RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

UK: BBC Radio 2 herdacht de Britse zeezenders (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lang voor de Britse mediaregulator Ofcom de deuren opende naar een meer pluralistisch radiolandschap, moest de jeugd het doen met een beperkt aantal uren popmuziek op de BBC. De komst van Radio Caroline vanaf het zendschip Fredericia (afbeelding bovenaan) op 28 maart 1964 waardoor het staatsmonopolie van de Engelse openbare omroep handig werd omzeild, ontketende een mediarevolutie.

Geen wonder dat het initiatief van de Ierse zakenman Ronan O’Rahilly onmiddellijk navolging kreeg. Radio London, Radio Scotland, Radio City focusten vooral op jongeren om de nodige reclame-inkomsten te werven. Maar een teveel aan offshore radio-stations en de onderlinge concurrentie die vaak ontaardde in sabotage en andere maalbare praktijken, eindigde met een politiek ingrijpen dat z’n hoogtepunt bereikte op 14 augustus 1967.

Alle Britse offshore station gingen die dag uit de lucht of waren al eerder gestopt, vanaf 15 augustus waren ze immers strafbaar. Op uitzondering van Radio Caroline, dat koppig doorging. The Marine Offences Act verbood resoluut alle medewerking van Britse onderdanen aan offshore radio. Die dag ging de geschiedenis in als ‘Black Monday’.

Een halve eeuw later zorgde BBC Radio 2 – op 14 augustus 2017 – voor een passend en een verdiend eerbetoon. De ex-autoverkoper uit Birmingham Johnnie Walker, die op dezelfde dag van de gedwongen sluiting om middernacht Radio Caroline naar een nieuw illegaal tijdperk leidde, diende als briljante gids.

Keith Skues en Tony Blackburn behoorden tot de eerste generatie medewerkers van Radio Caroline South, dat na de versmelting met concurrent Atlanta was ontstaan. Beiden beschreven het zendschip de MV Mi Amigo als een klein onderkomen. Hun verbazing nam toe met de komst van de voormalige mijnenveger MV Galaxy van waarop het Amerikaans gerichte Radio London, met een uitstekend geoliede organisatie onder leiding van directeur Philip Birch, iedereen met stomheid sloeg. Geen wonder dat het duo snel van werkgever zou wisselen.

Teksten en jingles

De Canadees Pete Brady, de eerste ochtend presentator van Big L, voegde er aan toe dat hij aanvankelijk intenties koesterde om bij de BBC te gaan werken. De functie DJ was er echter totaal onbekend aangezien de omroep enkel ‘announcers’ of ‘aankondigers’ gebruikte. Die kregen bovendien nog de opdracht om zelf hun teksten uit te schrijven. Iets wat hij, ondanks zijn baan als assistent producer voor commercials niet echt op prijs stelde.

Emperor Rosko, die geruime tijd bij Radio Caroline vertoefde, raakte tijdens het korte bestaan van Swinging Radio England enorm onder de indruk van het jingle-pakket dat het bedrijf in Dallas PAMS had klaargestoomd. Hij aarzelde niet om via een bandrecorder deze juweeltjes op te nemen om ze vervolgens te verknippen tot nieuwe spotjes voor zijn werkgever. Eigenaar Ronan O’Rahilly kon dit aanvankelijk maar matig waarderen want hij kreeg maar liefst veertien advocaten van de benadeelde partij op bezoek.

Tot besluit was er ook het merkwaardige verhaal van Robbie ‘The Admiral’ Dale. Hij verving tijdens de ‘laatste’ boottocht naar de MV Mi Amigo van Radio Caroline South de pas aangeworven Roger Day, die zijn identiteitspapieren niet geregeld kreeg. Hij betreurde de gedwongen sluiting van Radio London en verwelkomde spontaan de luisteraars van het station na een minuut stilte uit solidariteit.

Geen slot zonder de legendarische overgang naar 15 augustus 1967 toen de pionier onder de zeezenders alle voorschriften negeerde en ‘All You Need Is Love’ van The Beatles als begin van een zoveelste woelige periode gebruikte. Samengevat: een uitstekende maar een veel te korte flashback naar een korte periode in de Britse radiogeschiedenis, die als wake up call voor de BBC diende.

Wordt binnenkort vervolgd. (FVM)

° Herbeluister hieronder de complete uitzending.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

RadioRand, vanaf zaterdag de ‘klank van het Pajottenland’

In het Pajottenland, de westkant van de Vlaamse Rand, gaat zaterdag 9 oktober de nieuwe Lees verder

DAB+ in Tsjechië: openbare omroep trekt de kar

In Tsjechië ondertekende president Miloš Zeman donderdag een wijziging van de elektronische communicatiewet. Die maakt Lees verder

Podcast: waarom klinkt radio zoals het klinkt?

In de eerste aflevering van de Nederlandse zevendelige NPO Radio 2-podcast 'Keihard De Beste' vindt Lees verder

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Lees verder

BBC Radio 1 volgde Britse offshore radio op (audio & video)

Bazen bevreesd voor de komst van… vrouwelijke dj’s BBC Radio 1 en BBC Radio 2 Lees verder

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Podcast blijft niche publiek aanspreken

Ook al heeft het medium een massapotentieel Uit het Digital News Report van het Reuters Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx