fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

In Groot-Brittannië steeg het aandeel van digitaal radioluisteren in het vierde kwartaal van 2019 tot een nieuw record van 58,5%, vergeleken met 52,6% een jaar eerder. Drie factoren droegen hiertoe bij: de lancering van nieuwe nationale commerciële digitale zenders, de groei van online luisteren via slimme luidsprekers in huis en DAB(+) luisteren in de auto.

In de nieuwste Rajar-kwartaalcijfers (Q4 2019) groeide het totale aantal digitale luisteruren met 43,4 miljoen uur of 8% op jaarbasis. Luisteren via online en apps groeide met 28,5 miljoen uur en vertegenwoordigt nu 12,5% van alle luisteruren en 21,5% van de digitale luisteruren.

Luisteren via DAB(+) – voor Groot-Brittannië plaatsen we het plusje tussen haakjes omdat, naast de nieuwere DAB+, ook de oude DAB-standaard (MPEG2) nog steeds wordt gebruikt – groeide jaar op jaar met 16,1 miljoen uur en is nu goed voor 41% van alle luisterbeurten en 70% van de digitale luisteruren. Het aantal luisteruren via DAB(+) – 400 miljoen uur per week – ligt ook voor het eerst hoger dan de FM-luisteruren (AM niet meegeteld). Opmerkelijk is wel dat voor het eerst geen groei meer wordt vastgesteld bij het aantal mensen dat thuis een DAB(+)-toestel heeft (65%).

Luisteren via DTV daalde jaar op jaar met 1,4 miljoen uur en haalt nog 5% van al het luisteruren en 8,5% van het digitaal luisteren.

Digitaal luisteren naar nationale commerciële zenders groeide met 31 miljoen uur of 20,7% op jaarbasis. Na de lancering van een aantal nieuwe zenders van Global in het laatste kwartaal van 2019, nam het totale digitale bereik van nationale commerciële zenders jaar op jaar met 2 miljoen luisteraars toe. De scores van de nieuwe stations: Heart 90’s bereikte 627.000 luisteraars, Heart Dance 380.000 luisteraars, Capital Xtra Reloaded 330.000 luisteraars en Heart 70’s 248.000 luisteraars.

31% van de Britse volwassenen zegt over een spraakgestuurde oftewel ‘slimme’ luidspreker te beschikken en minstens een keer per maand online en via de app thuis luisteren. Het aantal luisteruren via de slimme luidsprekers steeg op een jaar tijd met 27 miljoen uur. Het is hiermee voor het derde opeenvolgende kwartaal het snelst groeiende platform.

Digitaal luisteren in de auto bereikte een nieuw record van 44,5% en groeide met 15,4 miljoen uur, waarvan 14 miljoen uur via DAB(+).

Het populairste digitale station is BBC 6 Music, dat met 8,4% groeide tot 2,487 miljoen luisteraars op weekbasis, gevolgd door BBC Radio 4 Extra dat met 6,6% groeide tot 2,271 miljoen luisteraars. Het populairste commerciële digitale station is KISSTORY met een bereik van 2,204 miljoen luisteraars, gevolgd door Virgin Radio met een bereik van 1,530 miljoen.

Ook de nieuws- en talkradio doet het prima. talkRADIO steeg met 43,4% tot een record van 433.000 luisteraars en LBC groeide met 23,3% op jaarbasis om een ​​record van 2,7 miljoen luisteraars neer te zetten. BBC Radio 5 live, waarvan het grootste deel (69%) luistert op een digitaal platform, groeide met 9% tot 5,4 miljoen luisteraars. De pdf’s met de statistieken voor het vierde kwartaal vind je hier en hier. De overzichtsgrafiek vind je hier.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 3 augustus – 216 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Radioreclame: Nood wordt deugd (audio)

We vallen in herhaling als we stellen dat bijzondere tijden nopen tot bijzondere oplossingen, aansporen Lees verder

Blad 561: Stadsradio, luistercijfers, comeback (audio)…

Stadsradio Halle moet nieuwe studio open stellen zonder publiek. In het weekend kiest Nederland blijkbaar Lees verder

Het gaat goed, beter en best met Q (in Nederland)

Het luisteronderzoek van het Bureau Intomart over de maanden mei en juni liet enkele opmerkelijke Lees verder

Het radiodagboek van 28 juli – 210 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 26 juli – 208 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 25 juli – 207 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Erwin Deckers moet Qmusic opblinken (video)

De twee belangrijkste mediaspelers in Vlaanderen worden al een tijdje geconfronteerd met een gelijkaardig probleem; Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in dab+, groot-brittannië, luistercijfers
Het radiodagboek van 7 februari – 038 (audio)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport 2020-06

Het radiodagboek van 6 februari – 037 (video)

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Minder lokale middagshows in Schotland

Het radiodagboek van 5 februari – 036 (audio)

Sluiten