RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

TOPversuzRadio: de nummer 37 in de landelijke Vlaamse digitale ether

De DAB+-mux Vlaanderen 1 kreeg er gisteren met TOPversuzRadio een veertiende station bij, waarmee dit ensemble voor het eerst voor 100 procent vol zit. Tegelijk schakelden TOPradio en Tomorrowland One World Radio over van 96 naar 80 kbp/s.

TOPversuzRadio is, zoals we eerder deze week al schreven, de voortzetting van Versuz Radio, al sinds 2015 de eigen internetradio van de bekende Hasseltse club. Je hoort er 24/7 de Versuz-clubhits door de resident-dj’s en tijdens de openingsmomenten van de club, op maandag, donderdag en zaterdag, hoor je de muziek zelfs “straight from the dancefloor”. TOPversuzRadio wordt het zevende themakanaal onder de koepel van TOPradio. De programmatie vind je hier.

Het moet zijn dat ze bij TOPradio aandachtig RadioVisie hebben gelezen, want het scenario dat zich nu voltrekt op de commerciële mux 11A voorspelden we al in een artikel op 12 maart. Toen stapte Stadsradio Vlaanderen over van de mux Vlaanderen 2 (5A/5D) naar Vlaanderen 1 (11A). Vooral de laatste paragraaf van dat artikel deed mogelijks een belletje rinkelen bij de mensen achter TOPradio.

“In de mux 11A blijft nu nog een vrije restcapaciteit van 32 CU’s (48 kbp/s) over. Op zich is dat te weinig voor een volwaardig nieuw (muziek)product, maar een bestaande klant in 11A zou er eventueel wel nog iets mee aankunnen. Zo zouden bijvoorbeeld Nostalgie en Nostalgie+, ofwel Topradio en Tomorrowland One World Radio hun bestaande capaciteit in 11A kunnen terugbrengen van 96 naar 80 kbp/s, waardoor ze voor zichzelf ruimte creëren voor een derde product met eveneens 80 kbp/s.”

En dat is precies wat nu gebeurd is. TOPradio palmde de laatste vrije restcapaciteit in op 11A en gooide het op een akkoordje met Versuz. Een prima zet, want voor een beperkte meerprijs (32 CU’s) heeft het station nu drie producten in de digitale ether, bovendien via de beste van de twee commerciële muxen.

Zowel TOPradio, Tomorrowland One World Radio als TOPversuzRadio zenden voortaan uit met elk 60 CU’s, oftwel 80 kbp/s. Ze volgen hiermee het voorbeeld van de zes producten uit de stal van DPG Media. In september vorig jaar werden de bestaande vijf DPG-producten in 11A herleid naar 80 kbp/s, waardoor als vanzelf 80 kbp/s vrijkwam om Willy te verhuizen van 5A/5D naar 11A. Op 5A/5D kwam hierdoor ruimte vrij voor Q-Downtown, zonder dat het DPG Media extra geld kostte aan huurcapaciteit bij operator Norkring. Zo werkt dat dus in de digitale ether.

Via onze Vlaamse DAB+ zijn er nu al 37 stations landelijk te ontvangen. De vijf regionale testmuxen laten we hier eventjes buiten beschouwing. De kans lijkt klein dat er in de muxen 11A (Vlaanderen 1) en 12A (VRT) nog extra stations zullen bijkomen, want dan zou men de bitrates nog verder moeten verlagen.

Er blijft nu theoretisch nog slechts vrije capaciteit over voor drie nationale plekjes, allemaal weliswaar in de minst interessante mux 5A/5D (want de minst goede dekking). Het is overigens maar de vraag of die plekjes nog lang vacant zullen blijven. Als ze sowieso op papier nog vacant zijn, want er beweegt de laatste tijd nog wel meer achter de schermen.

Heynen

Tot slot: nuttig om weten in dit verband is dat er in de mux 5A/5D geen mogelijkheid om de bitrates te verlagen. De licentie laat dat niet toe. Norkring mag in Vlaanderen 2 dus maximaal 12 plekjes verhuren van 96 kbp/s.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over TOPradio
Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
13 juni 2022 - 11:37 11:37

Sinds wanneer zit Tomorrowland OWR op de frequentie van TopZen 104.5 in Gent???

Geert
Geert
13 juni 2022 - 23:12 23:12
Antwoord aan  Hans

Zondag alleszins al te horen.

Dimitri
Dimitri
14 juni 2022 - 13:12 13:12
Antwoord aan  Hans

Persoonlijk liever gehad dat ze Topzen terug op dat 3de kanaal hadden gestoken maarja voor een commerciële zijn de inkomsten belangrijk.

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
30 augustus 2022 - 14:38 14:38
Antwoord aan  Hans

Jammer dat TopZen verdwenen is van de FM (104.5 in Gent) en ook niet terug te vinden is op DAB+. Rustige zen-muziek tijdens werken, studeren of autorijden… Blijft alleen over om via internetradio te luisteren, waar het station in concurrentie komt met vele andere gelijkaardige (buitenlandse) stations.

PVM
PVM
11 juni 2022 - 22:40 22:40

Jullie (Radiovisie) schrijven al een tijdje over een nieuw project:Nu hadden we bij RadioVisie wel al een tijde weet van een nieuw digitaal radioproject dat op stapel staat – en dat er heel binnenkort aankomt, ook via DAB+” Waar gaat dit project dan zitten, als er bijna geen plaats meer is?

PVM
PVM
12 juni 2022 - 22:17 22:17
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Hopelijk zal het wel de moeite lonen, want momenteel is er bitter weinig op DAB+ te beleven (is mijn mening). Crooze is leuk maar een hele dag non stop muziek is niet aan mij besteed. Ook zijn de helft van de andere stations lege dozen en dan zijn er nog een aantal die zich voornamelijk op de jeugd richten, dus ook niet voor mij! Ik ben heel benieuwd en heb geduld…

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx