fbpx

RadioVisie

  • .
    .

France: Triest eindejaar voor Europe 1?

Dat Europe 1 sinds enkele jaren in een zware crisis verkeert, is een understatement. De telkens tegenvallende luistercijfers en de ontelbare programma-ingrepen resulteerden enkel nog in teleurstellingen. Geen wonder dat de eigenaar, de groep Lagardère, drastische maatregelen voorop stelt om de definitieve teloorgang af te wenden. Volgens aanhoudende geruchten zou een nieuwe ingreep wel eens vele honderdduizenden luisteraars in de kou kunnen zetten.

Ondanks de 192 FM-frequenties weigerde de nieuwszender telkens opnieuw afstand te doen van de krachtige lange golfzender in het… Duitse Felsberg. Sinds 3 april 1955, enkele maanden na de bewogen start, bezorgde de 183 kHz niet alleen de vrachtwagenchauffeurs maar ook de uitgeweken Fransen in Noord-Afrika, België, Duitsland en in Groot-Brittannië een thuisgevoel. De mix van muziek en informatie zorgde voor een ruime bekendheid en was een stevige concurrent voor andere monumenten als Radio Luxembourg en Radio Monte Carlo.

De komst van de vrije radio begin jaren 80 en de latere liberalisering van het fenomeen, onder invloed van de Franse president François Mitterand, zorgden voor een ware explosie op FM. De nieuwe stations lokten, dankzij de nagenoeg storingvrije ontvangst, talloze luisteraars. NRJ, Skyrock en Europe 2, dat later tot Virgin Radio werd omgevormd, knaagden aan de populariteit van Europe 1.

Het continu wijzigende beleid bij de zender en de snelle internationale ontwikkelingen zorgden ook nog eens voor een blunder van formaat. Radio France, dat steeds gretiger ging putten uit het gigantische actualiteitenaanbod en daarbij CNN, de Amerikaanse nieuwszender, als voorbeeld nam, bracht France Info in stelling. Europe 1 zou pas… twaalf jaar later begrijpen dat men een gouden kans had laten liggen. De hervormingen waarbij de muziek en entertainment werden afgevoerd, kwamen rijkelijk te laat.

Sindsdien zakte de onderneming steeds dieper weg. Het aantrekken van mediapersoonlijkheden, de eindeloze wijzigingen om de interactiviteit te bevorderen, werden eerder negatief ontvangen. Geen wonder dat de financiële zorgen zich opstapelden en men de verkoop van vele afdelingen binnen de mediagroep rond Europe 1 versnelde. 

De nationale stations RFM en Virgin Radio veranderen binnenkort wellicht van eigenaar. Bovendien overweegt men om de uitzendingen via de lange golffrequentie 183 kHz te schrappen. Een plan dat inmiddels op gemor en op toenemend protest wordt onthaald. Kortom,  het belooft niet echt een vrolijk najaar te worden voor het voormalige radiomonument. (FvM)

° Impressie van het zendstation van Europe 1 in Felsberg (Duitsland). Het station is voor het Franse Europe 1 gebouwd in de jaren 50 toen Felsberg tot de Franse sector van bezet Duitsland behoorde. Er wordt hier op langegolf uitgezonden met 1,2 Megawatt.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

An Englishman in New York – pardon – in Lille

Het Franse Contact FM van de mediagroep Rossel Voix du Nord, dat dankzij de recente Lees verder

France: Eugène Saccomano is niet meer

Afgelopen maandag maakten de Franse krant ‘Var Matin’ en het persbureau AFP het overlijden bekend Lees verder

De nieuwe Franse luistercijfers

Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand aan de najaarsprogrammering hebben Lees verder

France Info in en rond ‘Le Tour’

Aanstaande zaterdag 6 juli, wordt in Brussel de wielerkaravaan met 198 deelnemers voor Tour de Lees verder

France: RFM en Virgin te koop

Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan, is een utopie gebleken. De Lees verder

France: Nikos Alliagas weg bij Europe 1

Het in zware crisis verkerende Europe 1 moet voor de komende najaarsprogrammering op zoek naar Lees verder

France: Hoog bezoek bij Kiss FM

Tijdens de befaamde jaarlijkse Lions-beurs in het mondaine Cannes komen van 17 tot en met Lees verder

France: RMC onder vuur na racistische uitspraken (video)

Dat de media tegenwoordig een vette kluif hebben aan de verkrachtingszaak waarbij de stervoetballer van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 5 november… 1979 (audio)

Blad 317: MNM, Dalle en Spotify (audio/video)

Week van de digitale radio: DPG Media lanceert Joe Christmas

Sluiten