fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

The Caliphate: ‘pakkende’ podcast

Er zijn podcasts en podcasts. Soms zijn het gewoon opnames van een radio-uitzending, om later te beluisteren, wanneer het beter lukt. Vaak gaat het om erg interessante gesprekken, zoals de Radio 1-reeks ‘Interne Keuken’, waarbij elke zaterdag gedurende twee uur mensen komen vertellen over een boek dat ze gelezen of geschreven hebben, over hun specialiteit…

Steeds vaker betreft het het opnames die niét via de reguliere radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om als podcast, on-demand, te beluisteren. De mooiste podcasts zijn die waarbij een verhaal in een mooie regie gegoten werd, en waar er ook, via muziek en geluiden, een aparte sfeer gecreëerd werd. Een prima voorbeeld is ’Iemand’ van de publieke omroep. 

Ook ‘The Caliphate’, is een meesterwerkje. Een reportage van Rukmini Calimachi, (foto bovenaan: credits CBNC/YouTube) een reporter voor The New York Times, die zich de voorbije jaren toelegt op IS. De reportages zijn boeiend, vooral omdat de luisteraar leert begrijpen waarom mensen die een ‘gewoon’ leven leiden, plots radicaliseren en zich geroepen voelen om in Syrië te gaan strijden, een land waar zij eigenlijk niets te zoeken hebben.

Je ontdekt ook hoe onschuldige mensen, verleid door hun idealen, moordenaars worden, die anderen kunnen afslachten. Stap voor stap: oefenen op zandzakken waarin vermeende organen zitten, daarna samen een executie uitvoeren, om tenslotte zelf eigenhandig en alleen iemand om te brengen. Gruwelijk, maar efficiënt.

Een zware reeks, liefst om met mondjesmaat te beluisteren, omdat het onderwerp zo beladen is. Toch kunnen we deze reeks alleen maar aanbevelen, omdat het een prachtig voorbeeld is van een moderne podcast, de nieuwe vorm van story telling, de kruising tussen radio en hoorspel. Strakke regie, soundscape, stemmen die aangenaam in de oren klinken en duidelijk spreken, een boeiend verhaal. Alles wat nodig is om de gebeurtenissen mee te beleven. Om alles te zien zonder beeld. 

° Caliphate kan u hier downloaden.
° Rukmini Calimachi volgen op Twitter


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
MEDIALAAN bouwde twee nieuwe radiostudio'sFelix Meurders volgt Tineke de Nooij op als winnaar 'Zilveren Reissmicrofoon'Patrick
Ruud de Wild en Giel Beelen in de jury bij selectiedag  Jongerenplatform ZTACK, dat afgelopen
Rani Deconinck wordt (een weekje) vervangen door Ann Van Elsen bij JoeKarolien Debecker kan privé
Vorige week vond in het Amerikaanse Mountain View (Californië) de Google I/O plaats, een ontwikkelaarsconferentie
U weet dat wij fervente fans zijn van podcasts. Niet alleen omdat het om audio
Zevenhonderd Joe-luisteraars en één Bart fietsten de 'Vélo'-routeWereldwijd zijn er 700.000 podcasts. Hoe vindt u
Audio van Radio Veronica: de Tipparade van 5 mei 1973De geschiedenis van de Nederlandse Radio
Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland krijgt er 30.000 cd's bijTV kijken zal nooit meer hetzelfde

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 28 augustus (video)
Nostalgie: het DAB-mysterie ontrafeld
De herfst is al gestart bij Nostalgie
Het Avondblad van 27 augustus (audio)
StuBru verloor 2% marktaandeel in een jaar
VS: Doek valt over tijdseinzenders
Sluiten