RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Tom De Cock spilfiguur alternatieve Boekenbeurs

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De herfstvakantie staat traditiegetrouw in het teken van de Boekenbeurs. Elk jaar betekent dat een feestweek voor de vele liefhebbers. Door de coronacrisis moest de organisatie op zoek naar een andere oplossing. De VRT en Boek.be kozen voor een bijzondere aanpak van zondag 1 tot en met woensdag 11 november. Zo nam Boek.be oud MNM-presentator Tom De Cock onder de arm. 

Elf dagen lang zal hij vanuit Antwerpen zo’n driehonderd grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld interviewen. Een vliegende reporter trekt door Vlaanderen om lezers en auteurs te ontmoeten en zo mee het leesvirus te verspreiden. De VRT capteert al die interviews en zendt ze via livestream uit op VRT NU. 

Alle radio- en televisiezenders van de publieke omroep zullen daarnaast de alternatieve Boekenbeurs op hun eigen manier centraal zetten in de programmatie, met veel aandacht voor de kracht van boeken, de stem van lezers en de visie van auteurs. Zo willen de VRT en Boek.be heel Vlaanderen aan het lezen krijgen en de auteurs, boekhandels, uitgeverijen en bij uitbreiding de hele boekensector een hart onder de riem steken.

Tom De Cock (foto) slaat zijn tenten op in Antwerpen en geeft op zondag 1 november de aftrap voor een heuse boekenmarathon. Tot en met woensdag 11 november interviewt hij zo’n driehonderd auteurs over hun werk. Grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld zullen de revue passeren, met aanraders en inspiratie voor het leespubliek. 

Marathon van driehonderd interviews

Tom De Cock: “De Boekenbeurs is voor meer dan 120.000 lezers – waaronder ikzelf – elk jaar dé plaats waar ze hun nieuwe literaire liefde leren kennen, leuke cadeaus vinden of kinderen laten kennismaken met het unieke plezier van het lezen. Dat kunnen we niet gewoon een jaartje overslaan. Ik ben dan ook oprecht blij en trots dat ik mijn schouders mee onder een spannend alternatief mag zetten. Driehonderd interviews kan je onmogelijk voorbereiden. Ik ga ervan uit dat ik samen met alle kijkers en luisteraars van de ene verbazing in de andere ga vallen.”

Jan Knudde, nethoofd Radio 1 (foto): “Door de coronacrisis zitten wij vaker dan ooit thuis. Onze honger naar lezen stijgt alleen maar. Net nu kan het grootste Vlaamse feest van het boek, de Boekenbeurs, niet doorgaan. De beurs kunnen wij natuurlijk niet vervangen op radio en televisie, maar een feestje voor de boekenliefhebbers, de auteurs, de uitgevers en de lezers kunnen wij wel organiseren. Daarom zal Radio 1 in de herfstvakantie elke dag een boekenfeest houden van 9.00 tot 12.00 uur, met presentatoren als Friedl’ Lesage, Ruth Joos, Lieven Van Gils, Annelies Moons, Koen Fillet en Lieven Vandenhaute!”

Vé Bobelyn, verantwoordelijke Boekenbeurs Boek.be: “Ik ben heel trots op deze sterke samenwerking met de VRT. Het is een straf project geworden waarmee we auteurs en boekenliefhebbers verbinden op diverse manieren en waarbij de boeken te bewonderen zijn in de vele boekhandels en culturele verenigingen die ons continu blijven steunen. En volgend jaar nodigen we iedereen opnieuw graag uit in Antwerpen voor een groots boekenfeest!”

Doorlopende aandacht voor boeken en auteurs

De VRT besteedt het hele jaar door aandacht aan boeken en auteurs in haar programma’s. Auteurs komen langs bij ‘Touché’ en ‘Interne keuken’ op Radio 1, bij ‘Pompidou’ op Klara, bij ‘De madammen’ op Radio 2 en bij ‘De zevende dag’ op Eén. Elk jaar ondersteunt Ketnet ook de Jeugdboekenmaand in maart, georganiseerd door Iedereen leest.

Bovendien is er ‘LangZullenWeLezen’, een community van lezers die de liefde voor boeken en lezen delen. Eerder werd al bekendgemaakt dat ‘LangZullenWeLezen’ werkt aan een podcast over literaire debutanten. De verhalen over deze nieuwe lichting auteurs zullen vanaf dit najaar te beluisteren zijn op Radio 1 en Langzullenwelezen.be.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx