RadioVisie

  • .
    .

Tineke de Nooij stopt met radio (audio)

Nederlandser als Tineke de Nooij kan iemand haast niet zijn, en toch is ze ook in Vlaanderen verre van onbekend. Hele generaties luisteraars kennen haar als de ‘moeder aller vrouwelijke radiopresentatoren’. Naast bekend werd ze ook razend populair in beide Lage Landen bij de zeezender Radio Veronica. Radiomaken is ze ruim zestig jaar lang blijven doen. Maar zaterdag 30 oktober hield het dan toch – helemaal plotseling – op.

De inmiddels tachtigjarige Tineke kondigde haar afscheid aan in haar programma TinekeShow op NPO Radio 5. Ze zal wel sporadisch invallen bij Omroep Max-programma’s. “Ik wil reizen nu het nog kan. Maar ik ga het werk ongelooflijk missen”, zei ze in haar afscheidsshow, terwijl de studio gevuld was met collega’s. “Ik heb meer dan zestig jaar gewerkt en eigenlijk wil ik ook niets anders.” Daarop draaide ze het nummer Don’t wanna say goodbye van The Raspberries, “want ik wil ook geen gedag zeggen.”

Ook bedankte ze een rits vaste luisteraars: “Gert, Lammie, Regina, Louise, Jacqueline, Ton, Sjaak, Wim en al die andere luisteraars. Ik ga jullie ongelooflijk missen.” De Nooij vertrekt zondag voor een vakantie. De TinekeShow zal de komende maanden gewoon doorgaan, maar dan wel zonder de presentatrice. Ook blijft ze verbonden aan Omroep MAX en zal ze invalwerk voor de omroep doen.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Tineke!

De Nooij was op haar twaalfde al voor het eerst op de radio te horen, als omroepstem bij het padvindersprogramma Hoort Zegt Het Voort. Zes jaar later klopte ze aan bij zeezender Radio Veronica, waar ze vanaf 1962 begon met presenteren, als eerste vrouwelijke radio-dj van Nederland. Ze presenteerde onder meer ochtendprogramma Koffietijd en het experimentele Parels voor de Zwijnen. De bekende jingle “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Tineke!” wordt nog altijd in haar programma’s gebruikt.

In de jaren 80 en 90 was De Nooij met name bekend van haar televisiewerk. Sinds 2010 is ze weer op de radio te horen, met haar Omroep Max-middagshow op NPO Radio 5. Vorig jaar werd gevierd dat De Nooij zestig jaar op de radio te horen was. Dit voorjaar zei ze nog niet aan stoppen te denken: “Ik heb absoluut geen zin om thuis te gaan zitten met twee katten en een waterschildpad.”

Deze week verscheen een documentaire die De Nooij maakte over haar vroegere hartsvriendin Jomanda, die als ‘medium’ bekendheid genoot in de jaren 90, maar tegenwoordig in Canada woont. Daar heeft De Nooij geprobeerd om met haar te praten, maar Jomanda had daar bijzonder weinig zin in en liet het complete reportageteam voor de deur staan.

Prijzen

Het radio-icoon is meermaals onderscheiden met allerlei prijzen. In 2016 werd ze onderscheiden met een Marconi Oeuvre Award, twee jaar later volgde een andere prestigieuze oeuvreprijs, de Ere-Zilveren Reissmicrofoon. Dit voorjaar kreeg ze de Media Oeuvre Award 2021. Begin volgend jaar zal een feestelijke afscheidsuitzending plaatsvinden. Daar wordt later meer over bekend.

Tineke te midden van haar NPO Radio 5-collega’s op haar laatste ‘werkdag’ (Foto: ANP)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx