Zürich werd Sint-Amandsberg
Het zal je ontgaan zijn, en ik neem het je niet eens kwalijk. RadioVisie viert dit jaar z’n zesentwintigste verjaardag op het internet. Daarmee is deze digitale mediakrant de oudste in z’n genre. Tel daarbij het feit op dat RadioVisie online een logisch vervolg is van het gedrukte maandblad dat voor het eerst verscheen in… 1973. En meteen hebben jij en ik een alibi voor een nieuwe, langlopende reeks. Het complete verhaal ‘achter’ RadioVisie. Tweewekelijks op zondag.
De afgelaste reis naar Zwitserland had de verboden vruchten nu extra aantrekkelijk gemaakt. De radiostations die vanaf zee, buiten de territoriale wateren, hun programma’s vanaf een zendschip uitzonden, daar wilde ons duo studenten meer dan ooit àlles over weten. Een abonnement op Newscaster, het radioblad’ van de Free Radio Organisation was leuk, maar niet genoeg. Was Zürich onbereikbaar gebleken, op bezoek naar Sint-Amandsberg moest natuurlijk wel kunnen. Daar woonde Pierre Deseyn (foto), de uitgever van Newscaster.
Pierre bleek een hele aardige jongeman te zijn, nauwelijks ouder dan Marc en Jean-Luc, maar door zijn focus op commerciële of vrije radio en omdat hij nu eenmaal de guts had, onderhield hij al een poosje persoonlijk contact met vele radiomakers. Heel even was hij ook persoonlijk betrokken geweest in het mislukte Vlaamse zeezenderproject Radio Marina. Tijdschriften uitgeven, een radiowinkeltje runnen waarin allerhande materiaal over het fenomeen zeezender werd verkocht, maar vooral bezig zijn met het bedenken van plannen om naast de toenmalige BRT, een commercieel radioproject van de grond te krijgen in Vlaanderen. Dat was de wereld van Pierre.
Die van Marc en Jean-Luc werd er op slag nog een stuk spannender en avontuurlijker door. Hun eerste bezoek aan Pierre was een schot in de roos geweest. Niet enkel werd een gelijkgestemde ziel gevonden, plots was er het besef dat ze heel misschien zelf iets konden gaan doen in radioland.
Pierre wilde de gestencilde Newscaster immers laten opvolgen door een echt gedrukt tijdschrift, met veel foto’s en tekeningen. Omdat Jean-Luc heel erg goed kon tekenen, werd hij meteen benoemd tot de huistekenaar van ‘Beatwave International’. Zo zou de opvolger van Newscaster heten. Ook de naam Free Radio Organisation zou worden vervangen door Commercial Radio Organistion. Het eerste nummer werd gepland eind 1971.
Radiobibliotheek werd uitgebreid
Wat er in het blad moest komen, hoe de tekeningen zouden worden, was niet helemaal duidelijk. Maar er was nog tijd genoeg om daarover na te denken. Intussen konden Marc en Jean-Luc zich beter verdiepen in de wereld van de free en commercial radio. Om de FRO in leven te houden, verkocht Pierre immers nogal wat boeken en documentaire elpees.
° Tekst gaat verder onder de video’s
Het Menense duo keerde uit Sint-Amandsberg terug met ‘To be a pirate king’ van Paul Harris (foto onderaan) over het Nederlandse Capital Radio, de ‘Radio Nord Story’ van Jack Kotschack dat de geschiedenis van het Zweedse Radio Nord verhaalde. Een paperback met de geschiedenis van Radio Veronica, en eentje over BBC Radio 1.
Naast die geschreven werken, want radio is toch vooral geluid, werd er een nog een stapel elpees meegezeuld. Met jingles, een andere met de geschiedenis van Radio Scotland, een EP met het laatste uur van Radio London en nog veel meer bandjes met radio-opnames van onder andere Radio Antwerpen en Caroline.
Tenslotte was er de bijbel ‘When pirates ruled the waves’ (zie en hoor de video’s), de complete geschiedenis van de Britse offshore radio (en een beetje die van Nederland). Auteur: alweer Paul Harris. Een man die later nog een belangrijke rol zou spelen in het leven van Jean-Luc. Er was dus toch heel wat gedrukte informatie te vinden over radio. Zij het vooral Engelstalige, een occasionele Nederlandse publicatie niet te na gesproken. Over de radio in Vlaanderen was voorlopig niks te vinden. Noch uit het heden, noch uit het verleden… (JLB)
° ° Volgende aflevering verschijnt op 2 april.

