RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Trekt VBRO-erfenis BNL ten onder?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

“Schulden uit het verleden en corona – de grote boosdoeners”

Dat het in volle coronacrisis moeilijke tijden zijn voor elke onderneming is een understatement. Slachtoffers vallen of staan op omvallen. De voorbije maanden bereikten ons heel wat wat signalen over radioprojecten die een hevige strijd voeren om te overleven. Dat is niet in het minst het geval voor het BNL-netwerk dat bijzonder moeilijke tijden doormaakt.

Vlaanderens jongste netwerk kreeg sinds de start behoorlijk wat aandacht. Daarbij ging het van lichte euforie in den beginne naar pure dramatiek de voorbije weken. Hugo Foets kreeg begin dit jaar de vraag om het noodlijdende VBRO te helpen redden. Klopten toen aan zijn deur: VBRO-baas Frederik Thomas en Pascal Lauwereins, de financiële man bij zowel het ouwe VBRO als het nieuwe BNL. Hoe kon het zo snel bergafwaarts gaan? Extra duiding op onze vragen kregen we van Pascal Lauwereins en Hugo Foets. Hun antwoorden leest u in dit artikel.

VBRO nooit onbesproken…

VBRO is van oudsher een opmerkelijk radiostation geweest. Toen zanger Norbert, die de Vrije Brugse Radio Omroep begon, het project niet langer kon financieren, was het Frederik Thomas (foto) die de inboedel kocht en een doorstart maakte. Hij bouwde de radio de laatste jaren uit tot een zender met vooral oog en oor voor volks en heel veel Hollandse muziek.

In 2017 kende toenmalig minister Sven Gatz een nationale netwerklicentie toe aan VBRO ten koste van Familyradio en Ment. De erkenning was omstreden. Het project bleek ook enorm duur te zijn. Hugo Foets werd aangetrokken als nieuwe CEO. Hij tekende een nieuw verhaal uit. Thomas overtuigde Foets om het roer over te nemen en op 13 april zag BNL het levenslicht. Zelf zou hij aan boord blijven als programmadirecteur (te zien op de officiële VRM-documenten), het nieuws uitbouwen en een COO-functie invullen.

Al na enkele maanden staakte Thomas zijn activiteiten voor BNL en haalde Ex-technicus Maarten Veys full time binnen voor de uitbouw van… een online VBRO-kloon én het opzetten van een nieuw FM-verhaal voor West-Vlaanderen. Veys is ook de man achter ondermeer TRO, IRO en Musica FM. Recent bestraft door de VRM wegens het uitzenden van een ‘eenvormig programma’. Thomas kondigde ook in de Krant van West Vlaanderen aan dat hij met een nieuw netwerk bezig zou zijn.

Schuldenberg en procedures VBRO nekken BNL

Het VBRO-licentiedossier ligt ook nog steeds te wachten op een definitieve afhandeling door de Raad van State. Familyradio en Ment dienden eerder een klacht in die nog steeds hangende is. Van bij de start droeg BNL dit verleden met zich mee. Waarna ook de corona-crisis opdook. Ondanks het feit dat tal van BV’s aan boord werden gehaald kon het management het hoofd moeilijk boven water houden. Vorige week, in een tijd dat iedereen kraakt onder Covid-19, kreeg BNL een mandataris, bewindvoerder aangesteld door de ondernemingsrechtbank die nu met Foets aan een reddingsplan werkt. Eerdaags zal duidelijk worden of er toekomst is voor het netwerk.

“Dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden, wist zowat de hele radiowereld. VBRO zat eind 2019 in een haast onmogelijke positie, met een schuldenlast van 1,2 miljoen euro, een stevig exploitatieverlies en vooral een format dat commercieel niet aansloeg” aldus Pascal Lauwereins, die als accountant van VBRO de overgang van Thomas naar Foets begeleide.

“De ingrepen die begin dit jaar gebeurden, zowel op structureel als organisatorisch en programmatorisch vlak, waren ijzersterk en werkten ook in de eerste levensmaanden van BNL. De impact van corona zorgde er jammer genoeg voor dat liefst 70% van de inkomsten de das werden omgedaan, het zorgde ervoor dat BNL eind van de zomer het bijzonder moeilijk kreeg. De schuldenberg van VBRO uit 2018 en 2019, bij zowel Norkring als Broadcast Partners, waren een molensteen rond de nek waardoor enkele FM-frequenties alsook DAB+ werden uitgeschakeld. Erg jammer want zonder de last uit het verleden zou de zender heel anders door het leven zijn kunnen gaan”, aldus Lauwereins.

