RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

UK: Bauer krijgt groen licht voor overname

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bauer Media heeft van de Engelse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) groen licht gekregen om de vijftig lokale commerciële radiostations die het vorig jaar wilde kopen aan z’n reeds imposante imperium toe te voegen. De toelating kwam er nadat er een overeenkomst over de reclameverkoop werd afgesloten.

Bauer is eigenaar van onder meer Absolute Radio, Magic, Hits Radio en Kiss. In 2019 nam men de kleinere radiogroepen Lincs FM Group, Celador Radio en UKRD over, daarnaast werden twaalf lokale stations van Wireless gekocht. Deze laatste groep wilde zich immers geheel gaan richten op haar landelijke portfolio met daarin onder meer Talksport en Virgin Radio.

Het inlijven van de nieuwe aankopen ging niet zonder slag of stoot. De CMA zag immers problemen opduiken voor de resterende onafhankelijke radiostations. De landelijke reclameverkoop van Lincs, Celador, Wireless en UKRD wordt geregeld door First Radio Sales (FRS). Dit bedrijf verkoopt de reclame voor in totaal 118 lokale radiostations verspreid over het gehele Verenigd Koninkrijk. Bauer heeft door de aankoop van UKRD vijftig procent van FRS in handen.

Bauer wilde de reclameverkoop van de nieuwe zenders zelf in handen nemen, maar hierdoor zou FRS de helft van z’n portfolio zien verdwijnen, alsmede een landelijk dekkend netwerk. Daarmee dreigde een belangrijke inkomstenbron voor de overige stations van FRS (deels) weg te vallen. Landelijke adverteerders zijn namelijk goed voor 70% van de reclame-inkomsten van de lokale radiostations.

Het gevolg was dat de resterende lokale radiostations minder interessant zouden zijn voor nationale adverteerders. De kracht is nu immers dat zij middels FRS landelijke dekking kunnen aanbieden. Maar er is een oplossing gevonden. Bauer moet aan radiostations die aangesloten zijn bij FRS de komende tien jaar de landelijke reclameverkoop aanbieden onder dezelfde voorwaarden als bij FRS. De radiogroep is hiermee akkoord gegaan.

Wanneer de overeenkomst exact van kracht wordt, is nog onduidelijk. De komende weken moeten nog een aantal juridische zaken geregeld worden. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx