RadioVisie

  • .
    .

Tijdseinzender Frankfurt via langegolf wordt verlengd met 10 jaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Miljoenen mensen in Europa gebruiken deze radiozender zonder het te weten en duizenden bedrijven zijn er op aangewezen, zonder er zich veel rekenschap van te geven: het tijdsignaal van de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB) in Braunschweig, dat instaat voor de nauwkeurige besturing van radioklokken.

Het signaal van de ‘atoomklok’ wordt sinds 1959 uitgezonden op de frequentie 77,5 kHz via de langegolfzender DCF77 (foto boven: Wikipedia) van Media Broadcast en zijn voorgangers (Telekom en Bundespost) in het Duitse Mainflingen, nabij Frankfurt.

De letters DCF staan respectievelijk voor Duitsland, langegolf en Frankfurt. Het signaal (50 kW) is te ontvangen in een straal van ongeveer 2.000 km. Niet in de gewone AM, wel in USB, LSB en CW. Miljoenen klokken maken gebruik van dit signaal om de juiste (atoom)tijd te synchroniseren.

Dinsdag hebben de PTB en Media Broadcast bekendgemaakt dat hun contractuele samenwerking nog eens voor 10 jaar wordt verlengd. Het nieuwe contract loopt vanaf 1 januari 2022. Het omvat onder meer de volledige ombouw naar een moderne transmissietechniek in de komende jaren. Die moet ervoor zorgen dat de tijdseinzender nog betrouwbaarder wordt. Naast het tijdsignaal worden via DCF77 ook actuele weergegevens verzonden.

Het bereik van de nieuwe zender blijft dezelfde: met Mainflingen bij Frankfurt am Main als centrum, zal de ontvangstcirkel van de radioklok zich uitstrekken tot het zuiden van Portugal, Noord-Afrika, Turkije, Moskou, Noord-Scandinavië, de poolcirkel en de volledige Britse eilanden.

“Zelfs in het internettijdperk heeft de overdracht van gegevens met een lage bandbreedte via radiostations niets aan belang ingeboet. Een enorm bereik, lage storingsgevoeligheid, gemakkelijke ontvangst bijna overal en altijd en onafhankelijkheid van lijnnetwerken. Het zijn slechts enkele van de kenmerken die deze mogelijkheid, om informatie naar veel ontvangers te verspreiden, zo uniek maken. We zijn verheugd dat de PTB ons het komende decennium de overdracht van zijn tijdsignaal toevertrouwt”, zegt Arnold Stender, algemeen directeur van Media Broadcast.

Ook Groot-Brittannië en Frankrijk hebben nog steeds hun eigen (Europese) tijdseinzender op de langegolf: MSF (60 kHz) opereert al sinds 1950 vanuit het Britse Anthorn (Cumbria) en de zender van TDF/France Inter (162 kHz) komt vanuit het Franse Allouis. Deze laatste bestaat al sinds 1939, maar het atoomtijdsein werd pas in 1977 toegevoegd. In 2016 werd de zender herdoopt tot ALS162 en wordt hij enkel nog gebruikt voor dit tijdsein.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: Doek valt over tijdseinzenders

In de VS valt in 2019 zo goed als zeker het doek over de drie Lees verder

‘Bij de zesde toon is het precies twaalf uur’ (video)

“Bij de zesde toon is het precies twaalf uur”. Een ander tijdstip kon ook, er Lees verder

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

De antennes van de twee door Rusland gebruikte sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 Lees verder

VRT: “Elektriciteitsfactuur FM-masten gestegen met 670.000 euro”

Een intrigerend cijfertje dat toch wat meer uitleg verdient, zo vonden we. Dus deden we Lees verder

RTBF-radio’s uit de ether door stroompanne

De RTBF kampte gisterenmiddag - 6 april - met een onderbreking door een stroompanne in Lees verder

Radio’s IRO en FM Gold plaatsten nieuwe mast in Izegem (foto’s)

Radio IRO uit Izegem en FM Gold uit Meulebeke zijn sinds gisteren weer helemaal terug Lees verder

Zet Monaco zijn sterke langegolfzender terug aan in functie van Oekraïne?

Het lijkt er op dat Monaco de mogelijkheden bekijkt om, in functie van de oorlog Lees verder

Blad 1428: Eiffeltoren, Bundesmux, IABM (video)

• De IJzeren Dame van Parijs pronkt met DAB+-antennes • Duitsland: eerste Bundesmux breidt uit Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
27 oktober 2021 - 10:58 10:58

Heb ik eens bezocht in 2015… voor de liefhebbers staan er foto’s op Flickr… https://www.flickr.com/photos/theantennasite/sets/72157651198178759/

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x