RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Tineke de Nooij feestelijk uitgewuifd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Verschillende generaties groeiden op met het legendarische ‘Koffietijd’ bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. De daarop volgende veroveringstocht van Hilversum legde de polyvalente mediapersoonlijkheid geen windeieren. Haar parcours is dan ook vrij uniek.

Documentaires over onder meer de kinderen van de slachtoffers bij de kernramp nabij het Russische Tsjernobyl in 1986, Nederland Muziekland, Countdown, spraakmakende programma’s omtrent het paranormale en de al even geliefde middagshows op televisie waarbij gezelligheid, dieren en live muziek centraal stonden. Geen wonder dat de erkenningen en het aanzien zich in een heuse prijzenregen en in een meer dan verdiend feestelijk afscheid vertaalden. Zaterdag 29 januari volgde het orgelpunt met een extra lange ereronde bij NPO Radio 5.

Felix, Michel en Erik

Nog voor ceremoniemeester Erik de Zwart de afscheidsuitzending met een speciale hitlijst vanuit het Hilversumse museum ‘Beeld en Geluid’ aftrapte, stroomden de complimenten binnen. Felix Meurders, met wie ze in de jaren ’70 van de vorige eeuw bij de toenmalige popzender Hilversum 3 onder meer de eindejaarsoverzichten van verschillende nationale hitparades verzorgde, wond er geen doekjes om: “Une grande dame van de radio gaat ons verlaten”.

Zelfs nieuwslezer Michel Coenen aarzelde niet om het nog steeds energieke icoon te bewieroken. Tijd voor een niet alledaagse marathon in de vorm van een nostalgische… Tineke Top 40, met aan elke song een verhaal of een anekdote gekoppeld. Van een prima concept gesproken.

Een boeiende reis

Lee Dorsey, The Everly Brothers, Les Paul en Mary Ford. Het duurde niet lang of de betrokkenheid bij de jingle van het programma ‘Padvinders’ van de AVRO in 1953 en het schrijven van teksten bij het schoorvoetend gestarte Radio Veronica op de ‘Borkum Riff’ in 1960, kwamen aan bod. De inmiddels aangeschoven directeur Audio van de NPO Jurre Bosman onderstreepte – ondanks het ontbreken van een degelijke landelijke dekking via middengolf of FM – Tineke’s niet te onderschatten bijdrage tot de spectaculaire groei van NPO Radio 5. 

° Meer tekst onder de fotogalerij

Dat de discussies over het muziekformat bij de zender en de vormgeving regelmatig met de visies van de beleidsmakers botsen, is vanzelfsprekend. The Rolling Stones op NPO Radio 5? Moet kunnen? Of is het taboe? Kortom, de Britse band wàs meteen goed voor de onvermijdelijke terugblik naar hun beruchte optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964. Organisator Paul Acket hees de inmiddels bekende en zwangere presentatrice toen uit het publiek om haar te behoeden voor een fan met een boksbeugel. 

Willem van de Fillem en anderen

Willem van Kooten, Lex Harding, Ruud Hermans – die Tineke in 2010 vroeg om in vast dienstverband voor NPO Radio 5 te werken – en Will Luikinga benadrukten, via gesproken boodschappen haar vakmanschap. De dochters waaronder Saralee peilden naar de toekomstplannen. Tuinieren of een zwembad aanleggen? Dat laatste idee werd afgevoerd na een mislukte investering. Gelukkig onaantastbaar: haar liefde voor Zuid-Afrika, het land dat Tineke voor het eerst in 1993 bezocht. Vandaar de aanwezigheid van Clout’s Substitute en Labi Siffre met Something Inside So Strong in deze toch wel exclusieve lijst.

Dit is het laatste uur

Geen slot zonder de legendarische introductie van Lex Harding bij Radio Veronica op 31 augustus 1974. Meteen een mooie gelegenheid om met enkele verrassingen uit te pakken. Jan Slagter, de voorzitter van omroep MAX – voor wie Tineke programma’s presenteerde – prees haar als één van de weinige vrouwen, die, zonder een blad voor de mond te nemen, een dergelijke omvangrijke carrière konden voorleggen. Hij overhandigde van een reischeque van vijfduizend euro. 

De burgemeester van haar geboortedorp Baarn zorgde voor de apotheose door de overrompelde presentatrice tot ‘Ridder in de orde van Oranje Nassau’ te benoemen. Dan maar afronden zoals tijdens de uitreiking van de ‘RadioRing’ afgelopen donderdag: een oproep aan de actuele presentatoren om steeds de band met de luisteraars te onderhouden zodat men iets voor hen betekent. Met “Blijf Gezond” viel het doek over een ronduit fenomenale loopbaan van zestig jaar radio en televisie. (FVM)

° Herbeluister hier het afscheidsprogramma van Tineke


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx