RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: BBC zet het mes in Engelse lokale radio’s

Volgens The Guardian zal de BBC later deze week drastische besparingen aankondigen in de kostenstructuur van de 39 lokale BBC-radio’s in Engeland. Elk station zou nog slechts een ‘handvol’ eigen lokale programma’s overhouden.

Het is al langer geweten dat de BBC in financieel slechte papieren zit. De omroep liet aan de Britse regering weten dat het tegen 2027 een gat van 285 miljoen Britse pond zal hebben in zijn inkomsten, vanwege het bevriezen van de ‘licentierechten’ (de Britse versie van het kijk- en luistergeld). Vorige maand kondigde de BBC al forse bezuinigingen aan bij de World Service, waarbij 382 banen verloren zouden gaan.

Volgens interne bronnen die The Guardian kon spreken liggen nu plannen op tafel om op elk lokaal BBC-radiostation het aantal doordeweekse shows te beperken tot twee: een ontbijtshow en een lunchprogramma. De rest van de dag zou worden gevuld met overkoepelende programma’s, hetzij nationaal, hetzij voor grotere regio’s. In feite volgt de BBC hiermee het voorbeeld van wat Global en Bauer ook al jaren doen met hun lokale commerciële stations.

Ook in het weekend zou er, met uitzondering van de sportverslaggeving, grotendeels regionaal worden gewerkt, wat het einde zou betekenen van heel wat unieke lokale programma’s. De plannen blijven beperkt tot de lokale stations in Engeland, aangezien Schotland, Wales en Noord-Ierland hun eigen teams en managementstructuur hebben.

Het lijdt weinig twijfel dat er dus ook lokaal banen zullen sneuvelen. Het personeel wordt vanaf vandaag op gesprek uitgenodigd, al staat in uitnodiging wel dat de gesprekken gaan over “voorstellen om BBC England om te vormen tot een volledige multimediadienst”. Volgens een BBC-woordvoerder werd al in mei aangekondigd dat er meer programma’s regionaal zouden worden gedeeld tussen de 39 lokale BBC-radiostations in Engeland, om zo meer te kunnen investeren in lokale gedigitaliseerde diensten.

“We zullen zeer binnenkort meer informatie over deze plannen delen – en onze eigen medewerkers zullen natuurlijk eerst horen over eventuele voorgestelde wijzigingen. Onze lokale diensten worden vertrouwd door miljoenen mensen en onze plannen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat we gelijke tred houden met het publiek in een snel veranderende wereld.”

Onlangs besliste de BBC al om de regionale tv-nieuwsbulletins voor Oxford en Cambridge te beëindigen. Er is bij de BBC ook al jaren een geleidelijke evolutie gaande om de lokale AM-zenders uit te schakelen.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx