fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: Britten luisteren nu meer DAB(+) dan FM

In Groot-Brittannië steeg het aandeel van digitaal radioluisteren in het vierde kwartaal van 2019 tot een nieuw record van 58,5%, vergeleken met 52,6% een jaar eerder. Drie factoren droegen hiertoe bij: de lancering van nieuwe nationale commerciële digitale zenders, de groei van online luisteren via slimme luidsprekers in huis en DAB(+) luisteren in de auto.

In de nieuwste Rajar-kwartaalcijfers (Q4 2019) groeide het totale aantal digitale luisteruren met 43,4 miljoen uur of 8% op jaarbasis. Luisteren via online en apps groeide met 28,5 miljoen uur en vertegenwoordigt nu 12,5% van alle luisteruren en 21,5% van de digitale luisteruren.

Luisteren via DAB(+) – voor Groot-Brittannië plaatsen we het plusje tussen haakjes omdat, naast de nieuwere DAB+, ook de oude DAB-standaard (MPEG2) nog steeds wordt gebruikt – groeide jaar op jaar met 16,1 miljoen uur en is nu goed voor 41% van alle luisterbeurten en 70% van de digitale luisteruren. Het aantal luisteruren via DAB(+) – 400 miljoen uur per week – ligt ook voor het eerst hoger dan de FM-luisteruren (AM niet meegeteld). Opmerkelijk is wel dat voor het eerst geen groei meer wordt vastgesteld bij het aantal mensen dat thuis een DAB(+)-toestel heeft (65%).

Luisteren via DTV daalde jaar op jaar met 1,4 miljoen uur en haalt nog 5% van al het luisteruren en 8,5% van het digitaal luisteren.

Digitaal luisteren naar nationale commerciële zenders groeide met 31 miljoen uur of 20,7% op jaarbasis. Na de lancering van een aantal nieuwe zenders van Global in het laatste kwartaal van 2019, nam het totale digitale bereik van nationale commerciële zenders jaar op jaar met 2 miljoen luisteraars toe. De scores van de nieuwe stations: Heart 90’s bereikte 627.000 luisteraars, Heart Dance 380.000 luisteraars, Capital Xtra Reloaded 330.000 luisteraars en Heart 70’s 248.000 luisteraars.

31% van de Britse volwassenen zegt over een spraakgestuurde oftewel ‘slimme’ luidspreker te beschikken en minstens een keer per maand online en via de app thuis luisteren. Het aantal luisteruren via de slimme luidsprekers steeg op een jaar tijd met 27 miljoen uur. Het is hiermee voor het derde opeenvolgende kwartaal het snelst groeiende platform.

Digitaal luisteren in de auto bereikte een nieuw record van 44,5% en groeide met 15,4 miljoen uur, waarvan 14 miljoen uur via DAB(+).

Het populairste digitale station is BBC 6 Music, dat met 8,4% groeide tot 2,487 miljoen luisteraars op weekbasis, gevolgd door BBC Radio 4 Extra dat met 6,6% groeide tot 2,271 miljoen luisteraars. Het populairste commerciële digitale station is KISSTORY met een bereik van 2,204 miljoen luisteraars, gevolgd door Virgin Radio met een bereik van 1,530 miljoen.

Ook de nieuws- en talkradio doet het prima. talkRADIO steeg met 43,4% tot een record van 433.000 luisteraars en LBC groeide met 23,3% op jaarbasis om een ​​record van 2,7 miljoen luisteraars neer te zetten. BBC Radio 5 live, waarvan het grootste deel (69%) luistert op een digitaal platform, groeide met 9% tot 5,4 miljoen luisteraars. De pdf’s met de statistieken voor het vierde kwartaal vind je hier en hier. De overzichtsgrafiek vind je hier.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 3 december – 336 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 30 november – 333 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Vlaanderen zit met een lockdown-radiofenomeen

Nu iedereen omwille van de corona-beperkingen minder mobiel is, wordt er dan minder naar de Lees verder

Kicken op radio en zo – 115

 Is Radio 538 nog te redden? De laatste luistercijfers van afgelopen dinsdag bewijzen dat wat Lees verder

Nederland luistert het meest op maandag

Radio lokt 's maandags de meeste luisteraars. Dit blijkt uit de Nederlandse luistercijfers over de Lees verder

Nederland: Qmusic in volle opmars

Zelfs de onzekere coronatijden, die het mediaverkeer verlamden, belette Qmusic niet om de aanval op Lees verder

France: Inter ruimschoots aan de leiding

Het zal niemand verbazen dat de tweede ingevoerde lockdown door de forse toename van het Lees verder

Het radiodagboek van 22 november – 325 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
‘Alle’ naar de ‘criminele’ Pax-kelder in Halle!

Nostalgische column Hans Knot – 109 (video)

Finland: meer ruimte voor commerciële radiostations

Sluiten