“Uitzenden zonder vergunning dat kan niet !” Dixit minister van Media Sven Gatz én de VRM
Na het onverwachte initiatief van de VRM die op donderdag 4 januari alle nog niet vergunde lokale radio’s aanmaande om zo spoedig mogelijk hun zender weer af te schakelen, bleven en blijven enkelingen de storm trotseren. Hun gedachtegang is te begrijpen, je kunt je zender toch moeilijk na dertig jaar even uitzetten. Een ‘even’ dat misschien heel wat langer kan duren.
En toch zijn de ‘illegalen’ in goed gezelschap. VRT, de openbare omroep in Vlaanderen heeft niet eens vergunningen, enkel een erkenning. Toch een behoorlijk ongelijke behandeling tussen private radio en nationale omroep. Er zijn bijgevolg ook geen antennepatronen en geen normen, enkel een vastgesteld vermogen. Controle? Nee, die bestaat ook niet. De VRT controleert zichzelf. Dus uitzenden met alleen maar een erkenning, dat kan echt wel in dit land.
Lees verder onder de advertentie
En houden dit soort instellingen zich automatisch aan de normen? Dat controle nodig is, ook bij de grote spelers, bewijst een rapport uit Nederland. Daar blijkt geen enkele van de grote spelers zich aan die normen te houden. Ook de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) neemt er een loopje met de wet. Het rapport zegt dat men hierover in overleg moet gaan met de omroepen. Da’s toch anders dan een repressief beleid en de sommering om zich direct in orde te stellen.
We verwachten dus deze week ook een telefoon naar de VRT vanuit de VRM. Want iedereen is gelijk voor de wet. En uitzenden zonder zendvergunning dat kan echt niet.
° Antennediagrammetingen in de FM-omroepband
° Lees ook ‘Dag op dag‘ van 7 januari waarin toenmalig volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé liefst 15 jaar (!) geleden datzelfde probleem al aankaartte. Waarna, wat had je gedacht, er niks mee is gedaan.
“Dat controle nodig is, ook bij de grote spelers, bewijst een rapport uit Nederland”, ben ik 100% mee akkoord, want de meeste radiozenders (ook de lokale) houden zich niet aan de normen ( merendeel die het vermogen niet respecteren). Wat me wel is opgevallen dat sommige radiozenders niet worden gemonitord, dat ruikt voor mij naar ‘vriendjespolitiek’ met de bevoegde instantie.
Bizar dat bij een aantal ‘100 watt’ stations die momenteel al in de ether zijn er al twijfels zijn over het gebruikte vermogen. Sommige stations die er ook in 2017 al waren zijn een heel eind te ontvangen en dat heeft niets te maken omdat op een aantal frequenties er nu minder storing zou zijn dan voordien. Neen de veldsterkte is merkelijk hoger dan in 2017 voor dezelfde stations. Zijn er dan geen controles op dit moment?