Er is een serieus bommetje in de maak in het Vlaamse radiolandschap, want alles lijkt er sterk op te wijzen dat de beslissing is gevallen om de netwerkradio NRJ Vlaanderen op te doeken en al op korte termijn te vervangen door een totaal ander product. Al hoeft dat – gelet op de dramatische luistercijfers en de steeds rodere financiële cijfers – niet echt te verbazen.
Toegegeven, onze informatie reikt voorlopig niet verder dan ‘ernstige puzzelstukken’, maar het Vlaamse radiowereldje is niet zo enorm groot en de informatie die de voorbije 24 uur doorsijpelde tot bij ons laat weinig aan de verbeelding over. Bij NRJ zelf stoten we voorlopig enkel op een ‘geen commentaar‘, al klinkt dat in deze context in onze oren eerder als een bevestiging. Anders zou men toch gewoon staalhard ontkennen?
NRJ Vlaanderen is een van de drie nog resterende ‘netwerkradio’s’ in Vlaanderen. Het statuut ‘netwerkradio’ zag in 2017 het levenslicht in het kader van de toenmalige erkenningsronde voor de lokale radio’s. In de loop der jaren waren heel veel lokale radio’s onderdeel geworden van ‘ketens’, waardoor het lokale radiolandschap vrijwel onoverzichtelijk was geworden. Wie waren nog de authentieke lokale radio’s en wie was gewoon een doorgeefluik geworden van een pseudo-landelijk radioproduct?
Politiek Vlaanderen besliste om daar komaf mee te maken en de lokale radio en de ketens – herdoopt tot netwerkradio’s – elk hun eigen plekjes te geven in de analoge FM-band. Over dat laatste is bijzonder veel (digitale) inkt gevloeid, want enerzijds voelden de lokale radio’s zich hierbij beroofd van al hun beste frequenties, anderzijds werden vier netwerkradio’s gecreëerd waarvan de landelijke dekking op FM ook niet veel verder reikt dan pakweg 50 à 60 procent.
De procedure voor de erkenning van de netwerkradio’s draaide uit op een complete farce, want iedereen had al snel door dat het beste frequentiepakket – netwerk 1 – vooraf politiek was afgesproken. Dat moest en zou gaan naar SBS Media Belgium, een 50/50 joint venture van de krantenuitgever Mediahuis (dat al Radio Nostalgie had) en SBS Belgium, de groep achter de toenmalige tv-stations VIER, VIJF en ZES. Dat het hier trouwens om een vergiftigd politiek geschenk zou gaan, was toen al min of meer duidelijk.
Ook het verhaal hoe uiteindelijk NRJ die eerste netwerkradio “met een generalistisch profiel” zou gaan invullen, waar de aanvraag eerst onder de werknaam S-radio was ingediend, is een boek op zichzelf. Maar het werd dus NRJ, dat in september 2018 van start ging.
Een jaar later bleek dat de zwarte panter niet de torenhoge ambities wist in te vullen. Het marktaandeel stokte rond de 0,3 procent of een gemiddeld dagbereik van zo’n 30.000 luisteraars. Nooit kwam er echt beterschap in zicht. Ook financieel ging het intussen van kwaad naar erger, met eind 2021 al een negatief eigen vermogen van 5 miljoen euro.
In grote lijnen staat er tegenover een gemiddelde jaarlijkse exploitatiekost van zo’n 3 miljoen euro, amper de helft aan inkomsten uit reclame. De put werd zo ieder jaar steeds dieper en niets lijkt er op te wijzen dat de cijfers van 2022, die nog niet openbaar beschikbaar zijn, een ander beeld zullen tonen.
Voor officiële communicatie vanuit Mediahuis of SBS is het ongetwijfeld nog iets te vroeg, maar onze informatie wijst er op dat de procedures zijn opgestart om NRJ Vlaanderen stop te zetten. Wat er in de plaats komt is nog koffiedik kijken. Wellicht past de beslissing om de stekker uit NRJ te trekken ook in een ruimere deal, waarover De Tijd eind december berichtte, dat SBS (of Telenet dus) zich inkoopt in het kapitaal van de Vlaamse Radio Nostalgie.
Ongetwijfeld wordt nu intern door de betrokken partijen ergens een positief klinkend verhaal in elkaar gestoken dat, naar buiten uit, de roemloze afgang van NRJ moet verhullen. De ironie wil echter dat die afgang zich afspeelt exact twintig jaar na de eerste mislukte poging (van 1998 tot het faillissement in 2002) om de zwarte panter ingang te laten vinden in Vlaanderen.
Wat zijn nu de toekomstplannen voor nrj en nostalgie? Gaan ze nu echt stoppen of contra een nieuwe naam zoals radio contact? radio maeve of 4 FM terug. of krijgt studio 100 de regten van fm dab pllus , voor heel vlaanderen en waneer volt het besluit.???
Laat het vroegere 4fm terugkomen, met dat format van toen. Niet het misbaksel van Nostalgie dat absoluut niet hetzelfde format doet als in Frankrijk en andere landen. Men kopieert Joe. Of breng de échte Nostalgie + in de plaats van NRJ; zoals NPO Radio 5.
Indien ze NRJ Vlaanderen echt willen afschaffen, beschikken de mensen van Mediahuis volgens mij over volgende vervangmogelijkheden:
-inderdaad Nosta+;
-een Vlaamse versie van één van hun buitenlandse zenders, zoals het Nederlandse Sublime;
-een formaat uit het buitenlandse aanbod van SBS, zoals het Deense The Voice;
-een “surprise du chef” met een totaal nieuw en tot nu toe onbekend formaat.
Een format à la “Sublime” zou niet mis zijn, een mix van nieuwe soulnummers en klassiekers, helaas is het genre in tegenstelling tot Nederland nog altijd niet erkend als een populair iets zoals Vlaamse hits, pop en rock toch bedenkelijk als je het succes van de “soulshow” anno 2023 bekijkt…..
Helemaal mee eens.
Sublime is een pracht van een station, een echt buitenbeentje, en ik begrijp niet dat het in Nederland niet meer luisteraars aantrekt.
Gelukkig is ‘soul’ een wel heel ruim begrip bij Sublime en komt er regelmatig ook wat lichte pop aan te pas.
Voor Vlaanderen is zo’n zender op dit moment waarschijnlijk té vooruitstrevend. Als je ziet dat Willy er pas decennia is gekomen nadat zo’n nichezender al in Nederland bestond. We lopen altijd achter…
Luister hier maar eens naar de lokale MUX’en – nagenoeg geen verschil te horen tussen de verschillende lokale zenders, op een uitzondering na. Dat geldt overigens ook voor Wallonië en zeker Brussel – in deze laatste vooral buitenlandse zenders. Die MUX is vermoedelijk representatief voor de bevolking die er woont. :-p
Een format zoals NPO Radio 5 zou aanslaan, zeker met de verjonging van onze Radio 2. Weinig ouderen beschikken over een DAB-radio. Format + fmband: goede zet.
SBS heeft geen buitenlands aanbod, het is een Belgisch bedrijf. Heeft niks meer te maken met het vroegere internationale SBS Broadcasting, dat overigens ook uiteen is gevallen. Het Deense The Voice is tegenwoordig van Bauer Media.
Sublime in Vlaanderen lanceren is waarschijnlijk de volgende flop dan. In Nederland scoort het ook niet goed. Het marktaandeel is veel te laag om een dure zender met landelijke FM-frequenties goed winstgevend te krijgen.
Misschien dat Studio100 hier nog ergens een aandeel in dit verhaal krijgt? Nu dat SBS waar Gert Verhulst rondloopt een aandeel in Nostalgie heeft.
Stekker eruit zou geen minuut te vroeg zijn; Mediahuis heeft het nog lang volgehouden. Licentie voor s-radio was dus ook niet direct de beste optie.
Nrj zit halvelings ook in de Qdowntown vijver te vissen die op hun beurt ook al de DAB+ poort gesloten heeft.
Tja of Q downtown werd later opgericht en heeft zich laten inspireren door NRJ?
wie luistert naar nrj meer dan de helft van personeel bolt het na jaar daar af of gaan ze naar radio nostalgie of naar andere radiostation voorbeeld bij q-music dus dat product mag van mij aparte stopgezet worden
Eén jaar is misschien lichtjes overdreven hé. Tenzij je me namen kan geven?
Een jaar is misschien wat overdreven, maar er was deze zomer wel een leegloop, he. Op Louise en Nasrien na zijn alle presentatoren die nu te horen zijn pas actief sinds deze zomer (waar, herinner je je dat nog, ze elk programma twee keer hebben uitgezonden). Larissa heeft het amper één seizoen volgehouden in de ochtend en die Sylvie die dit seizoen de ochtend moest doen was amper een maand op antenne. Van de oude garde is Michael samen met Larissa naar de buren van Nostalgie verhuisd, Jarne en Emma zitten bij Q, Valerie en Xander bij Top en Kim is terug naar Stubru. Over de situatie achter de schermen weet ik niet veel, maar iets zegt me dat er daar niet bijzonder veel verschil zit.
Hit music only!! . . . tja
Dat lijkt me niet de enige wijziging dan. Nostalgie gaat waarschijnlijk ook van naam veranderen naar Play Nostalgie. Playnostalgie.be is al geregistreerd door Mediahuis volgens DNSbelgium.be.
Dat is wel een aparte… Opvallend daarbij is dat PlayNRJ.be niet is geregistreerd.