fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Uitzweten bij Sauna FM

RadioVisie wil  een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Uitzweten bij Sauna FM: Tussen Aalst en Hoeselt

Geen beter alternatief om, ondanks de tropische temperaturen, af te kicken van de voetbalgekte met een deugddoende verkenning van de Limburgse heidehutjes in de schaduw van het legendarische autocircuit van Zolder. Meteen ook de kans om het grondig hertekende radiolandschap van ‘architect’ Sven Gatz in vakantiemodus te evalueren. De soms stressende kwaliteitstest levert een zweetbad van gemengde gevoelens op met de nadruk op… ergernissen.

Nog voor het verkeer naar de hoofdstad als gevolg van de werken aan verschillende tunnels in de knoei geraakt, klagen Radio 1 en Bel RTL over de topontmoeting van de schone schijn tussen tsaar Vladimir Poetin en zijn speelgoedmarionet Donald Trump. De aanzwellende kritiek van de Amerikaanse politieke partijen ontaardt net niet in een vulkaanuitbarsting op één of ander verlaten eiland. 

De Belgische poot van de Luxemburgse gigant RTL kiepert de kijkcijfers van de eerste week in de Ronde van Frankrijk in de prullenmand. De humoristische inkleding flirt trouwens moeiteloos met de waarheid. Te weinig aandacht voor gele truidrager Greg Van Avermaet. Toegegeven, de gulle complimenten van de Waalse journalist voor het puike werk van de Olympische kampioen van Rio klinken in het vooruitzicht van de nationale feestdag hartverwarmend.

Over het circus Fun en de badkamerclown

Vibration FM laat er geen twijfel over bestaan. De aftelling naar het dubbelweekend van Tomorrowland in Boom is zo enthousiast dat ik mijn auto net niet aan de kant zet om even de benen te strekken. Bij Fun Radio ondervindt men ondertussen dat het opvullen van de vakantieleegte, nagelaten door Bruno Guillon en zijn team, niet echt van een leien dakje loopt. 

Samy en Chloë verzetten weliswaar hemel en aarde maar de echte pret ontbreekt. Dan maar terugvallen op een spelletje van een bedenkelijk niveau waarbij men op basis van een gorgelende zanger in de badkamer de titel van de song moet achterhalen. Het resultaat klinkt als een clown met een mislukte act in een amateuristisch circus.

Radio Diest kiest de Top 2000

Kort voor de middag: Radio Diest, één van de talrijke gedoogde jukeboxstations slingert plotseling dé tune van dé eindejaarsmarathon bij NPO Radio 2 op antenne. De Top 2000 in voorbestelling om af te koelen? Helaas geen Rob Stenders, Ruud de Wild, Frank Arens of Gijs Staverman maar wel een presentator, die wellicht niet beseft dat hij The Who en het thema uit de Rockopera ‘Tommy’ serveert.

Tijd voor een laag ‘after sun’ om de concentratie te reactiveren. Het blijft huilen met de pet op waarbij niet alleen de lobbyisten van hogerhand de komst van NRJ blijven boycotten maar waar de onverdraagzaamheid en de kortzichtigheid ook tot een blinde verering van de lege dozen leiden. Alles behalve ‘mooy zo’.

Herstel van een besmeurd imago

Op weg naar m’n eindbestemming vertolkt het Brusselse Radio Arabel de rol van bruggenbouwer tussen de verschillende gemeenschappen met verve. Een ronduit briljante reportage werpt een ander licht op het wereldwijd gehate Molenbeek, nog niet zo lang geleden als een broeinest voor terrorisme bestempeld.

Net zoals professor Rik Coolsaet bij CNN onderstreept de journalist zonder enige vorm van misplaatste overdrijving het enorme culturele belang van wat ooit een florerende havenplaats was. Vandaar ook de verschillende Arabische initiatieven om door middel van culturele initiatieven de meningsverschillen met de lokale bevolking glad te strijken. 

Leuke interviews, prima teksten en in één adem een hartverwarmend pleidooi voor wederzijds begrip tussen de multiculturele inwoners. Misschien is dit een idee om door een lege Vlaamse doos opgepikt te worden? Dan klinkt de radiowereld pas echt ‘mooy zo’.

° Is getekend Filip Van Molle


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Kritiek bij Klara (of omgekeerd) Doorbraak.be is een website die een bijdrage levert aan opinievorming
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Radiomakers hebben het allemaal diverse malen meegemaakt ter voorbereiding van een live-uitzending op locatie. Vooral

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
Nieuwe Sporza logo een kopie?

Red de antennekijker!

Herbert Visser over muziek en publieke omroep

DAB+ het nieuwe wonder? Of toch niet? (audio)

Vragen bij nieuwe aanpassing mediadecreet

VRT-persbericht: DVB-T vlag dekt lading niet (video)

Sluiten