Partijen haakten af als ze het VBRO-verleden zagen

Polsend naar een reactie bij Foets blijft hij zeer voorzichtig om uitspraken te doen over verleden en toekomst: “Dat investeerders de laatste maanden niet instapten had inderdaad te maken met de oude VBRO-schulden. Een schuld die was opgebouwd door VBRO maar ook door Evergreen, een nevenproduct van Frederik Thomas dat via DAB+ werd gelanceerd maar nooit commercieel werd uitgebouwd”.

“Jammer maar de realiteit is dat de schulden van het vorige management uit 2018 en 2019 en corona het bedrijf misschien de das om doen. Het is erg jammer voor alle artiesten die via BNL een sterk platform vonden om hun nieuw werk te lanceren. Door de impact van corona moesten deze zomer de plannen aangepast worden. Stappen werden gezet toen een deel van de presentatoren, zelf of gevraagd, tijdelijk op non-actief gingen om alzo de kosten te drukken en betalingsafspraken/plannen te maken”, aldus nog Foets.

“We hebben vanaf dag één getracht om een moeilijk VBRO-verhaal recht te trekken door nieuwe impulsen te geven en we proberen ten alle tijden oplossingen te zoeken, maar het zijn voor iedereen economisch en financieel moeilijke tijden. Diverse partijen geloofden sterk in het BNL-opzet maar haakten af toen ze zagen welke loodzware rugzak er vanuit het verleden moet mee gedragen worden. Laat ons hopen dat we op korte termijn alsnog extra kapitaal kunnen aantrekken en een doorstart kunnen maken”, vervolgt Foets.

Is er een toekomst voor BNL?

Op de vraag “Zinkt de boot?” reageert hij diplomatisch: “Ik kan het alleen maar toejuichen dat de ondernemingsrechtbank beslist heeft om via een tijdelijk mandataris, binnen afzienbare tijd, te oordelen over de levensvatbaarheid van het bedrijf. Vooral de bijzonder lovende woorden omtrent het product BNL van zowel luisteraars als de gehele muziekindustrie overtuigen me dat BNL een toekomst heeft. Alleen moet die loyaliteit omslaan in solvabiliteit en daar lopen gesprekken over”.

Lauwereins’ analyse op de vraag “Wel of geen toekomst?”, is een statement dat alles samenvat: “Als pakweg 70% van de handel dicht gaat omwille van niet-essentieel, kan je moeilijk verwachten dat deze ondernemers gaan adverteren. In de zeven maanden BNL heeft het bedrijf niet één enkele maand op volle kracht kunnen prospecteren. Als we verlost zouden zijn geweest van de rugzak VBRO en op volle kracht hadden kunnen exploiteren, zag de toekomst er voor BNL heel anders uit. Laat ons hopen dat de overheid ons die kansen geeft”.

Resumé met een kerstwonder?

BNL zag het levenslicht op Paasmaandag 13 april en profileert zich als popzender voor Belgische producties en Nederlandstalige muziek. Eind deze zomer werd beslist om over te schakelen naar semi non stop om het hoofd te kunnen bieden aan de financiële druk. Dat dit nieuwe format ook succesvol kan zijn bewees het Nederlandse Sky Radio.

Of er dit jaar nog jingle bells zullen klinken op BNL is onzeker maar voorlopig nog steeds realistisch. Dat in de huidige radiowereld, begin dit jaar een poging ondernomen werd om zonder overheidssteun en zonder grote mediapartij in de rug, een nieuw geluid te lanceren, moet uiteraard respect afdwingen. (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Paul Luistervink
Paul Luistervink
9 december 2020 - 12:35 12:35

De oude schulden waren het struikelblok niet. Die kan je saneren, maar het begint bij een toereikende cashflow en die was er niet. Met hun verhaal aan Radiovisie schuiven de heren de schuld naar het verleden, maar zo vervalsen zij de feiten, want uit meerdere bronnen kon worden vernomen dat BNL-VBRO niet struikelde over de oude schuldenlast, maar de huidige maandelijkse kosten niet betaalden, ook niet de kleine facturen van leveranciers. Teveel niet nagekomen beloftes. Op een dag werden de sprookjes van de Foets niet meer geloofd natuurlijk en toen liep iedereen weg. Interne bronnen zeggen dat de verkoopdienst ook niet onder controle was.

Rik
Rik
7 december 2020 - 13:00 13:00

Je neemt een radiostation over voor 0 euro, maar wel de schulden. Dan komen zeggen dat de schuldenberg te zwaar is komt ongeloofwaardig over. Dit wist je op voorhand. In het bedrijfsleven zie je dit meer, maar werken de nieuwe bestuurders wel de schulden weg. Hier had de nieuwe bestuurder daarvoor niet de nodige middelen.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx