Tony Allan stierf 14 jaar geleden (video) Legendarische offshore radio dj bezweek aan keelkanker

Leestijd: 4 minuten

Het is vandaag maandag 9 juli alweer veertien jaar geleden dat Tony Allan overleed op 54-jarige leeftijd. Ook toen was het een maandag. Eind juni dat jaar kreeg ik het bericht dat Tony naar het Marie Currie Hospice in Hampstead was gebracht. De zorg bij hem thuis was niet langer mogelijk. Het was al drie jaar bekend dat Tony streed tegen keelkanker. Aanvankelijk werd verwacht dat hij begin 2002 zou sterven, maar zijn sterke karakter hield hem langer dan verwacht in leven.

De twee Tony’s

Tony Allan was een erg professionele radiopresentator met een zeer ruime ervaring in muziek, productie en voice over. Eigenlijk waren er twee Tony Allan’s, de radiomaker en de privé persoon. Hij kon heel moeilijk zijn voor collega’s en bemanningsleden aan boord van de zendschepen, waarop hij door de jaren heen werkte. Er zijn veel verhalen over zijn gedrag. In 1972 ontmoette ik hem voor het eerst, nadien nog meermaals. Zelf heb ik nooit slechte ervaringen gehad. Hij was altijd heel bereidwillig en hij leek een goede natuur te hebben. Samen hebben we veel herinneringen gedeeld.


Lees verder onder de advertentie


Midden jaren 70, aan boord van de MV Mi Amigo (credits Martin Stevens)

Hij begon zijn carrière op zeventienjarige leeftijd aan boord van de MV Comet van Radio Schotland. Hij probeerde op de MV Mi Amigo te komen in 1967, nadat de Marine Offences Act van kracht werd. De directeur van Radio Caroline vond het echter geen goed idee om zo’n jongeman voor langere tijd op een schip in internationale wateren te zetten. Hij moest wachten tot 1971 voor hij zijn carrière als deejay op zee kon hervatten, toen aan boord van de MEBO II, het radioschip van Radio Northsea International.

Hij opende RNI2

Misschien wel het meest legendarische programma dat ik me herinner was op 30 september 1972, toen Tony officieel RNI2 opende, een radiostation dat korter dan twee dagen in de lucht was. Radio Veronica was verhuisd naar 538 meter en van zodra hun oude 192-zender de ether verliet, kwam er een ander sterk signaal op dezelfde golflengte. Dat van RNI2, een soort ‘speelgoedstation’ van Radio Northsea International, met als doel zich voor te stellen aan de luisteraars van Veronica en hen hopelijk te winnen voor RNI. In deels perfect Nederlands presenteerde Allen met grote vreugde deze opening.

Na zijn RNI-dagen trok hij naar de Voice of Peace (foto bovenaan), het vredesstation van Abie Nathan. Samen met een team van technici was er een periode van lang en hard werken in New York geweest, waar de MV Cito zendklaar werd gemaakt. Daarna kwam de reis naar Europa, met een moeilijke tocht doorheen Spanje en Frankrijk. Het duurde maanden vooraleer het station eindelijk de internationale wateren voor de Israëlische kust bereikte en Tony, alweer hij, dit station opende. Hij verbleef lang aan boord, met een onderbreking in 1976 toen hij gedurende een korte periode voor Radio Seagull en Radio Caroline ging werken.

1982: In de studio van Radio Nova in Dublin (credits Gery Hogg)

Hij haatte non-stop muziek

Toen ik in de jaren negentig van de vorige eeuw voor het eerst onderzoek deed voor mijn boek over ‘De Stem van de Vrede’, interviewde ik veel voormalige medewerkers van de Voice of Peace. Bijna elke keer werd de manier aangehaald hoe Tony zijn ervaring kon overbrengen. Hij was zeer creatief, voor de luisteraars en zijn collega’s. Toen hij mid jaren zeventig terug was in Europa en op de MV Mi Amigo presenteerde deed hij dat vaak in zijn romantische Nederlands. Er ontbrak al eens een bandprogramma bij de zusterstations Radio Atlantis en Radio Mi Amigo. Omdat voor hem non-stop muziek taboe was, vulde hij spontaan de ‘gaten’ op. In de periode 1979/1980 werkte hij voor Radio Caroline.

In de jaren tachtig was Tony aan de slag bij Scottish Television en enkele Ierse commerciële radiostations, waaronder Radio Nova, Sunshine Radio en South Coast Radio. Met zijn prachtige stem was hij tegelijkertijd te horen op de Irish Public Radio RTE als voice over. In 1995 was hij tijdens een RSL in de Londense haven opnieuw voor één dag te beluisteren. De Ross Revenge lag toen voor anker in de Docklands. Toen ik op een dag het schip op ging om mijn eigen programma te doen, zag ik Tony voor het eerst sinds jaren terug. Hij was in een zeer slechte stemming omdat de toenmalige programmadirecteur Johnny Reece hem had gezegd het zendschip te verlaten en nooit meer terug te komen.Maart 2004. Tony Allan op het feest naar aanleiding van 40 jaar Radio Caroline. Op de achtergrond Peter Chicago.

Laatste onverwachte ontmoeting

Tony had na zijn programma zijn goede temperament verloren en had zure commentaren gehad op jongere deejays. Het zou jaren duren vooraleer hij opnieuw werd uitgenodigd om te presenteren op de satellietversie van Radio Caroline. Jammer dat zijn stem toen al slechter was geworden. Toch klonk zijn ervaring door in de manier waarop hij presenteerde en zijn eigen muzikale keuzes.

Nadat bekend werd dat Tony kanker had, had ik het geluk om hem in november 2002 nog één keer te ontmoeten. Het was een verrassing want ik zou officieel Robin Banks op Piccadilly Circus op een zaterdagmiddag ontmoeten om bij te praten in een pub. Maar mijn verwachte gesprekspartner zat vast in het verkeer. Plots stond Tony Allan daar, hij sloeg z’n armen om me heen als hartelijke begroeting. Wat volgde was weer een middag vol plezier, een goed biertje en vele herinneringen die ik altijd zal blijven koesteren Ze komen nog vaak terug, zelfs veertien jaar na zijn overlijden.

Hans Knot

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radiopiratencultuur is Immaterieel Erfgoed (audio) Plek verworven op de website van het Ke... Ze bestaan in Vlaanderen, maar ze zijn als een witte raven. Je moet hard je best doen om er eentje te vinden. In Nederland geldt het omgekeerde fenomeen, ze zijn bijna net zo talri...
Het Avondblad van 14 september (audio) Praten in het publiek, verhaaltjes voor kinderen, '... Het ene publiek is niet het andere Wie een radioprogramma presenteert, werkt - laten we het hopen -, voor een groot publiek. Toch kan niet zomaar worden aangenomen dat dezelfde ...
Het Avondblad van 13 september (video) Een nieuwsrondje via Amsterdam, over Leuven naar Ge... Hoogfeest voor broadcasters in Amsterdam In Amsterdam opende vandaag IBC 2018, het jaarlijkse hoogfeest voor alles en iedereen die iets doet rond 'broadcast'. De tentoonstelling...
Het Avondblad van 12 september (audio & video) Te hard voor Klara, te vroeg voor The ... Niet stil genoeg voor Klara In de prachtige oude Citroën-garage in Brussel huist tegenwoordig Kanal-Centre Pompidou. Een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst. Een heel...
Gemiddelde luisteraar is bijna halve eeuw ‘jong’  Vergelijkbaar met Vlaanderen... De luisteraar van de landelijke en regionale radiostations in Nederland was het eerste half jaar van 2018 gemiddeld 49,7 jaar oud. Dit blijkt uit analyse van de luistercijfers van ...
Grand Prix Radio: must voor racefans (video) De radio is beter dan de televisie Onbekend is onbemind maar met de toekenning van de ‘Radio Online Award’ voor de categorie ‘Beste Radiostation’ in het Hilversumse museum van ‘Beeld en Geluid’ viel Grand Prix Radio...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
De DAB+-opmars in Beieren (video)
Het Middagblad van 7 en 8 juli (video)
MENT met hulp van Kompas (audio & video)
Er wordt nog steeds geïnvesteerd in FM
Het Middagblad van 6 juli (video)
CIM-salabim! De luistercijfers (3)
Sluiten