RadioVisie

  • .
    .

Uitgevers en ketenradio: niet altijd ‘happy together’?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

NRJ raakt blijkbaar niet uit de startblokken

Een periode van negen maanden 

Begin 2018 startte de CIM met haar nieuwe luistermetingen. Stadsradio Vlaanderen startte pas in september 2018 officieel met een programmering. NRJ begon eveneens pas in die maand, ondanks de belofte om vanaf dag 1 van de erkenning te beginnen. Ondertussen is er voor de vier netwerken een effectief uitgezonden én gemeten periode van zo’n negen maanden, voldoende voor een eerste, bredere analyse. 

We kijken expliciet naar grote mediagroepen, de andere gegevens staan elders. De resultaten lijken hoopgevend voor NRJ (stijging van 13% in dagbereik), doch in echte cijfers is dit slechts een aangroei van 13.100 naar 14.800. Peanuts dus en het stelt in de totale cijferwaarde niet meer voor dan een foutmarge. NRJ heeft nu ongeveer een marktaandeel zoals dat van MNM Hits, oudere broer MNM zelf is echter meer dan honderd keer groter. 

NRJ stagneert nog steeds

De uitrol van de ‘generalistische’ NRJ, die het aangevraagde én erkende S-radio verving, kan moeilijk een succes worden genoemd. Hun ‘groei’ van weinig, naar iets meer, stelt nog steeds weinig voor. In feite stagneert het cijfer van NRJ nog steeds. Dat zal de SBS-groep ook wel anders ingeschat hebben in hun businessplan, na negen maanden. Zijn best doen is goed, maar het moet ook opleveren, zo werkt ‘business’ nu eenmaal, zeker op dat niveau.  

Lokaal is niet nationaal

De luistercijfers van NRJ zullen een hekel agendapunt zijn (en gebleven zijn) voor de betrokken aandeelhouders. Zij hebben (naar eigen zeggen) al voor 1.600.000 euro advertentieruimte ter beschikking gesteld, om het merk te ondersteunen. De betrokkenen hadden dan zeker naar vroegere ervaring(en) in eigen huis, én bij andere mediagroepen mogen kijken, vooraleer opnieuw lokale radiofrequenties te exploiteren.

Lokale radio heeft technisch gezien slechts zeer beperkte frequenties. Of de overheid dat aanbod zend-technisch altijd correct invulde laten we hier even in het midden. Lokale frequenties zijn in het verleden echter geen rijke voedingsbodem gebleken voor ‘nationale’ radio. Technisch is er immers geen echte nationale dekking, het parcours van uitgeverijen in de radiowereld is dan ook eerder een slagveld, dan een heldentocht. Een korte terugblik. 

Een keten van franchising

In de (bijna) veertig jaar van lokale radio in Vlaanderen is er eigenlijk maar één ketenradio zeer succesvol geweest: Radio Contact. ‘De dolfijn’ begon in ons landsgedeelte met een formule van franchising, meteen een belangrijk verschilpunt met de andere ketenradio’s. In de jaren tachtig, én negentig, bestond de keten van Contact uit onafhankelijke lokale radio’s, die samen onder dezelfde roepnaam uitzonden. 

In die periode werd een gigantisch succes geboekt, met ooit bijna 10 % marktaandeel. Het zou Contact vandaag nog steeds een podiumplaats bezorgen, zelfs een zeer waardevolle positie in het totale radiolandschap. Tijdens de (herhaalde) hertekening van dat landschap kocht de Contactgroep rond 2000 alle individuele omroeporganisaties op. Ze kandideerden mee voor een landelijke erkenning, maar uiteindelijk wonnen Qmusic en 4FM.

Faillissementen

Wat overbleef voor Radio Contact was eerder een vleugellamme zeemeeuw, dan een dansende dolfijn. De Vlaamse exploitatiemaatschappij van Contact ging uiteindelijk ook failliet, het zenderpark van de keten werd overgenomen door Club FM. Toch is het beeld van Radio Contact blijven hangen, en zijn er nu nog steeds verhitte discussies over het verdwijnen van de dolfijn. Hun verhaal hoort immers bij de successen in Vlaamse radio. 

De aandeelhouders van NRJ hadden trouwens zelf ook al ongelukkige ervaringen met uitbating van lokale radio-omroepen. Vlak voor de start van Donna begon de Vlaamse Uitgevers Maatschappij (VUM) de keten Nostalgie. VUM veranderde van naam naar Corelio, vandaag hoofdaandeelhouder van Mediahuis… en eigenaar van jawel: Nostalgie. Het radio-avontuur werd al na korte tijd weer afgestoten, en eindigde uiteindelijk in een faillissement. 

