RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

TuneIn lanceert (spectaculaire) Explorer: alle populaire streams op de wereldkaart

TuneIn, tot nader order nog steeds met voorsprong de wereldwijd meest gebruikte portal voor internetradio, lanceerde zopas de – naar onze bescheiden mening – redelijk spectaculaire nieuwe gadget Explorer, een interactieve wereldkaart waar je voor elke regio ter wereld heel fijnmazig kunt inzoomen op de (via TuneIn) populairste radiostations.

De lancering valt – wellicht niet zo toevallig – samen met World Radio Day. Er is voorlopig nog geen eigen persbericht vanuit TuneIn over de nieuwe gadget binnen de app, maar elke gebruiker die de app vandaag opent krijgt via een pop-up automatisch de kans om de Explorer uit te testen. Laat die kans vooral niet liggen, want deze nieuwe gadget oogt toch wel redelijk spectaculair en werkt ook bijzonder dynamisch.

Je kunt voor elke regio ter wereld inzoomen, waarbij je telkens de radiologo’s ziet opduiken van de via TuneIn best beluisterde en/of meest gelikete radiostations voor die regio. Je start de stream met een simpele klik op het stationslogo. Hoe meer je inzoomt op de kaart, hoe fijnmaziger de resultaten. Het concept doet wat denken aan de al langer bestaande (Nederlandse) radio-app Radio Garden, maar bij deze TuneIn Explorer zijn de kaartgegevens gekoppeld aan de populariteit van een radiostation, wat de resultaten een pak relevanter maakt. Bovendien kun je ook filteren op de belangrijkste radio- en muziekgenres of gewoon zoeken op naam.

Als je vanop de wereldkaart inzoomt op Vlaanderen (foto boven), zie je dus eerst de meest beluisterde streams opduiken. Voor landelijke radiostations is de plek waar die logo’s opduiken weliswaar weinig relevant – Qmusic duikt op in Brugge, Radio 1 in Antwerpen – maar als je verder inzoomt op bv. de stad Aalst, dan opent daar automatisch een vakje met de plaatselijke radiostations.

In Vlaanderen is Studio Brussel bij TuneIn al jaren de best beluisterde stream, gevolgd door Qmusic en Radio 1 op nummer drie. Opmerkelijk is alvast dat er in de tien populairste Vlaamse webstreams twee stations opduiken die web-only zijn. Dat zijn niet meteen de stations die je zou verwachten, maar het zijn effectief wel twee webstreams die het al jaren bijzonder goed doen, ook ver buiten de Vlaamse grenzen: Instrumentals Forever en La Classica.

Instrumentals Forever bestaat al tien jaar en legt de focus op de oude bigbands en orkesten van grootheden als James Last of Bert Kaempfert en La Classica startte enkele jaren geleden doelbewust als een webradio voor klassieke muziek. Het bewijst nogmaals dat zogenaamde ‘web only-producten’ het vooral moeten hebben van een muzikale niche.

Van alle radiostations in Europa blijken het Britse talkSport en de Poolse hitradio RMF het meest gestreamd via TuneIn. Op zich lijkt dat logisch. talkSPORT heeft als Engelstalige sportzender ook buiten de Britse landsgrenzen een enorm doelpubliek en RMF heeft zijn vele streams vooral te danken aan de miljoenen Polen die verspreid over West-Europa leven en werken.

Ook het Nederlandse NPO Radio 2 duikt op in de top 10 van meest gestreamde radiostations in Europa. De Nederlandse nummer 2 is verrassend het Rotterdamse AmorFM, een station dat zich specifiek richt op de Hindoe-gemeenschap. De Nederlandse Qmusic staat ‘pas’ op plek 3, maar van Qmusic is dan weer gekend dat het in Nederland de meest succesvolle individuele radio-app heeft.

Heynen

RMC is met kop en schouders de nummer één in Frankrijk – altijd volgens de eigen luistercijfers van TuneIn, welteverstaan. Als je selecteert op genres, dan vind je het Duitse Rock Antenne als populairste rockzender in Europa. In de VS zijn Classic Hits Coast 101.1 en Mega 97.9 de populairste streams, alvast van degene die je ook in Europa kunt beluisteren, want veruit de meeste Amerikaanse radiostations maken omwille van de auteursrechten hun stream enkel binnen de VS beschikbaar.

Onze conclusie is alvast dat TuneIn met deze Explorer imagogewijs een toch wel bijzonder sterke tegenzet doet tegen alle grote radioconglomeraten die – weliswaar vaak met de moed der wanhoop – proberen om hun luisteraars weg te lokken bij het (te) populaire TuneIn, om ze ‘op te sluiten’ binnen een eigen ecosysteem. Zo kun je bv. de radiostations van de BBC online enkel nog via TuneIn (en andere radio-apps) beluisteren buiten het Verenigd Koninkrijk. Binnen het VK ben je al een tijdje verplicht om via de eigen app BBC Sounds te luisteren.

Update: TuneIn laat intussen weten dat Explorer in eerste instantie wordt gelanceerd op de website van tunein.com. De toegankelijkheid tot de mobiele app volgt binnenkort. “Ongeacht het apparaat waarmee een luisteraar TuneIn Explorer gebruikt, de ervaring blijft hetzelfde. Klik gewoon op het land of de regio waar je nieuwsgierig naar bent. In of uitzoomen doe je op je mobiel met twee vingers. Deze ervaring is ontworpen om leuk en gemakkelijk te zijn.”


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
13 februari 2023 - 17:54 17:54

Niet slecht, maar RadioGarden doet het toch een pak beter. Als ik het Engelse Greatest Hits Radio wil opzetten, gaat die veel sneller via RadioGarden dan met TuneIn.

Als ik naar exotische locaties kijk, geeft RadioGarden ook de precieze zendlocatie terwijl ze bij TuneIn samenhokken op een onjuiste plaats.

Trouwens, wat maakt mij uit hoe populair een radiostation is. Dat zegt niets over de kwaliteit ervan voor mij (wegens bijzonder subjectief).

Dan liever RadioGarden… 😉

Herman
Herman
13 februari 2023 - 18:47 18:47
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik heb al heel wat mensen richting RzdioGarden gestuurd en die zijn stuk voor stuk uiterst enthousiast. Dus toch meer dan alleen voor freaks.
Klopt het echt dat 90% TuneIn gebruikt? Ik gebruik zelf MyTuner Radio.

Herman
Herman
14 februari 2023 - 08:57 08:57
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Dank je voor de gedegen uitleg.

Trouwens, voor wie dat hele afgeschermde Britse gedoe maar niets vindt, vindt alle mogelijke wel in ons land werkende livestreams op radiofeeds.co.uk – en dat zijn er heel wat!
Zo kun je ook zonder VPN en ook in de auto naar je favoriete Britse zender luisteren. Ik gebruik die persoonlijk vaak om Greatest Hits Radio in de auto op te zetten.

Herman
Herman
13 februari 2023 - 19:01 19:01
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Trouwens, ik vind op TuneIn niet eens het Nederlandse Radio 10 terug. Zwak.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx