricht van radio
Caroline genieten. Een toffe zender die niet telkens de zelfde plaatjes draait! Hun huidige zender kan tot 3 KW opgevoerd worden als ik me niet vergis. Dat gaat niet veel opleveren. Is al ergens terug te vinden met hoeveel vermogen men gaat uitzenden?

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
7 augustus 2021 - 22:50 22:50
Antwoord aan  kees

Huidig gebruikte zender is een Nautel Ampfet ND 2.5 die een maximum vermogen kan leveren van 2,5 KW.

kees
kees
8 augustus 2021 - 17:44 17:44
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Misschien een leuke prijsvraag voor het komende radio Caroline geld inzamel weekeinde. Met hoeveel KW vermogen gaat Caroline uitzenden?
Mocht men het een goed idee vinden dan is het nog mooier als iemand een leuk bedrag kan missen om te doneren om zo de prijs te kunnen bekostigen. Caroline drijft tegenwoordig immers op donaties en vrijwilligers.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
4 augustus 2021 - 09:58 09:58

Als je vastberaden blijft vechten voor je idealen dan kom je er. Radio Caroline blijft radiogeschiedenis schrijven en de middengolf behoort hun sowieso toe. Kan dit enkel maar toejuichen !

kees
kees
11 augustus 2021 - 17:11 17:11
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Heb vernomen dat Radio Caroline met een nieuw zender verder gaat.
Het vermogen van die zender?
Dat wil wel zeggen dat men met minstens 3 kw gaat uitzenden.
Het het word waarschijnlijk pas in september voor de zender in gebruik
genomen kan worden.
Misschien aanstaande weekeinde meer info. tijdens het speciale Caroline weekeinde.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
4 augustus 2021 - 08:42 08:42

Alléén maar goed nieuws voor de fans van gewezen zeezender Caroline !

kees
kees
13 augustus 2021 - 15:48 15:48
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

De Caroline fans moeten alleen nog wat geduld hebben.
Deze maand zeker niet, men moet de nieuwe zender eerst nog klaarmaken voor gebruik. Caroline had de bedoeling om zelf als eerste het nieuws van een nieuwe zender en het vermogen daarvan naar buiten te brengen. De Britse media regelaar Ofcom was hun voor. Op de Caroline webside is nu te lezen dat het vermogen van de zender aanzienlijk hoger is dan nu het geval is. Het zendvermogen blijft dus voorlopig wel geheim.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
13 augustus 2021 - 20:12 20:12
Antwoord aan  kees

Blijkbaar is hun zender nu gekoppeld aan een 350ft zendmast i.p.v. 160ft. Maar Ik dacht dat ze vorig jaar al eens veranderd waren van mast ?

kees
kees
14 augustus 2021 - 17:12 17:12
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Vorig jaar is Radio Caroline veranderd van mast. Men zend sindsdien altijd uit via de 350ft zendmast. Ik begrijp niet goed waarom u over die zendmast begint. De grote vraag bij mij en andere Caroline fans is met hoeveel vermogen men gaat uitzenden met die nieuwe zender.
Jammer dat nog veel mensen denken dat Caroline was en niet is.
Een bijzondere zender met een bewogen geschiedenis en een alternatief geluid. Niet telkens de zelfde plaatjes die je al duizend keer gehoord hebt.

kees
kees
14 augustus 2021 - 19:13 19:13
Antwoord aan  kees

Zou men de 1 KW Caroline zender weer gekoppeld hebben aan de kleine mast en is men bezig met het koppelen van de nieuwe zender aan de grote mast?

Don`t copy text!
11
0
Deel hier gerust uw gedachtenx