De vrije val van de VUM

Het zou ook niet de enige slechte ervaring van de VUM worden. Vlak voor de start van de landelijke commerciële radio namen ze de lokale omroepen Antigoon (Antwerpen) en GO (Gent) over. Antigoon kon toen op zo’n 60.000 luisteraars rekenen, een aantal dat verschrompelde tot een bijna ‘onmeetbaar’ cijfer, onder de nieuwe naam Traffic FM (als ondersteuning bij het her-aanleggen van de Antwerpse Ring). Antigoon werd zelfs nog even Nostalgie (!), maar dat mislukte eveneens. 

In 2003 beschikte de VUM over een aantal stadsradio’s in Gent, Antwerpen en Leuven, non-stopzenders die eigenlijk aan het doodbloeden waren. Lokale radio was geen prioriteit meer voor de VUM: het bedrijf greep naast een landelijke erkenning met NRJ (!), en Nostalgie (!) was nog niet gestart bij de provinciale erkenningen. Er kwam een ook nieuwe speler op de markt: Emmis Belgium Broadcasting, onderdeel van Emmis Communications, in Indianapolis. 

Miljoenen euro’s ‘verdampt’

Emmis (Be One) nam in 2003 een aantal VUM-zenders over, en probeerde Be One als omroep ‘landelijk’ te lanceren, via lokale frequenties. De Emmis-groep is een hoofdspeler in de Verenigde Staten en Slowakije, in Vlaanderen was het verhaal echter geen lang leven beschoren. In een korte periode ging meer dan tien miljoen euro verloren. Be One probeerde het nog even als provinciale radio in Limburg, Exqi FM nam de frequenties over, en nog later werd het Radio Maria. 

Naast de VUM doken ook andere uitgevers op in de radiowereld. In de jaren 80 had de Concentra-groep FM Limburg en HIT FM, de Vlaamse Media Maatschappij de ketens Mango en Topradio, de VUM Vijfsterrenradio, er was SIS door Leader FM, enz. Het werden allemaal projecten van korte duur, waarin miljoenen euro’s verloren gingen om nationale reclame binnen te halen. De denkfout: twintig zenders van honderd Watt is niet hetzelfde als twee van duizend Watt.

Het blijft een uitzondering

Uiteraard waren er ook andere initiatieven, zoals Verena, Extra FM, Maeva, plus nog kleinere pogingen tot ‘nationale’ ketenradio. Elke keer opnieuw werd hetzelfde bewezen: dat lokale frequenties technisch te weinig mogelijkheden bieden om landelijk te denken. Na een ambitieuze start gleden de projecten van de uitgevers meestal af naar semi-non-stop, later non-stop, en uiteindelijk ‘stop!’. Mediahuis/NRJ hadden echt wel beter kunnen weten.  

De woorden alleen al zouden een bepaalde voorbestemming kunnen duiden: landelijk of nationaal, daartegenover lokaal. Wie naar Parijs wil reizen denkt toch ook niet aan de fiets als eerste vervoersmiddel? Als die fiets dan ook nog eens wordt opgedrongen, of ten onrechte wordt uitgekozen, dan wordt het waarschijnlijk een ‘Mission Impossible’. Uitzondering op de regel zal er altijd zijn, maar meestal niet, het blijft een uitzondering. 

De speeltijd is voorbij

Er moet nu dus niet te lang gezocht worden naar (eventueel) slecht management, of verkeerde programmatie. De meeste uitgevers gingen in de radiowereld af door inferieure vermogens van de frequenties, en daardoor ook een inferieur bereik ten opzichte van de concurrentie. Het succes van Radio Contact zat nog in de pioniersfase van Vlaamse commerciële radio, vandaag is de markt volwassen geworden, de speeltijd is voorbij.

Radio Contact was in zijn glorieperiode een groep van lokale radio´s, met lokale mensen en lokale exploitatie. Bij NRJ zullen nu wel een aantal consultants een ‘toverformule’ komen aanbieden. Toch kijkt men er beter naar het verleden. Die ‘toverdokters’ kunnen het probleem van de mindere dekking evenmin oplossen, met een oma-fiets win je geen Tour de France. Een digitale omwenteling is nog niet voor morgen, dan blijft een doorbraak afhankelijk van succes op FM. 

Semi-landelijk

Crisismanagers kunnen zich bij NRJ (eventueel) beperken tot de vraag ‘waarom zou een luisteraar van een bepaalde openbare-, of landelijke omroep, omschakelen naar een semi-landelijke, met een véél slechtere ontvangst’? Vlaanderen is niet zo groot, er zijn al drie commerciële omroepen die landelijk uitzenden. Dan is het de vraag of een vierde nog nodig zou zijn, en of semi-landelijk met lokale frequenties wel zin heeft voor mediagroepen.  

De overheid koos er voor om de ‘betere stadsfrequenties’ in een semi-landelijk netwerk aan te bieden. Semi-landelijk is echter helemaal niet landelijk: die frequenties met een (paar) kilowatt lijken in de verste verte niet op nationale frequenties, met tientallen kilowatts (en zelfs meer). Het begrip semi-landelijk is zeker met een behoorlijke korrel zout te nemen. Technisch gezien had de overheid de netwerken ook beter niet ‘semi-landelijk’ genoemd. 

Een Porsche tegen een Ligier

Wordt het ooit beter voor NRJ? Zolang de technische mogelijkheden niet veranderen heeft een wedstrijd tussen een Porsche 200-power en een Ligier 45 weinig zin. De feiten bewijzen dat: voordat het YouTube-filmpje van de ‘inbraak’ van NRJ bij MNM bij RadioVisie online kwam waren er 31 kijkers. Na de publicatie op RadioVisie zijn dat er 409 geworden. Eenzelfde stunt met TV haalt er 112, alleen. Het stelt weinig voor, dat zullen ze inmiddels bij NRJ ook wel weten. (Victor Olsen)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

NRJ dringt binnen bij Marathonradio van MNM (video)

We schreven het al eerder deze week: ‘Wie het breed heeft, laat het breed hangen’. Lees verder

Vlaamse CIM-luistercijfers (januari – april 2019)

Winnaars en verliezers Het Centrum voor Informatie aan de Media maakte vandaag de luistercijfers bekend Lees verder

CIM publiceerde de nieuwe radioluistercijfers

Juli is rapporten-maand. CIM doet daar gretig aan mee en publiceert vandaag de meest recente Lees verder

Nieuwe marketing manager voor Nostalgie en NRJ

NRJ en Nostalgie hebben een nieuwe marketingmanager. Sofie Callewaert komt van reisorganisator Sunweb waar ze het bordje Lees verder

Radio Evanna gestart op NRJ Vlaanderen

Woensdag is net als alle andere dagen ‘column-dag’. Gereserveerd, voorbehouden en helemaal van en voor Lees verder

NRJ gaat versneld op zoek naar raptalent (video)

NRJ gaat alweer op zoek naar talent. Tijdens de eerste editie van ‘NRJ Open Mic’ werd Lees verder

Astro wint de NRJ Open Mic: Hip Hop (video)

Deze ochtend, maandag 17 juni, kozen Flip Kowlier en DVTCH NORRIS Antwerpenaar Astro als winnaar Lees verder

Het radionajaar van 2022: NRJ

Na vier jaar weten we dat ze bij NRJ Vlaanderen vooral goed zijn in het Lees verder

Meer over NRJ Vlaanderen

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
29 juni 2019 - 15:17 15:17

Dit frequentieplan is er ook niet echt op gemaakt om de semi-landelijke netwerken veel succes te geven. Zo zijn Mechelen 105.5 en Sint-Niklaas 105.5 verdeeld onder 2 verschillende netwerken, voor de pendelaars op de N16 had het misschien interessant geweest dat op beide zenders het zelfde signaal had gezeten. Anderzijds geven de Aalsterse hoogvermogens 93.0 en 102.7 ineens geen ontvangst meer in Dendermonde, Topradio mag hier wel voluit blazen via 102.8 met de Antwerpse 102.9 naast zich terwijl de 102.7 die toch op een iets comfortabeler afstand zit mooi moet afgeschermd worden. Hetzelfde met de lokale radio’s in plaats van elke omroep 2 frequenties te geven had men beter de helft van de frequenties off air gehouden zodat deze omroepen met 1 frequentie een beter bereik konden halen. En Contact tenslotte had in zijn tijd zowat in elk dorp een afdeling met lokale binding en had met Donna een iets minder grote hit concurrent dan NRJ vandaag met MNM.

John
John
27 juni 2019 - 09:51 09:51

Mooie analyse en fijne terugblik op de geschiedenis van de Vlaamse commerciële radio.
Het SBS-radioavontuur zal geen lang leven beschoren zijn als de adverteerders afhaken met zo’n cijfers.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx