RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

UK: BBC geeft doodsteek aan Radioplayer

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op de Britse versie van Radioplayer zijn de radiostations van de BBC niet meer te beluisteren. Ook al is de Britse openbare omroep zelf, samen met Global, Bauer en Radiocentre, de belangrijkste aandeelhouder, lijkt dit op de onvermijdbare doodsteek voor het platform.

De doodsstrijd van de Britse Radioplayer is al enkele jaren aan de gang. De app bestaat daar al sinds 2010, maar van de toenmalige ‘bromance’ tussen de BBC en de twee grootste commerciële spelers Global en Bauer, is vandaag niet veel meer over.

Terwijl de BBC een aantal jaren voluit meeging in het Radioplayer-verhaal – één gezamenlijke app voor alle Britse radiostations – leidde Bauer zijn luisteraars nooit naar Radioplayer, waarop Global in 2017 moegetergd ook maar zijn eigen Global Player introduceerde. In 2019 pakte de BBC uit met de eigen app BBC Sounds en verdwenen vanaf dan in de praktijk alle verwijzingen naar Radioplayer, hoewel de stations er vrij – dus zonder login – te beluisteren bleven.

Dat de BBC nu de streams weghaalt op het platform is een enorme opdoffer voor het imago van Radioplayer, dat zijn vleugels intussen al naar 15 landen uitspreidde. Op de Britse versie van de app zie je bij alle streams van de BBC de boodschap dat de service niet langer beschikbaar is en dat er een externe app moet worden gebruikt om door te gaan. Luisteraars die klikken op ‘continue’, worden vervolgens naar BBC Sounds geleid, waar je – indien je nog geen login hebt – sowieso eerst een account moet aanmaken.

Hiermee zet de BBC alweer een nieuwe stap in zijn binnenlandse distributiestrategie. Alle externe portals – nu dus ook Radioplayer – worden er al langer verplicht om te ‘deeplinken’ naar BBC Sounds, ofwel de BBC-stations volledig te verwijderen. Zo zijn de BBC-radiostations binnen het Verenigd Koninkrijk al sinds 2019 niet meer te horen via TuneIn, maar wel nog in de rest van de wereld.

Gevraagd om een reactie door het Britse RadioToday doet Michael Hill, oprichter en MD van Radioplayer, of zijn neus bloedt: “Radioplayer bevindt zich in een groeifase, met nieuwe landen die zich bij ons internationale platform aansluiten, meer auto-partnerschappen die op het punt staan ​​aangekondigd te worden en grote nieuwe investeringen van de BBC, Global, Bauer en Radiocentre. Ons succes in de afgelopen 12 jaar is te danken aan het feit dat we de strategische vereisten respecteren van de omroepen die ons bezitten, ondersteunen en financieren.”


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
29 januari 2023 - 11:18 11:18

Er is momenteel een (test) update op de app van Radioplayer (iOS) waarbij men éénmalig (tenzij men de app verwijderd) het land kan kiezen of wijzigen. Waarschijnlijk heeft deze beperking te maken met auteursrechten enz…

Jan
Jan
29 januari 2023 - 00:40 00:40

ik kan via http://www.radioplayer.co.uk nog altijd naar alle bbc radio omroepen luisteren. Dat de omroepen er geen promotie rond maken… Tja. Dan faalt de marketing van radioplayer en tot op heden is de app nog niet geïntegreerd in de dashboard van de automerken.

Jan
Jan
30 januari 2023 - 10:33 10:33
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Auto’s die een gewone modale burger niet kan betalen, als je de prijzen ziet.

Johan
Johan
31 januari 2023 - 19:29 19:29
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dit is niet correct. Ik heb een nieuwe Audi en Radioplayer zit daar standaard (gelukkig) niet op.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
28 januari 2023 - 12:24 12:24

Radioportals zijn al langer een doorn in het oog van een aantal zenders. Radioplayer was oorspronkelijk gemaakt om buitenlandse zenders te weren. Nu gaat men nog een stap verder in de verkaveling. Moeten we binnenkort voor elke zendergroepering een aparte app installeren ? Lijkt me niet zo handig in de auto.
Wel jammer voor Radioplayer want dat is een technisch uitstekende app, met als enig nadeel het beperkt aantal zenders.
Ook hier in Vlaanderen wordt Radioplayer niet gepromoot dit ten voordele van de station gebonden apps.
Ik geef toe een aanbod van 100.000 radiostations zoals bij TuneIn lijkt veel. Toch is het verrijkend om eens af te stemmen op radiostations die niet direct in onze lokale luistercijferstatistieken vermeld staan !
BBC sounds is anderzijds wel een voorbeeld van hoe een radio app er dient uit te zien

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx