TOPradio vertrouwt vanaf maandag 2 september 2019 haar regie toe aan DPG Media (eerder Medialaan). TOPradio is er geen onbekende. Het jongeren netwerk zat al van 1998 tot 2003 onder de vleugels van de toenmalige VMMa voor productie, distributie en reclame.
Al meer dan twintig jaar serveert TOPradio Dance en Urban Music. De luisteraars zijn vooral jonge mensen die van variatie houden en innovators zijn. Het is een merkgevoelig en reclamegevoelig publiek dat – eens overtuigd van een product – ambassadeur is van merken. 80% van de Vlamingen luistert via FM, maar DPG Media krijgt er wel een nieuw DAB+ kanaal bij. Daarmee staat de teller nu op tien radiostations in regie, met de DAB+ kanalen van de moederzenders inbegrepen.
Steve Van den Audenaerde (Business Development Manager Radio DPG Media): “Het is niet de TOPradio van twintig jaar geleden. De doelgroep is meegegroeid en uitgebreid. Onlangs nog nam men afscheid van het iconische logo en werd gekozen voor een nieuw dat de avontuurlijke, edgy kant van de zender in de verf zet. Met een sterke focus op de doelgroep 18 – 34/44 is het de meest selectieve radio in Vlaanderen volgens de CIM-cijfers op jaarbasis. Uit recent onderzoek van Profacts blijkt dat hun doelgroep uit innovators en early adopters bestaat. Een interessant profiel voor adverteerders en nieuwe merken.”
Bruno Heyndrickx (directeur TOPradio): “Zowel binnen de radio-afdeling als binnen de regie van DPG Media wordt de toenemende digitalisering als een opportuniteit gezien. Innoveren en anticiperen zijn de keywords waarmee we ook bij TOPradio elke dag aan de slag gaan. De regie komt in handen van de meest innoverende speler op de markt.”
“We zijn vereerd dat DPG Media gelooft in het verhaal dat TOPradio als nieuwe netwerkradio voor Vlaanderen wil schrijven. We zijn complementair aan het muziekprofiel van Qmusic en Joe en zorgen samen met de sterke radiomerken van DPG Media voor nog meer commerciële mogelijkheden voor adverteerders.”
Fijn dat DPG Media nu naast de 2 landelijke netwerken ook nog een netwerkradio in portefeuille heeft. Hier hangt alvast het volgende proces in de lucht. DPG Media mag naast de 2 nationale zenders immers geen zijdelingse banden hebben met een netwerkradio-omroeporganisatie of een lokale omroeporganisatie. Als regie stuur je rechtstreeks en onrechtstreeks mee de inhoud en profilering van een zender… er is dus al zeker sprake van zijdelingse banden met een netwerkradio-omroeporganisatie. Een nieuw juridisch verhaal is alvast in de maak…
DPG Media mag perfect een netwerkradio (of zelfs meerdere) in portefeuille nemen. Ze mogen er wettelijk gezien enkel geen eigenaar zijn. Overigens zat Topradio voor zijn (nationale) regie jarenlang bij IP Belgium, samen met heel wat andere Vlaamse radiostations (veel meer dan twee), zowel lokale als netwerken. U vergist zich dus schromelijk. Een reclameregie mag zoveel radio’s in portefeuille hebben als ze willen.
Er is een verschil tussen IP (die geen eigenaar is van een radiostation) en DPG Media wat rechtstreeks eigenaar is van Qmusic en via aandelen in Joe. In het mediadecreet staat niets over “eigenaar” zijn, er staat dat men via bindingen geen zeggenschap mag krijgen over meerdere omroepen. Toch een verschil dus.
Bindingen kunnen enkel worden bewezen op het niveau van de eigendomsstructuren. In dit geval zijn DPG Media en Topradio volledig verschillende eigendomsstructuren. Persoon A kan via een venootschapsvorm houder zijn van twee erkenningen en de echtgenoot of ander familielid kunnen perfect ook twee erkenningen in bezit hebben via een andere vennootschap of vzw én ze kunnen voor hun reclame probleemloos samen in één regie werken. Dat zijn externe contracten. Zo werkt dat op tal van plaatsen in Vlaanderen. Lees het mediadecreet maar eens goed na. Waarom zou DPG Media via een regiecontract trouwens “zeggenschap” krijgen over Topradio? Ging de VRT dan ook zeggenschap krijgen over NRJ (gesteld dat de VAR vorig jaar had doorgezet)? Er zijn ook meerdere kleinere regies die spotjes voor hun klanten op meerdere radio’s zetten. Dat geeft hen geen enkele zeggenschap over die radio’s zelf. BTW: de eigenaar van IP is ook eigenaar o.m. BelRTL en Contact. U ziet echt spoken waar er geen zijn.
Dat zal wel met een waarom zijn om samen te werken nu met een grote TV zender, nu de procedures van Hit FM teniet is verklaard door RVS, TOP zit nu nog op de frequenties van HIT FM, nu ze alles gaan terug krijgen op FM heeft TOP een groot probleem, maar om samen te werken met VTM proberen zo alles te ontlopen om de FM frequenties te kunnen behouden, of dit zal helpen zullen we zien in september!
Beste Adriaan (of is het een andere naam). U verspreid fake news. Hit fm zal niks terug krijgen in september. Vervolg is ten vroegste in de zomer van 2020. Topradio zit niet op frequenties van hit FM; Hit fm heeft niks, geen erkenning, geen zendvergunning en ook geen frequenties.