RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Sint Jan de ether in ging. Meer dan 100 uur opnames van programma’s uit 1982 tot 1989 werden gedigitaliseerd en zijn nu beschikbaar als podcast.

In Tisselt vonden de eerste uitzendingen van een lokale radio in feite al plaats in juni 1979. Tijdens FOMATI (Folklore Markt Tisselt, de voorloper van Disteling) was er al een eerste uitzending, een eenmalig initiatief – Radio Vaartland – onder impuls van enkele KAJ-leden waaronder Marc Van Praet. De uitzendplaats moest, vanwege het illegale karakter, strikt geheim blijven. Later raakte bekend dat het over het hoger gelegen asbeststort aan de Kersdonk in Tisselt ging.

De drie opeenvolgende jaren bleef het stil in de Tisseltse ether. Of toch niet helemaal. Radio 800, Radio Willebroek en hier en daar wat etherpiraten startten met uitzendingen. Aan beide zenders bood Van Praet zijn medewerking.

Maar er broedde iets in de lente van 1982 en op 1 mei weerklonk de eerste uitzending van Radio Sint Jan in de Tisseltse ether. Aanvankelijk werd enkel op zaterdag uitgezonden vanuit een woning in de Blaasveldstraat. De zender werd al snel populair en een resem vrijwilligers meldde zich om programma’s te maken of mee te werken achter de schermen.

Een zendvergunning werd bekomen in juni 1985 en de eerste echte radiostudio bevond zich in Baeckelmansstraat 52 op de terreinen van de firma Reyniers. Enkele jaren later drong zich noodgedwongen een verhuis op. In het voorjaar van 1989 kon een klein leegstaand pand in de Hoogstraat voor een symbolisch bedrag gehuurd worden.

Het stoetsgewijs verhuizen van de zendmast van Tisselt West naar Tisselt Oost, in één stuk en gedragen door tientallen vrijwilligers, staat bij tal van Tisselaars nog op het netvlies gegrift als dé gebeurtenis van het jaar. Radio Sint Jan, inmiddels omgedoopt tot Weekendradio RSJ had naast een zendvergunning nu ook een vaste stek.

Toen eind jaren 90 diverse problemen – in hoofdzaak financiële – de kop opstaken, werden de uitzendingen onder de naam RSJ stopgezet, waarop diverse netwerkradio’s de radio overnamen en bleven uitzenden op de RSJ-frequentie, de 104.9 MHz.

Radio Randstad Classic FM, zoals het station tot in 2015 heette, werd omgevormd tot Radio Rivierenland, een nieuwe zender voor Klein-Brabant en de Rupelstreek. Radio Sint-Jan-stichter Marc van Praet, die begin jaren 90 RSJ had verlaten, kwam weer aan boord, maar nu als stichter van een regionale radio, Radio Rivierenland, te beluisteren op 104.9 en 107.6.

Wie de sfeer van de beginjaren van Radio Sint Jan wil herbeleven kan dit doen door het beluisteren van de nieuwe podcast ‘Radio Sint Jan’, te beluisteren onder meer via Spotify, goed voor meer dan 100 uur uit 1982 tot 1989, het jaar van de verhuizing. Er is ook een speciale Facebookpagina over Radio Sint Jan.

De podcast bevat heel wat pareltjes waarbij veel bekende Tisselaars van toen te horen zijn. Bij elke opname is een woordje toelichting gevoegd. Naast de geluidsopnames zullen in een volgende fase ook foto’s verschijnen die de geschiedenis van Radio Sint Jan tonen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx