RadioVisie

  • .
    .

Tomorrowland One World Radio pan-Europees via DAB+: hoe realistisch is dat?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen is de terugkeer van Tomorrowland One World Radio via DAB+ een belangrijke opsteker. Eentje die DAB+ zeker kan gebruiken, na het gezichtsverlies door het debacle met BNL, Yesterdayland, Roxx en FamilyRadio. Straffer is echter dat het station zich opmaakt voor “verdere Europese expansie in de komende maanden” via DAB+. Op zich leent een sterk gemaakt product als OWR zich zeker voor zo’n Europese expansie. De vraag is echter: hoe realistisch is dat vandaag, een pan-Europees radioproject via DAB+? Een analyse.

Om de bestaande buitenlandse (Europese) mogelijkheden via DAB+ te analyseren, is het vooreerst nuttig om eens te kijken naar de al bestaande pan-Europese radiospelers op DAB+. Dan kom je uit bij een drietal interessante casussen: Radio Maria, BBC World Service en Bauer Media.

Vooral Radio Maria en BBC World Service exploreren al enkele jaren actief de mogelijkheden om hun programma’s in meerdere Europese landen te verspreiden via een plaatselijke DAB+. We kennen beide stations ook bij ons in Vlaanderen via DAB+, omdat het hier in Vlaanderen op dat vlak gewoon heel simpel is: onze twee commerciële muxen (11A en 5A/5D) staan open voor iedereen die de beschikbare plekjes kan betalen. Zo deed OWR het al eens tijdelijk twee jaar geleden en zo doen ze het ook nu weer. Op deze muxen heb je als station geen licentie nodig. Je valt dus ook niet te controleren of te sanctioneren door de Vlaamse Regulator voor de Media.

Maar er zijn heus niet zoveel Europese landen waar je eveneens dit soort licentievrije digitale etherplekjes zomaar kunt kopen. BBC World Service doet het momenteel, naast Vlaanderen, ook in Nederland, Denemarken en Italië. Hun grote voordeel is dat ze, als hoofdzakelijk gesproken product, voldoende hebben aan lage – dus goedkopere – kwaliteit (pakweg 48 tot 64 kbp/s).

Bij Radio Maria is het beeld in de Europese digitale ether complexer. Dat gaan we hier niet verder uitspitten. Het grote verschil is immers dat Radio Maria in elk land een eigen product maakt, wat uiteraard de mogelijkheden vergroot om, waar dat niet anders kan, licenties te verwerven. Zo is het station zelfs in Spanje, de grote achterblijver in Europa in de digitale ether, via DAB+ te beluisteren in de regio’s van Barcelona en Madrid.

We overlopen even de reële expansiemogelijkheden in DAB+ voor One World Radio.

Eerst in eigen land. In Wallonië zijn er al zeker geen mogelijkheden. Je hebt daar altijd een licentie nodig en van een nieuwe licentieronde is er bij onze zuiderburen geen sprake voor 2027. Theoretisch is er momenteel trouwens enkel ruimte op de Waalse lokale muxen, maar die staan decretaal sowieso niet ter beschikking van niet-lokale producten. Anderzijds, iets om in de gaten te houden: het Groothertogdom Luxemburg krijgt zijn eigen mux tegen de zomer, maar het is momenteel nog koffiedik kijken hoe die plekjes gaan verdeeld worden en of er ruimte zal overblijven voor de ‘vrije markt’.

In Nederland zijn er voor OWR momenteel twee mogelijke pistes denkbaar. Zo liep tot 15 februari de bevraging voor de toekomstige (interessante) ‘laag 7’, goed voor 12 nieuwe landelijke commerciële radiostations. Misschien heeft OWR daaraan wel meegedaan, hetzij op eigen benen, hetzij via een samenwerking met een bestaande Nederlandse radiospeler? Het antwoord daarop zullen we wellicht al de komende weken te weten komen. De andere mogelijkheid is via het MTVNL-net, waar ook de BBC World Service gebruik van maakt. Voor dit netwerk heb je geen licentie nodig. Je kunt de gewenste etherruimte gewoon kopen, plus is op deze mux nog ruimte zat.

In Groot-Brittannië zijn de plekjes via de twee landelijke commerciële muxen bijzonder duur, dus dat kun je vergeten. In Londen is er echter vrijwel continu ruimte op de drie stedelijke muxen. Je spreekt daar toch al snel over een bereik van 6 tot 8 miljoen inwoners. Meerdere buitenlandse stations gebruiken die muxen nu al, daar speelt dus gewoon de vrije markt. En met Adam K, die zijn dagelijkse programma voor OWR vanuit Londen maakt, zou het zeker geen slecht idee zijn om in deze wereldstad gewoon gebruik te maken van de bestaande opportuniteiten in de digitale ether.

In Frankrijk zijn er voor OWR op termijn enkel mogelijkheden via de regionale muxen, maar dat proces zal traag en redelijk complex zijn (maar niet onmogelijk). Parijs zou theoretisch kunnen, maar die muxen zijn overbevraagd en het is de CSA die beslist in functie van een “evenwichtig aanbod”. Op de twee nationale muxen, die officieel op 15 juli zullen starten, zijn alle plekjes ingenomen door de bestaande grote en middelgrote spelers. Zonder medewerking van een plaatselijke speler wordt het voor OWR dus een bijzonder moeilijke onderneming om in Frankrijk enige voet aan de grond te krijgen via de digitale ether. Overigens zijn er wel eenvoudige legale mogelijkheden in Monaco. Op de tweede commerciële mux van Monaco is nog voldoende capaciteit vrij, die je gewoon vrij kunt kopen. Het zou wel passen bij het hippe imago van Tomorrowland.

In Duitsland is er voor OWR theoretisch momenteel enkel de mogelijkheid via de in oktober opgestarte tweede Bundesmux (Antenne Deutschland), al lopen de 16 beschikbare plekjes daar heel snel vol. Het lijkt echter wat hoog gegrepen. Momenteel is nog geen enkel buitenlands radiostation er in geslaagd om met een internationaal georiënteerd product een plekje te veroveren op de Duitse federale muxen. Al laat de wet het in principe wel toe. Het feit dat ook de BBC World Service er nog niet in geslaagd is toont echter aan dat er tal van factoren meespelen. De belangrijkste is ongetwijfeld dat de eigen binnenlandse radiomarkt in Duitsland een van de meest competitieve is binnen Europa, wat de toegangsdrempel voor buitenlanders automatisch heel hoog legt. Op de lokale muxen voor Berlijn/Brandenburg kunnen eventueel wel de mogelijkheden worden geëxploreerd. Daar is nogal veel verloop en komen regelmatig plekjes vrij. Het zou, naast Londen, geen onaardige zet zijn.

In Italië is slechts heel beperkte capaciteit mogelijk via een van de twee commerciële landelijke muxen (DAB Italia en EuroDAB Italia). BBC WS heeft zo al jaren een eigen stekje bij EuroDAB Italia en Radio Maria op DAB Italia, maar beide muxen zitten quasi propvol. Het zou al een behoorlijk straffe stunt zijn om momenteel op een van beide muxen een kanaal van 56 of 64 kbp/s te kunnen kopen.

In Scandinavië is het beeld verdeeld. In Denemarken is er ruimte beschikbaar op de landelijke commerciële mux (Denmark 1). Ook BBC World Service zit daarop, dus dat kan redelijk snel gaan. In Noorwegen zit de landelijke commerciële mux helemaal vol, maar wellicht openen er al in de nabije toekomst mogelijkheden via de onlangs toegewezen tweede landelijke laag (het zogenaamde Riksblokk II). Zweden is dan weer een land waarvan de uitrol van DAB+ nog steeds met handrem aan gebeurt. De twee commerciële muxen zijn in handen van Nent en Bauer Media en zijn slechts in delen van het land te ontvangen. Op beide muxen is wel ruimte beschikbaar. Een eventuele mogelijkheid voor Scandinavië is ook dat OWR er in portefeuille zou worden genomen door Bauer Media, dat in de drie landen sterk staat (Finland buiten beschouwing gelaten, daar is geen DAB+).

In Zwitserland en Oostenrijk zien we geen onmiddellijke mogelijkheden. In Zwitserland, dat FM binnen twee jaar definitief uitschakelt, zijn sowieso geen buitenlandse stations actief via DAB+, plus heb je daar een regionale verdeling van de muxen volgens de drie taalgebieden. In Oostenrijk is er momenteel slechts één landelijke mux. Om daar een plekje te veroveren heb je in elk geval een licentie nodig. Radio Maria kreeg er eentje, maar een buitenlands en/of Engelstalig product werd nog niet vergund. Er is in principe wel nog voldoende ruimte op deze mux en de toegangsdrempel ligt op zich wellicht niet eens zo hoog. Op de Weense stadsmux (die momenteel weer vol zit) heb je overigens enkele anderstalige stations, al is dat in functie van bepaalde bevolkingsminderheden in Wenen.

In Oost-Europa zien we momenteel nog weinig of geen mogelijkheden. In Tsjechië, Polen, Slovakije, Slovenië en Kroatië raakt DAB+ stilaan wel wat op kruissnelheid, maar nog niet van die aard dat het interessant is voor buitenlandse spelers. Laat staan dat er in die landen in de ether momenteel ruimte wordt gelaten voor een vrije markt.

Tot slot zijn er eventueel nog wel mogelijkheden op de Balearen en de Canarische Eilanden, Spaanse eilandengroepen waar het op gebied van radio allemaal niet zo erg nauw steekt en waar intussen meerdere muxen in DAB+ actief zijn. Telkens in buitenlandse exploitatie en volledig gericht op de toeristische industrie, maar wel met een omstreden juridisch statuut. Wellicht dus wat kantje-boordje om daar met een notoir product als OWR mee in te stappen, ook al kost dat in feite geen geld en volstaat één telefoontje.

Kortom, het zal ons benieuwen welke buitenlandse DAB+-avonturen OWR momenteel achter de hand houdt. Onder meer Nederland, Denemarken en Londen lijken ons momenteel de meest haalbare kaarten. Ook enkel focussen op de grote Europese miljoenensteden kan een optie zijn. Feit is echter: een volwaardig pan-Europees radioproject via de digitale ether is anno 2021 zeker nog geen ‘walk in the park’, zelfs al heb je er de financiële middelen voor. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tomorrowland One World Radio wordt blijver op DAB+, ook in andere landen

Vandaag 1 maart, gaat One World Radio, het eigen radiostation van Tomorrowland, officieel opnieuw van Lees verder

Blad 1534: Tomorrowland, Gert & Babette, Qmusic

• Tomorrowland: drie weken met drie streams • Babette en Gert: wat u niet hoort Lees verder

Imaging-update voor One World Radio (audio)

One World Radio, het kanaal van Tomorrowland, viert zijn derde verjaardag, dat meldden we eerder Lees verder

Drie jaar One World Radio

Tomorrowland's One World Radio wordt aanstaande vrijdag 18 februari drie jaar jong. Om deze verjaardag Lees verder

One World Radio: ‘Mammoth’ nummer 1 in ‘The Made in Belgium Top 100’

De afgelopen week nam Tomorrowland's One World Radio de luisteraars elke dag mee op een Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op Nederlandse DAB+

Tomorrowland One World Radio is sinds vanmorgen (5 juli) ook in grote delen van Nederland Lees verder

One World Radio: eerbetoon voor Avicii (video)

Morgen, dinsdag 20 april is het precies drie jaar geleden dat Tim Bergling (foto) – Lees verder

Austin Kramer bij One World Radio

Invloedrijke figuur in elektronische muziek krijgt eigen wekelijkse show  Vanaf 5 april start Austin Kramer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pascal VDM
Pascal VDM
2 maart 2021 - 07:37 07:37

Zou DRM de oplossing kunnen zijn om digitaal Europees te gaan ? Spijtig komt dit systeem niet van de grond heb ik de indruk, en bijgevolg de verkoop van DRM-ontvangers…

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx