RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Tom Mulder nam voor het laatst de trein (audio)

Als Klaas Vaak hielp hij de zeezender Veronica populariseren, onder zijn echte naam Tom Mulder, zette hij mee de TROS en Radio 10 Gold op de kaart. Op 2 januari is hij overleden, hij zou op 20 februari 73 geworden zijn. Hij werd eergisteren, dinsdag 7 januari in besloten kring gecremeerd. “Er is een absolute radiotopper heengegaan”, aldus zijn oud collega Erik de Zwart, die het trieste nieuws bekend maakte. 

Mulder begon op 16 mei 1969 onder de naam van het zandmannetje te presenteren bij Radio Veronica, waar hij al snel opviel door het gebruik van een Amerikaanse intonatie, wat hem uniek maakte. Die toon is nadien vaak gekopieerd door anderen. In 1973 verhuisde hij naar omroepvereniging TROS, waar hij flink scoorde met de ‘Havermoutshow’, ’50 pop of een Envelop’ en ‘Nachtwacht’.

Daarna ging hij werken voor het eerste commerciële satellietradiostation in Nederland, Cable One, een project dat mislukte door toedoen van de overheid. In 1991 slaagde het quasi gelijkaardige project Radio 10 Gold wel en Mulder werd één van de grote smaakmakers en programmaleider. 

In 2004 werd zijn radiocarrière ruw afgesloten door een herseninfarct. Hij herstelde vrij goed, maar werd nooit meer helemaal de oude. De laatste jaren leefde hij teruggetrokken met zijn vrouw Simone. Als groot treinfanaat concentreerde hij zich op zijn unieke collectie miniaturen en spoorbanen. Vlak voor kerst 2019 verslechterde zijn gezondheid opnieuw.

De Zwart herinnert Mulder als “een radioman met een geheel eigen geluid. “Hij heeft veel luisteraars een fijne tijd bezorgd, met zijn grapjes en ook serieuzere radio. Hij was altijd goed voorbereid. Een kleurrijke persoon, een absolute radiotopper, is heengegaan.” (JS)

° In december 2009 had Hans Knot een superlang interview met Tom Mulder voor Freewave Media Magazine. Via deze link lees je het opnieuw.

° Fotocredits: Jos WiersemaFoto bovenaan: Rob Olthof


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ferry
Ferry
12 januari 2020 - 10:49 10:49

Tom Mulder was op 16 februari jarig, niet 20 februari.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx