RadioVisie

  • .
    .

Tomorrowland One World Radio nu ook op DAB+ in Duitstalig Zwitserland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Belgische Tomorrowland One World Radio zet zijn internationale veroveringstocht langzaam maar zeker verder. Nieuw sinds deze maand is een belangrijke DAB+-‘deal’ voor Duitstalig Zwitserland, waardoor het radioproduct nu in bijna heel Zwitserland te beluisteren is via de digitale ether.

Tomorrowland One World Radio (OWR) werd in het voorjaar van 2019 in Vlaanderen via DAB+ en wereldwijd via stream gelanceerd als een tijdelijk project. Dat gebeurde in de aanloop naar de 15de verjaardag van het intussen wereldvermaarde dancefestival. Na die jubileumeditie werd alsnog beslist om het radioproject toch te bestendigen, zij het enkel online.

Maar op 1 maart 2021 keerde OWR plots terug op de Vlaamse DAB+ en werd zowaar zelfs de start aangekondigd van een ambitieus pan-Europees radioproject, waarbij het station in meerdere landen een plekje in de (digitale) ether wilde veroveren. RadioVisie wikte toen de kansen hoe realistisch dat was.

Op 5 juli 2021 volgde de Nederlandse DAB+ en daar bleef het niet bij. In Roemenië werden midden juli 2021 de FM-frequenties overgenomen van Vibe FM, waardoor het station te beluisteren is in Boekarest en vijf andere Roemeense steden.

Sinds 6 september 2021 is OWR ook te beluisteren in Franstalig Zwitserland (de westkant, tussen Genève en Lausanne) via de mux van DABCOM F04 (10C). Tegelijk werd in het meertalige zuidoosten een plekje gescoord op de Digris-mux voor Romandië (10C), die in september 2021 werd opgestart. Een interessante link in dat verband is het interview van het Zwitserse magazine Cominmag met Gianluca Allaria, de licentienemer van OWR voor Franstalig Zwitserland.

In juni van dit jaar werd een overeenkomst aangekondigd met de Britse Like Media Group, die ging instaan voor de ether-exploitatie van OWR in Groot-Brittannië, Malta en de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza. In Malta is het station sinds 1 juli te ontvangen via de mux Like DAB (12A) die uitzendt met 10 kW vanop de Gharghur Tower. In Mallorca en Ibiza gaat het telkens om FM-frequenties. In Groot-Brittannië ligt de focus dan weer op de smallscale-muxen die daar momenteel volop worden uitgerold. Volgens de meest recente telling is OWR daar intussen al via 12 van die lokale muxen te beluisteren. (Update: uitgerekend vandaag (7/12) is OWR gestart via een dertiende lokale mux, Bristol West, 12D.)

De nieuwste parel aan de kroon, sinds 1 december, is een licentie voor Duitstalig Zwitserland via het in Zürich gevestigde My105 DJ Radio van Giuseppe Scaglione (oprichter en directeur) en Paola Libera (mede-eigenaar en marketingmanager). OWR wordt daar nu verspreid onder de naam ‘105 Tomorrowland One World Radio’. Op de gelijknamige populaire app staat OWR zelfs hoger dan het eigen hoofdproduct.

Voor het Boomse festival is dit opnieuw een mooie opsteker. Niet alleen gaan ieder jaar massaal veel Belgen skiën (en après-skiën) in Zwitserland, omgekeerd zakken ook de Zwitsers massaal af naar Tomorrowland. Het land staat steevast in de top 10 met de hoogste aanwezigheid op het festival en dat maakt Zwitserland een belangrijke markt voor Tomorrowland.

Een dekkingskaart van 105 Tomorrowland OWR in Duitstalig Zwitserland.

In Duitstalig Zwitserland gebeurt de uitzending op DAB+ via de operator Digris, dat in Zwitserland beschikt over 18 regionale en stedelijke muxen. Op 7 van die 18 – overigens wel die met de grootste dekking – kun je nu Tomorrowland OWR vinden: Zürich (9D), Basel (10A), Bern (10A), Winterthur-Schaffhausen (5D), Biel-Solothurn (10D) , Aarau-Olten (5D) en Centraal Zwitserland (10A).

Om het belang aan te tonen: in Zürich was er niet meteen plaats en daarom gebruikt One World Radio daar voorlopig het slot van my105 DJ Radio. 105 geeft One World Radio daar als het ware ‘gastrechten’. Nuttig om weten: het programma in Duitstalig Zwitserland is niet hetzelfde als dat in Franstalig en Romandisch Zwitserland. Als licentienemer mag je lokale accenten leggen, met eigen programma’s en publiciteit, uiteraard binnen het ‘universele’ format.

Overigens spelen hier in de rand ook wel wat internationale strategische belangen mee. Scaglione loopt met deze deal immers vooruit op de plannen van de Duitse concurrent ‘sunshine live’, die eveneens plannen koestert om haar programma in Duitstalig Zwitserland te verspreiden. Voorlopig lukt dat nog niet, omdat de vrije plekjes in de digitale ether zeldzaam zijn en bovendien erg gegeerd.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx