RadioVisie

  • .
    .

‘Toe Jos, draai nog eens ’n plaatje’ (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964

De huidige zeventigplussers hadden weinig vertier op de radio toen ze veel, heel veel jonger waren. Zij die een oudere broer hadden, waren net iets gelukkiger want soms wilden die wel eens helpen om je wegwijs te maken in die wondere wereld. Radioszenders en programma’s ontdekken waarvan jezelf het bestaan nog niet eens afwist. Het gebeurde dus in mijn tienertijd dat ik stations als Radio Luxemburg en AFN kreeg voorgespiegeld.

En zo ontdekte ik heel wat nieuwe muziek, alhoewel Luxembourg, wat mij betrof, de platen soms heel kort waren. Pas vele jaren later begreep ik dat het ging om gesponsorde kwartiertjes van platenmaatschappijen en zij vooral hun producten aan de luisteraars kwijt wilden.

AFN bracht de muziek die we meestal niet konden beluisteren in eigen land. Of het country, jazz of populaire liedjes waren, van hun programma’s kon je super genieten. Wees eerlijk, wat was er begin jaren 60 van de vorige eeuw te beluisteren voor de jeugd via Hilversum 1 en 2? Er was inmiddels Radio Veronica maar dat station was in de beginperiode niet in Noord Nederland te ontvangen en bovendien was, als je de programmering uit die jaren terugleest, vooral niet gericht op jongeren. Dat kwam pas later, in 1965.

Op 11 september 1959 was de eerste aflevering te beluisteren van het programma ‘Tijd voor Teenagers’ (VARA) via Hilversum I. Het was lange tijd ook de enige uitzending van de Nederlandse omroepen waarin een vleugje popmuziek werd gebracht. Velen herinneren zich Herman Stok als presentator, maar in de eerste periode werd het door Co de Kloet geproduceerde programma, gepresenteerd door Dick Duster.

Geruime tijd later kwam ‘Tussen 10+ en 20-‘ erbij. Een AVRO-productie die iedere dinsdagmiddag vanaf half zes, werd geprogrammeerd. Dertig minuten lang of kort. Lonneke Hoogland presenteerde. Op een bepaald moment werd ze ook ingezet bij de AVRO-televisie. Er werd een opvolger gevonden in de toen 22-jarige Jos Brink (foto bovenaan – 1965). De man verwierf een enorme populariteit die decennia lang zou blijven duren. Hij was de ster van heel wat programma’s op radio en televisie.

Zijn vaste afscheidsgroet van ‘Tussen 10+ en 20-‘, altijd even voor de klok van zes uur was: ‘Pas goed op jezelf’. Dat hij dit telkens weer, elke week opnieuw deed, gaf Lodewijk Post de kans er een liedje over te schrijven met die titel. Op de B-kant stond: ‘Toe Jos, draai nog eens ’n plaatje’. Het werd uitgebracht op het Fontana-label in de serie ‘Favorieten Expres’.

Vooral het nummer ‘Pas goed op jezelf’ werd op de AVRO grijsgedraaid. Het was de periode van nummers als: ‘My whole world is falling down’ van Brenda Lee, ‘Hoe heet je’ van Rob de Nijs, ‘I’m telling you now’ van Freddie and the Dreamers en ‘Red sails in the sunset’ van Fats Domino. Al die plaatjes sloegen heel erg aardig aan bij de jongeren.

Jos wist op het einde van ‘Toe Jos, draai nog eens ’n plaatje’ zichzelf aardig te verkopen met: ‘Ik ben de gids, voor jullie hits. Skip zocht ze uit achter de ruit. Swing, sweet, twist of Bosa Nova. En een topper tot besluit.’ Uiteraard bedoelde hij Skip Voogd, die het programma samenstelde.

Meer Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nostalgische column Hans Knot – 169 (video)

De langzame 'geboorte' van een regionale omroep Laat ik het maar weer eens hebben over Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 168

Terug naar 1964 Met aandacht voor muziek, vergane nieuwsmomenten en de radio. Terugdenkend aan het Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 167 (video)

De koningin scoorde het hoogst van allemaal Halverwege 1980 werd het de VPRO het duidelijk Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 166 (video)

Amsterdamse burgemeester 'hield niet' van Veronica en Vera In december 1962 had Radio Veronica afspraken Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

1971: Het jaar van de smartlappen (video)

Al passeren ook John Lennon en Van Morrison in deze column van Hans Knot.

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx