RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Toen Radio een Visie kreeg – 1 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met dank aan meneer Creutz

Het voelt helemaal anders aan, maar toch kan ik niet om de realiteit heen. In 2023 is het precies een halve eeuw geleden dat ik een eerste voorzichtige poging deed om een ‘radioblad’ uit te brengen. ’So what?’. Een cijfer is maar een getal. Maar daar dachten anderen… anders over. In die vijftig jaar heb ik immers heel veel mensen uit de sector leren kennen die mij bleven bestoken met nog meer vragen.

Ze kwamen er eigenlijk allemaal op neer dat men wel eens wilde weten hoe het allemaal is begonnen en geëvolueerd. Tja… wat doet een mens dan? Achter de laptop gaan zitten en in z’n geheugen graven. Diep graven. Uiteindelijk resulteerde dit in een meerdelige reeks die vanaf nu tweewekelijks, verschijnt op zondag. Om en om met de gewaardeerde bijdragen van de man die nog net iets langer in de ‘radioschrijverij’ zit dan ikzelf, mijn gewaardeerde collega Hans Knot.

Dagdromers voorin de klas

We zijn in het voorjaar van 1970. De swinging sixties deinen nog na. Meisjes, muziek, film en strips, in die volgorde zijn het de favoriete gesprekken bij de leerlingen van het Sint Aloysius College in Menen. Ook in de 3de Economische van meneer Creutz. Een paar maanden ver in het gezegende schooljaar 1969-1970 zet hij ene Jean-Luc Bostyn en Marc Gryson op dezelfde bank. Helemaal vooraan.

Beiden hebben de neiging om iets meer met eerder genoemde hobby’s bezig te zijn dan met de lessen. Helemaal voorin zijn lokaal kan de klastitularis het dagdromende duo beter in de gaten houden. De lange met de bril en de kleine met de witte kop, worden snel dikke vrienden, want naast de meisjes, de muziek, de film en de stripverhalen, ontdekken ze een andere gezamenlijke passie…. radio. 

Veronica, geen van beide wist toen dat er vanaf een schip in de Noordzee werd uitgezonden, is hun favoriete station. Radio Luxemburg een goede tweede. De occasionele popuitzendingen van de BRT met Mike Verdrengh, Zaki en Felix Meurders, zijn de uitzonderingen in de archaïsche programmering van de publieke omroep.

Onverwoestbare ontvangers

In 1970 is zakgeld nog een schaars goed. Mits heel wat improviseren kan wekelijks een singeltje gekocht worden (49 BEF duur), maandelijks een elpee (+/- 139 BEF duur). In een uur zijn alle plaatjes gedraaid, de radio brengt gelukkig soelaas. Jacques Lombaert is een gezamenlijke vriend. In tegenstelling tot Jean-Luc en Marc die uit een arbeidersgezin komen, behoort zijn familie tot de middenklasse. Dat impliceert dat er voldoende centen zijn voor de nieuwste radio-ontvanger die FM aan boord heeft. Eerder zeldzaam in die tijd. Marc en Jean-Luc moeten tevreden zijn met de huiselijke radiotoestellen die dateren uit de prille jaren 50. Onverwoestbare ontvangers, dus waarom moesten ze vervangen worden?

De invasie van de Amerikanen

FM is een haast lege omroepband, er is enkel BRT 3, enkele Franse stations… en AFN, de radio voor de Amerikaanse soldaten die in België gelegerd zijn. Er zijn twee radiosites. Eentje nabij Brussel, eentje nabij Casteau (bij Mons). Dit laatste station ‘komt door’ in Menen. Het signaal is niet altijd even sterk, maar na enig improviseren met koperdraden, kan toch geluisterd worden. De kamer van Jacques wordt de nieuwe pleisterplaats. Menig vrij uurtje wordt er doorgebracht. Een verrassende muzikale wereld gaat open voor het trio. Radio luisteren is plots een geweldig avontuur geworden. En er worden vragen gesteld over die Amerikaanse radio die in Menen – of all places -, te ontvangen is.

Zoektocht naar info

De lokale bibliotheek brengt geen soelaas. Oude kranten of tijdschriften ook niet. Mensen met een oorlogsverleden weten niks van een Amerikaanse legerradio. Tot Jaak zich herinnert dat er in Menen iemand woont die bij Radio Kortrijk, zoals Radio 2 Omroep West-Vlaanderen, in de regio wordt genoemd, werkt. De man wordt opgespoord. Marc die in de buurt blijkt te wonen, mag de vragen over AFN gaan stellen. (JLB)

° Volgende aflevering: 5 februari 2023


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
22 januari 2023 - 11:49 11:49

Ik heb bv nog de elpee van “The best of Peter, Paul & Mary” op WB staat 120 BF op de hoes, waarschijnlijk toen gekocht bij de …..Makro, ook deze The very best of Joe Cocker op het Fun label-160 BF, toen kon je ook nog eens in grote platenzaken zoals in de Brusselse Nieuwstraat solden doen bij “La maison bleu” hier zoals The Osmonds Greatest hits aan 98 BF ipv 325 BF, dus uitkijken was de boodschap.
In de tweede helft van de jaren 70, waren de singles toen al vlug 75 BF en importsingles van soul en discoartiesten kosten toen al snel 85 BF in importzaken in het Brusselse.
Het walhalla ontdekte ik in 1978 tijdens een trip naar London, waar in diverse platenzaken boven- en onderaan in kelders, koopjes te doen waren toen het pond nog ongeveer 75 BF waard was maar dat zijn. Intussen lang vervlogen tijden die nooit meer terugkomen..

J.D.M.
J.D.M.
22 januari 2023 - 13:14 13:14
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

In de jaren 60 en 70 kochten wij onze plaatjes bij Kieckens, Lange Zoutstraat in Aalst. Mijn zeezendercollectie heb ik daar regelmatig aangevuld. Een winkel met 2 vensters en middenin de deur. Links was de klassieke afdeling en rechts de pop-afdeling. Wat hij niet in stock had bestond eenvoudig weg niet

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
23 januari 2023 - 10:10 10:10
Antwoord aan  J.D.M.

Het gros van mijn platen kocht ik bij de Brusselse platenzaak “Métrophone”, de
“Musicman” in de Greepstraat en mijn importsoulsingles en maxi’s bij o.a het winkeltje van Ginger Joe toen bij SIS in de omgeving van de beurs.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx