RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne ‘Don’t miss a thing with DAB+’ via de commerciële radiostations en ondersteund op sociale media. Het is pas voor het eerst dat actief campagne wordt gevoerd om te upgraden naar DAB+

Hoewel de overgrote meerderheid van de nieuwe digitale radio’s in de Britse detailhandel momenteel DAB+-compatibel zijn, schat de Britse industrie dat slechts 30 tot 40 procent van de huishoudelijke DAB-radio’s ook overweg kan met DAB+. De Britse autoradio’s zijn daarentegen vrijwel allemaal DAB+-compatibel.

Recent consumentenonderzoek in opdracht van Digital Radio UK toont aan dat, ondanks het toenemende aantal stations dat opteert voor DAB+, het bewustzijn bij de consument over het verschil tussen DAB en DAB+ over het algemeen vrij laag is. Het maakt dat er zeker nood is aan communicatie dat er nu veel stations beschikbaar zijn die alleen te horen met een DAB+-compatibele radio, ofwel door online of op een slimme luidspreker te luisteren.

Groot-Brittannië was destijds een van de weinige landen waar de oude DAB-norm vrij goed aansloeg. Daardoor zijn er ginder – in verhouding tot de rest van Europa – vrij veel toestellen in omloop die enkel met DAB overweg kunnen. Pas vijf jaar geleden begonnen de eerste stations schoorvoetend over te stappen naar DAB+.

Toch zijn er op vandaag in het VK nog steeds enkele goedkope elektroketens die DAB-only toestellen blijven verkopen en die er zich zelfs niet voor schamen om de consumenten wijs te maken dat ze compatibel zijn met DAB+.

Het is een van de redenen waarom vooral de BBC weifelachtig blijft staan tegenover een upgrade naar DAB+. Een meerderheid van de commerciële radio’s maakte intussen wel al de overstap. Met de geplande lancering eerstdaags van GB News Radio in DAB+ op de mux Digital One, zullen er al 26 nationale commerciële stations zijn in DAB+, tegenover 19 die blijven uitzenden in MPEG2 (DAB). In Londen zijn er al 60 DAB+-stations, inclusief die op kleinschalige muxen. Voor heel het VK gaat het om meer dan 180 stations in DAB+.

De campagne benadrukt dat DAB+ een upgrade is voor digitale radio die toegang biedt tot nog meer stations, waardoor luisteraars bekende favorieten naast een groot aantal nieuwe stations kunnen ontdekken.

De radiospot van 40 seconden moedigt luisteraars die overwegen een nieuwe radio te kopen aan om te upgraden naar een DAB+ digitale radio en te zoeken naar het digitale vinkje om ervoor te zorgen dat hun nieuwe apparaat alle beschikbare DAB- én DAB+-stations zal ontvangen.

Heynen


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Danut
Danut
27 juli 2021 - 17:22 17:22

Ik weet dat het VK wilt zijn FM-uitzending staken
Maar ze veranderden van gedachten, dit gebeurde ook in Denenmarken
Ik weet dat Noorwegen heeft zijn FM-uitzendingen in 2018 gestaakt, en nu is Zwitserland ook aan dit procces, en ik vermoed dat Nederland of Duitsland zal de 3de land zijn dat zijn FM-uitzending zal staken

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx