‘The proof is in the eating of the pudding’. Met die woorden pareerde minister Sven Gatz de kritiek op de uiteindelijke keuze van kandidaten voor de vier nieuwe netwerken. Ook zijn de zogenaamde netwerk radio’s een analoge opstap naar meer concurrentie voor nationale zenders zoals Qmusic, Joe en Nostalgie. Zodra de digitalisering een feit is zou Stadsradio Vlaanderen dus een volwaardige collega van de grote spelers moeten zijn.
De pudding is inmiddels klaar en iedereen kan hem even proberen, waarna maar één conclusie mogelijk is. Een ‘theoretisch dossier’ en een degelijk netwerk hebben niets met elkaar te maken. Stadsradio was waarschijnlijk een erg goed geschreven dossier. Maar in de praktijk lijken sommige zopas verdwenen kleinschalige radio’s een meer professioneel product neer te zetten. Ik vraag me af waarom de experten niet even online geluisterd hebben naar de producten die door dezelfde groep reeds gemaakt werden. Of gewoon eens hadden gekeken naar de website van deze ondernemer.
Naast de kwaliteit valt nog iets op, kennelijk worden de zenders gevoed met een aparte computer die steeds een ander programma maakt. Het decreet zegt heel duidelijk dat een netwerkradio één programma maakt. Lokaal ontkoppelen kan echt alleen voor reclame en niet voor lokaal nieuws. Eén programma dat is toch niet hetzelfde als vijftien keer een programma maken met ontkoppelingen er in. En welk van de vijftien verschillende programma’s gaat Stadsradio op DAB+ uitzenden?
Je mag van een netwerk toch verwachten dat ze een satellietkanaal huren en de juiste verbindingen maken. De netwerken zijn bedoeld om nationale radio te maken. Bovendien kunnen er in dit systeem niet eens live programma’s gemaakt worden. Kreeg Stadsradio geen extra punten voor een actieve dagprogrammering? Men kan met deze reeks van computers technisch niet eens een live uitzending maken. Dit is letterlijk voice track pc radio.
De lokale radio’s in de steden krijgen er nu ook een soort halve lokale radio bij. Maar eentje die uitzendt met een beduidend hoger vermogen. Kunnen zij van de overheid niet ten minste verwachten dat die erop toe ziet dat iedereen binnen zijn eigen categorie zijn ding blijft doen? Dit lijkt een vorm van oneerlijke concurrentie. Ik ben benieuwd of dit zomaar kan. De VRM gaat het wellicht druk hebben de komende weken.
Is getekend: Victor Olsen
Amateuristische rotzooi die niets met radio te maken heeft. Radio moet leven, met echte mensen achter de praatpaal… Wie niet live kan uitzenden stopt er beter mee…
Ah, nu begrijp ik hoe de vork in de steel zit. In Antwerpen heeft de Stadsradio de frequentie 107,4. In Kruibeke is dat de 107,2.
In de communicatie van Stadsradio Antigoon lees ik dat op beide frequenties het programma van Antigoon zal te horen zijn. In de praktijk is dat zo, maar op het signaal zit een verschil van ongeveer 20 seconden tussen beide frequenties. Dat valt natuurlijk te verklaren door het feit dat er zowel in Antwerpen als in Kruibeke een PC staat die de vooropgenomen programma’s afspeelt.
Het grote nadeel van deze werkwijze is de RDS. Als je in de overgangszone tussen de twee frequenties rijdt, dan wisselt je autoradio constant tussen de twee signalen. Met een verschil van 20 seconden en een andere soundprocessing valt dat niet te genieten.
Ik zie het antwoord van Sven en zijn kornuiten al voor me: iedere netwerkradio heeft een jaar om zich in regel te stellen…