De consumentenorganisatie Test Aankoop laat zich in een persbericht dat vandaag is verschenen bijzonder kritisch uit over de invoering van DAB+. Test Aankoop lichtte 22 DAB+ keukenradio’s door en de meeste daarvan kunnen kwalitatief amper door de beugel. Ook de ontvangst van DAB+ blijft ondermaats aldus de organisatie. Op een aantal vlakken – zoals een afschakeling van FM binnen drie jaar – gaat Test Aankoop wat kort door de bocht, al hebben ze uiteraard recht op hun mening. Ook is er – gelet op de zeer recente wijzigingen in het zenderlandschap – geen duidelijkheid over de timing van de test. Daarom publiceren we hun persbericht in dit geval als een opiniestuk.
We geven hieronder de integrale tekst van het persbericht:
Radio zonder klank: DAB+ zal talloze radio’s onbruikbaar maken
Het is bijna gedaan met het FM-signaal; alle radio’s die nog
uitsluitend FM ontvangen zullen binnenkort tot afval worden herleid. Dat is het
gevolg van de overgang naar het DAB+-signaal, een project van de Vlaamse
regering. Het feit dat er nu nog radiotoestellen worden verkocht die louter en
alleen een FM-functie hebben om deze dan binnen drie à vier jaar naar het
containerpark te brengen, is onaanvaardbaar, zegt Test Aankoop. Voor de
consumentenorganisatie is de overgang naar DAB+ een ingrijpende beslissing
waarvoor een voldoende lange overgangsperiode moet bestaan. Eerst en vooral
moeten FM-radio’s uit de handel genomen worden en nadien moet er een
transitieperiode van 10 jaar komen om de bestaande FM-radiotoestellen uit te
faseren, stelt de consumentenorganisatie.
DAB+, Que?
Digital Audio Broadcasting, heet het voluit, een recente
technologie, waarbij muziekbestanden worden gecomprimeerd met een audiocode
(AAC+). Het doel zou zijn om de luisteraar te kunnen laten genieten van een
fijner geluid en een ruimer aanbod van zenders. Test Aankoop heeft grote
twijfels bij dit opzet en is van mening dat de invoering van DAB+ niet gestoeld
is op de ambitie naar beter geluid of een groter aanbod maar wel naar het
verkopen van meer bandbreedte waardoor aan meer radiozenders een licentie kan
worden verkocht.
Slechte ontvangst, minder aanbod
Test Aankoop stelde tijdens een test van 22 DAB+-keukenradio’s vast dat de dekking van het signaal verre van optimaal is in het oosten en westen van ons land en dat nieuwe huizen, die doorgaans goed geïsoleerd zijn, het de DAB+-stralen moeilijk maken om in de huiskamer door te dringen. Waar het bovendien de ambitie was om meer zenders aan de consument aan te bieden, stelde de verbruikersorganisatie een verschraling van het aanbod vast. Radioluisteraars in Vlaanderen zouden het moeten gaan stellen zonder Bel RTL, Classic 21 of BRF. Beneden de taalgrens kan er dan weer niet meer afgestemd worden op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en Klara.
Ook de geluidskwaliteit van de DAB+-radio’s werd door Test Aankoop tegen het licht gehouden en vergeleken met een bluetooth-speaker. Het resultaat viel serieus tegen, klinkt het bij de verbruikersorganisatie. “Voor drie van de 22 toestellen was de geluidskwaliteit behoorlijk maar voor de andere 19 toestellen was dit aspect ondermaats. Te meer omdat je voor een DAB+-keukenradio al snel 116 euro neertelt. Daarenboven zijn DAB+- radio’s minder gebruiksvriendelijk dan een FM-exemplaar omdat je eerst een autotune moet doen om alle zenders op te lijsten. Daartegenover staat wel dat ze erg energiezuinig zijn ”, aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.
FM–radio’s in de vuilbak
Het feit dat er nu nog radiotoestellen worden verkocht die louter en alleen een FM-functie hebben om deze dan binnen drie à vier jaar naar het containerpark te brengen, is in het kader van het milieu, onaanvaardbaar, zegt Test Aankoop. Hetzelfde geldt voor de talloze FM-autoradio’s op onze wegen. Pas binnen twee jaar, treedt er een Europese verplichting in voege om autoradio’s standaard uit te rusten net met DAB+. Gevolg: alle wagens die nu nog worden verkocht, aangevuld met alle auto’s die ouder zijn en die standaard geen DAB+-radio hebben, zullen vanaf 2022 plots zonder radiogeluid vallen.
De consumentenorganisatie dringt bij minister Gatz aan op een langere FM-overgangsperiode van tien jaar om consumenten de kans te geven hun bestaande FM-radio te vervangen door een DAB+-exemplaar en dringt ook aan op een verdere stop op de verkoop van FM-radio’s die sowieso binnen drie jaar al in de afvalbak zullen belanden omdat ‘hun signaal’ het voor bekeken houdt.
Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)
Als u voor de eerste maal inlogt via de knop van Facebook of Google+, dan verzamelen we de publieke informatie van deze account, gebaseerd op je privacy-instellingen. We registreren ook je e-mailadres om je automatisch te kunnen aanmelden op onze website.
Niet akkoordAkkoord
Login als gebruiker via
Ik sta toe om me te registreren
Als u voor de eerste maal inlogt via de knop van Facebook of Google+, dan verzamelen we de publieke informatie van deze account, gebaseerd op je privacy-instellingen. We registreren ook je e-mailadres om je automatisch te kunnen aanmelden op onze website.
Niet akkoordAkkoord
35 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc Matthys
6 maart 2021 - 21:33 21:33
Ik heb 2 jaar geleden een DAB+ radio gekocht, een Philips mini keten. Mijn ervaring met DAB+ is een grote ontgoocheling. Ik kon maar weinig zenders ontvangen en de ontvangst hier in Kortrijk was slecht. Ik heb dan op het internet gezocht en gevonden hoe ik een antenne moest maken. Nu gaat het wel beter maar sommige zenders zoals bv Joe , Nostalgie MNM en andere vallen regelmatig weg en dan komt de melding “off air” . Stel je voor, je moet nog een antenne in elkaar knutselen om een beter ontvangs te hebben. Dat heb ik met FM nooit gehad. Het is een teruggang naar de jaren 20 van vorige eeuw dat je nu een antenne nodig hebt en dan de ontvangst nog niet optimaal is. Sommigen beweren dat ze veel zenders kunnen ontvangen, hier niet. In plaats van een DAB+ radio zou ik de volgende keer een internetradio kopen. Dat is ook digitaal en je kan er zelfs zenders uit zuid amerika en australie probleemloos mee beluisteren. DAB+ is dus in feite al verouderd, ik raad het dan ook aan niemand aan. Waarom al die kosten doen voor zenders voor DAB+ , het is weggesmeten geld.
Dab+ is in o.a. de buurt van Balen en Mol binnenshuis niet te ontvangen terwijl FM het voorlopig prima doet. Mijn toestel is een Teufel 3Sixty (Hybride) en behoort tot de toptoestellen en is hier binnenshuis onbruikbaar zonder buitenantenne. Landelijk ver van de zendmasten dus voorlopig een flop. Nu Telenet zijn FM signaal stopt zou de oplossing zijn om DAB+ op hun kabel te zetten zodat wij de nieuwe standaard DAB+ radio’s kunnen gebruiken zonder weeral een extra DVB-C decoder van Telenet. Maar neen, want ze kiezen voor radiosignal via DVB-C. Waarom makkelijk doen als het makkelijk kan Miserie, miserie.
Bedoelde natuurlijk, “Waarom makkelijk als moeilijk ook kan”, maar schijnbaar werd de verbetering niet bewaard.
Erwin Halmans
8 juni 2019 - 14:34 14:34
Nou DAB+ is toch echt de toekomst . Ik ontvang op mijn Lenco DAB radio zeker 127 DAB zenders hier in Roermond (Nederland).
Er zitten een heel stel zeer goede bij. Bij mij staat Joe-70 de hele dag aan. Wat keuze betreft ben ik blij dat ik hier de Belgische zenders goed kan ontvangen met een spriet antenne. Nederland heeft voor mij afgezien van Radio 10 Gold en NPO radio 2 niet zoveel keuze .
Vanuit België heb ik meer keus zoals Nostalgie, Joe 80 en 70, VBRO evergreen etc. Ook vanuit Duitsland ontvang ik leuke oldiezenders, o.a. Schwarzwaldradio.
Ja soms mag de kwaliteit wel iets beter maar ach dat komt nog wel denk ik.
Groeten
Erwin
Norbert
5 mei 2019 - 20:09 20:09
Ik had al DAB, die door de komst van DAB+ onbruikbaar geworden is. Nu DAB+ kopen om over enkele jaren weer weg te gooien voor DAB++ ?
Wees gerust hoor, een DAB++ zal er nooit komen, om de eenvoudige reden dat DAB+ een codec is die met zijn tijd meegaat en die dus nog continu evolueert, zonder dat je daarvoor telkens een nieuw radiotoestel nodig hebt. Bij DAB (toen nog met de codec Mpeg2) was dat niet mogelijk. Momenteel is die DAB+ codec bij ons (en in de meeste landen) HE-AACv2, maar in Polen bv. gebruiken ze een andere versie, die je evengoed kunt beluisteren op dezelfde toestellen.
Ik heb een Arcam DAB D91T tuner , destijds 800 euro, die door de beslissing van VRT compleet onbruikbaar is geworden. Ik luisterde tot nu FM via Telenet kabel maar deze service is nu gestopt. Spijtige zaak.
Dat model dateert van rond 2005-2006 en deed het redelijk goed op de Britse markt, waarvoor het bestemd was, omdat DAB daar toen al min of meer een “kritische massa” bereikte. Die kritische massa heeft DAB bij ons nooit gehaald. Het is ook een van de redenen waarom Groot-Brittannië de laatste jaren maar trager overschakelde naar DAB+, al wordt het aantal toestellen in de UK dat enkel DAB kan ontvangen vandaag op hooguit een kwart van het totaal geschat. De uitrol van DAB+ is pas vanaf 2007-2008 begonnen. Je hebt dus destijds gewoon de verkeerde inschatting gemaakt. Maar dat is eigen aan de hifi. Things come and go. Toestellen als DAT of MiniDisc waren ook niet echt goedkoop en hebben ook nooit een kritische massa weten te overtuigen. DAB+ is die kritische grens tussen wel of niet lukken intussen echter al lang voorbij.
Laatst bewerkt 2 jaren geleden door Rudy De Saedeleir
Robert
24 maart 2019 - 13:38 13:38
Klopt. Ik vind zeer spijtig of onverantwoord dan in vlaanderen geen RTBF en BRF zenders via DAB kunnen ontvangen worden. Of in Wallonie geen VRT zenders.. Deze nationale zenders moeten overal in Belgie geluisterd worden!!!.
Zoveel negatieve kritiek over DAB+ had ik niet verwacht, ik beschik reeds een zestal jaar over een DAB/DAB+/ FM/internet portable radio en heb me onlangs een huisradio DAB+ bij aangeschaft. Beide toestellen doen het uitstekend op DAB+ en mijn huisradio heb ik aangesloten op een buitenantenne die me € 35 heeft gekost.Bij het inscannen van de zenders eindigde mijn lijst op 161 zenders waar ik op FM enkel kon van dromen! Ik weet dat mijn geografische ligging natuurlijk een rol speelt qua ontvangstmogelijkheden maar ik neem nu in locatie Avelgem de RTBF zenders, de BRT zenders, de Franse zenders en alhoewel ik ver van de Nederlandse grens woon ook NPO1,2,3,4,5 plus nog tientallen commerciele nederlandse zenders zoals Veronica, Sky radio,10, 100% NL,538, Q music en ook omroep Brabant, Zeeland, Radio NL Zeeland en Rijnmond. Belgischer Rundfunk kan ik zelfs nog ontvangen via de mux 6D Brussel/waals Brabant 2.
Alle zenders komen voldoende sterk genoeg binnen en heb dan ook geen haperingen in de ontvangst.De klankkwaliteit is ook afhankelijk van de kwaliteit van het radiotoestel net zoals bij een FM toestel.
Ook een pluspunt is de ontvangst van alle BRT 2 zenders voor mensen die uitgeweken zijn naar een andere provincie en nu ook hun eigen gewestelijke zender kunnen beluisteren. Ook het lage zendvermogen van een DAB+ zenderpark tegenover de zware vermogens bij FM en AM zenders mag toch ook wel eens aangehaald worden in tijden van allerhande milieuproblemen en energiebesparende maatregelen!
Mijn buitenantenne staat opgesteld op een hoogte van 4 meter op mijn platform en is gericht op de zendantenne van Oostburg in Nederland.
Ik duim voor DAB+ en durf het dan ook aan iedereen aanbevelen, alleszins voor ontvangst thuis
In Dendermonde kan je gemakkelijk 4 van de 5 VRT2 edities via FM ontvangen. Hier heb je wel DAB+ nodig om met een beetje comfort naar Nostalgie, NRJ, Topradio of Stadsradio Vl te kunnen luisteren.
En hoeveel mensen kunnen een buitenantenne op vier meter hoogte plaatsen? En moeten we op onze auto dan ook een antenne van vier meter hoog plaatsen?
Kortom, uw situatie (hoe fijn ze ook voor u is, geniet ervan!) is totaal niet relevant voor de rest van het land of voor het DAB-landschap in zijn geheel.
Ik luister dagelijks via 4G naar de radio in de auto. Ik kan uit tienduizenden zenders kiezen en het netwerk is nog nooit ergens weggevallen. Bij DAB zit ik enkele kilometers over de taal- of landsgrens al zonder degelijke ontvangst. DAB is terugplooien onder de kerktoren. Wat is daar zo fantastisch aan?
Inderdaad is mijn situatie misschien niet relevant voor de rest van het land, maar het is enkel mijn bedoeling om DAB+ te vergelijken met de alom geprezen FM. Ik ben radioamateur met licentie en heb zelfs de tijden van de kortegolf radio meegemaakt.
Het is me op de FM band nooit gelukt, zelfs met gebruik van een 18 meter hoge mast met daarop een schip van een 6-element FM antenne zoveel radiozenders te ontvangen en dan nog zonder storingen of interferentie van andere zenders. De zendvermogens van de DAB+ zenders zijn tot 50 maal lager dan de FM zenders (vb. 102,1 fm in Egem straalt met een vermogen van 50 kilowatt tegenover 1 kilowatt voor DAB+).
Ik beschik niet over een autoradio met DAB+ en ga daar dan ook geen uitspraak over doen.
4G zal misschien wel fantastisch werken zolang je maar braafjes uw maandelijkse factuur betaald aan uw provider!
Voor gratis radio-ontvangst thuis ben ik met mijn draagbaar toestel met telescopische antenne beter af met DAB+ dan met hetzelfde toestel op de FM band.
Met mijn huisradio aangesloten op een buitenantenne ontvang ik ook veel meer stations op DAB+ dan op de FM band.
Internetradio kan men niet vergelijken met radio die vrij te ontvangen is via de ether, al dan niet analoog of digitaal.
Niets idd. DAB IS ROMMEL. Hier thuis krijg ik WDR4 93.9 FM vanuit Aken…90km ver. En op WDR4 DAB+??? Niets geen signaal te bespeuren… En beiden worden uitgezonden vanuit dezelfde antenna op Stolberg WDR maast /zender voor NRW
Mijn antenne is een vijf element antenne (3 directoren,1dipool en 1 reflector) verticale polarisatie en gericht op de zendmast van Oostburg in Zeeland. Kan helaas langs deze weg geen reclame maken voor merk antenne of leverancier maar even googelen en je vind veel zulke antennes voor 35 à 45 €.
Veel succes
Mijn locatie ligt op 27 meter boven zeeniveau en mijn ontvanger is Albrecht DR 890 CD. Vele ontvangers van die prijsklasse beschikken niet over de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten! Is heel belangrijk om ten volle rendement uit uw toestel te halen, zowel op DAB+ als op FM, dus goed informeren vooraleer een hybride toestel aan te schaffen.
M.V.G. Johan
Dab is rommel… Ern doodgeboren kind. In de US gebruiken ze een andere beter systeem: FM-HD dus een FM zender stuur 2 of 3 HD signalen in een frequency. Dus b.v. radio WCBS FM 99.9 stuur 3 kanalen in HD digitaal stereo: WCBS 880 AM news + WCBS FM 99 music + CBS oldies… En alles op een FM frequency van 100kw kracht… Niet te spreken over Sirius satellite radio… Hier in Europa hebben ze gekozen voor en rommelig systeem ; DAB
Joop Van Hoop
21 maart 2019 - 22:53 22:53
Geloof niet dat DAB+ een lang leven beschoren is.
Vermeire
21 maart 2019 - 20:19 20:19
Best, ik heb vorig jaar al een e-mail gestuurd naar Sven Gatz met de vraag om de fabrikanten te verplichten DAB radiotoestel te verkopen, met dezelfde reden ” nu een FM radio kopen is die binnen 3 jaar die radio voor het containerpark”.
Maar moet je als consument er zelf niet op anticiperen en sowieso geen toestel meer kopen waar geen DAB+ op zit?
Eric De Meyere
21 maart 2019 - 17:38 17:38
Ik deel ten zeerste de mening van Tommy.
Gatz denkt gewoon niet verder dan zijn neus lang is. Vele radiozenders zijn gewoon een kopie van de andere of nog slechter.
Laat gewoon de fm en eventueel de middengolf (die ook niet meer bij de dab+ radio’s zit) waar ik regelmatig naar luister en zeker in de auto, gewoon voort bestaan.
Helemaal eens met Tommy Vereecke. Overigens is er het feit dat als men alle muxen gaat volproppen ook de kwaliteit (nog) verder zal afnemen (minder bandbreedte) en ook de ontvangst er niet beter op zal worden. Jammer dat er geen test instaat over de ontvangst in de auto in alle provincies. In de auto wordt er procentueel nog steeds het meest naar radio geluisterd.
Wat de geluidskwaliteit van de radiostations op DAB+ betreft:
jullie moesten eens weten hoeveel er wordt gecompresseerd op de STL-linken (audioverbinding tussen studio en zendersite) van FM-radiostations … .
En toch klaagt niemand, want dat kan je niet zien zoals dat bij een DAB+ radio het geval is .
Maar het is inderdaad jammer dat men ervoor kiest om zoveel mogelijk radiostations op 1 kanaal te proppen.
vroeger kon je als internationaal chauffeur tot ver in het buitenland naar vrt en nederlandse stations luisteren via de middengolf. Nu er geen nederlandstalige stations meer zijn op middengolf was ik verplicht naar de fm band uit te wijken. Eens je vlaanderen of Nederland voorbij bent heb je na 20 km al storing . Met Dab+ heb ik nog geen ervaring maar ik vrees het ergste dat het nog erger zal zijn met te ontvangen vlaamse stations in het buitenland. Best dat ik nog radio caroline heb op middengolf 648am waar je nog naar echte radio kan luisteren. Jammer dat ze niet te ontvangen zijn in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Herman B
21 maart 2019 - 17:21 17:21
Testaankoop heeft louter de al lang vastliggende bezwaren van Radiovisie en http://www.radioinvlaanderen.be gekopieerd en er wat keukenradioverhaaltjes aan toegevoegd. En dan plots heeft Radio 1 er een heel klein beetje aandacht voor. Voor beide partijen heel zielig.
Michel vzb
21 maart 2019 - 14:51 14:51
Nog meer splitsing tussen Wallonië en Vlaanderen, geef ons aub classic 21 en stu bru terug in gans België , iedereen heeft nog geen internet radio thuis of zeker niet in zin auto!
Als dab+ echt de norm word zullen veel luisteraars afhaken. En terecht de klank is ondermaats. Op veel gebieden ook in de regio Antwerpen is de ontvangst zeer slecht. Vooral binnenhuis. En onze oren zijn niet gemaakt om naar digitale klanken te luisteren. En de aanbod van de zenders zijn ondermaats. Aanbod Roxx, nmn, family radioradio, q music, stadsradio, nostalgie, nrj, Joe fm, plus de VRT netten. Er zitten geen kwalitatief radiozenders bij… Of exclusive radiozenders. Ik hoop dat de volgende minster cultuur die dab+ terug afbouwd. Fm is nog steeds de beste kwaliteit om naar de radio te luisteren of via de verschillende radio apps die je op smartphone gratis kan downloaden, en die en hoger geluidkwaliteit hebben, dan het doffe dure achterhaalte dab + kwaliteit uit de jaren 80…
En produceren die apps dan wel digitale klanken waar onze oren voor gemaakt zijn? Die codecs zijn in de meeste gevallen identiek ofwel ouderwetser (mp3). Kijk, je hoeft voor mij geen fan te zijn van DAB+, maar met bashen om te bashen op digitale radio ga je mij niet overtuigen, hoor. De volgende regeringen zullen de klok allerminst terugdraaien, eerder een tandje bijsteken. Radio-omroepen via de ether – met een inhoudelijke meerwaarde – zullen politiek altijd beschermd worden, al was het maar in functie van de veiligheid bij ernstige rampen. Analoge radio is eindig. Daarom niet morgen, maar dat duurt geen decennia meer. Binnen hooguit twee jaar zal je ook hier – net als in de grootste delen van Europa – geen enkel radiotoestel voor thuis of in de auto meer kunnen kopen zonder dat er DAB+ op zit. De autoradio van de toekomst zal trouwens niet meer werken met ‘frequentiebanden’, maar wel met ‘favoriete radiostations’. Of dat signaal via FM, IP of DAB+ komt, dat ga je zelfs nog amper merken of beseffen. Het ‘hybride’ toestel zal voor jou zelf kiezen voor het best beschikbare van de drie signalen en het foutloos synchroniseren. Die technologie is quasi klaar. Ook de gewone huisradio zal op (langere) termijn in dezelfde richting evolueren.
Er is maar één argument dat pleit voor DAB+ en dat is inderdaad de broadcastfunctie i.g.v. rampen. Ik geloof echter nooit dat dit het gros van de consumenten zal overtuigen en er zal niet in blijven geïnvesteerd worden als meer mensen gebruik blijven maken van internet dan van DAB+. Als het overgrote deel van de mensen niet overstapt op DAB+ blijft er immers van dat veiligheidsargument niets overeind.
Gezien de groei van de datacapaciteit van de mobiele netwerken met 5G, waarop nota bene ook multicast mogelijk is, zal DAB+ niet doorbreken. Omdat het aanbod beperkend zal blijven, de geluidskwaliteit doorgaans niet beter is en vooral omdat er geen Spotify of andere streamingsdienst op DAB+ zit. Dat laatste kan voor ons een vreemd argument zijn maar zo redeneert de modale luisteraar wel.
Wanneer FM over 5-10 jaar zal uitgefaseerd worden liggen de mobiele netwerken niet meer wakker van de databelasting van een paar honderdduizend radiostreampjes. Mensen zullen dan immers naar streaming 8K videocontent kijken op hun smartphone of hun hele thuisinternet vervangen door 5G. Dan zal het aan deze netwerken zijn om te zorgen voor de alarmfunctie in geval van rampen, de kans is echter klein dat dat d.m.v. het medium radio zal zijn, er zijn eindeloos veel betere mogelijkheden.
Niels, ik heb voor de vuist weg ook maar één argument gegeven, maar er zijn er best wel een hele waslijst hoor. Ik zal ze eerstdaags eens bundelen in een uitgebreider opiniestuk, waarin ik dan ook zal antwoorden op uw 5G-theorie e.a.
Natuurlijk zijn onze oren analoog, maar de techniek van opnemen gelukkig niet meer. En als er voldoende bandbreedte in de overbrengings-techniek wordt genomen worden dergelijke audios zeker wel naar hoger niveau getild
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door uw voorkeuren en herhaalde bezoeken te onthouden. Door op "Alles aanvaarden" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies. U kunt echter naar "Cookie-instellingen" gaan om een gecontroleerde toestemming te geven.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies, kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
Cookie
Duur
Omschrijving
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
Deze cookie wordt ingesteld door de plug-in GDPR Cookie Consent. De cookie wordt gebruikt om de gebruikerstoestemming voor de cookies in de categorie "Analytics" op te slaan.
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
laravel_session
2 hours
laravel uses laravel_session to identify a session instance for a user, this can be changed
viewed_cookie_policy
11 months
De cookie wordt ingesteld door de GDPR Cookie Consent-plug-in en wordt gebruikt om op te slaan of de gebruiker al dan niet toestemming heeft gegeven voor het gebruik van cookies. Het slaat geen persoonlijke gegevens op.
_GRECAPTCHA
5 months 27 days
This cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website op sociale mediaplatforms, het verzamelen van feedback en andere functies van derden.
Cookie
Duur
Omschrijving
na_id
1 year 1 month
This cookie is set by Addthis.com to enable sharing of links on social media platforms like Facebook and Twitter
na_rn
1 month
This cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. This cookie allows to collect information on user behaviour and allows sharing function provided by Addthis.com
na_sc_e
1 month
This cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. This cookie allows to collect information on user behaviour and allows sharing function provided by Addthis.com
na_sr
1 month
This cookie is set by Addthis.com. This cookie is used for sharing of links on social media platforms.
na_srp
1 minute
This cookie is used to recognize the visitor upon re-entry. This cookie allows to collect information on user behaviour and allows sharing function provided by Addthis.com
na_tc
1 year 1 month
This cookie is set by the provider Addthis. This cookie is used for social media sharing tracking service.
ouid
1 year 1 month
The cookie is set by Addthis which enables the content of the website to be shared across different networking and social sharing websites.
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Cookie
Duur
Omschrijving
d
3 months
This cookie tracks anonymous information on how visitors use the website.
Analytische cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met de website. Deze cookies helpen informatie te verstrekken over statistieken, het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de verkeersbron, enz.
Cookie
Duur
Omschrijving
CONSENT
16 years 5 months 10 days 11 hours 7 minutes
These cookies are set via embedded youtube-videos. They register anonymous statistical data on for example how many times the video is displayed and what settings are used for playback.No sensitive data is collected unless you log in to your google account, in that case your choices are linked with your account, for example if you click “like” on a video.
_ga
2 years
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_gat_gtag_UA_109093061_1
1 minute
This cookie is set by Google and is used to distinguish users.
_ga_280130091
2 years
This cookie is installed by Google Analytics.
_ga_HJ407Q0LSK
2 years
This cookie is installed by Google Analytics.
_gid
1 day
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
__gads
1 year 24 days
This cookie is set by Google and stored under the name dounleclick.com. This cookie is used to track how many times users see a particular advert which helps in measuring the success of the campaign and calculate the revenue generated by the campaign. These cookies can only be read from the domain that it is set on so it will not track any data while browsing through another sites.
Advertentiecookies worden gebruikt om bezoekers te voorzien van relevante advertenties en marketingcampagnes. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden.
Cookie
Duur
Omschrijving
ab
1 year
This domain of this cookie is owned by agkn. The cookie is used for targeting and advertising purposes.
CMID
1 year
The cookie is set by CasaleMedia. The cookie is used to collect information about the usage behavior for targeted advertising.
CMPRO
3 months
This cookie is set by Casalemedia and is used for targeted advertisement purposes.
CMPS
3 months
This cookie is set by Casalemedia and is used for targeted advertisement purposes.
CMST
1 day
The cookie is set by CasaleMedia. The cookie is used to collect information about the usage behavior for targeted advertising.
DSID
1 hour
This cookie is setup by doubleclick.net. This cookie is used by Google to make advertising more engaging to users and are stored under doubleclick.net. It contains an encrypted unique ID.
i
1 year
The purpose of the cookie is not known yet.
IDE
1 year 24 days
Used by Google DoubleClick and stores information about how the user uses the website and any other advertisement before visiting the website. This is used to present users with ads that are relevant to them according to the user profile.
KADUSERCOOKIE
3 months
The cookie is set by pubmatic.com for identifying the visitors' website or device from which they visit PubMatic's partners' website.
KTPCACOOKIE
1 day
This cookie is set by pubmatic.com for the purpose of checking if third-party cookies are enabled on the user's website.
mc
1 year 1 month
This cookie is associated with Quantserve to track anonymously how a user interact with the website.
test_cookie
15 minutes
This cookie is set by doubleclick.net. The purpose of the cookie is to determine if the user's browser supports cookies.
uid
1 year 1 month
This cookie is used to measure the number and behavior of the visitors to the website anonymously. The data includes the number of visits, average duration of the visit on the website, pages visited, etc. for the purpose of better understanding user preferences for targeted advertisments.
uuid
3 months
MediaMath sets this cookie to avoid the same ads from being shown repeatedly and for relevant advertising.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
This cookie is set by Youtube. Used to track the information of the embedded YouTube videos on a website.
YSC
session
This cookies is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos.
yt.innertube::nextId
never
This cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
This cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld.
Cookie
Duur
Omschrijving
GoogleAdServingTest
session
No description
pvc_visits[0]
10 minutes
This cookie is created by post-views-counter. This cookie is used to count the number of visits to a post. It also helps in preventing repeat views of a post by a visitor.
u
1 year
The purpose of this cookie is targeting and marketing.The domain of this cookie is related with a company called Bombora in USA.
Ik heb 2 jaar geleden een DAB+ radio gekocht, een Philips mini keten. Mijn ervaring met DAB+ is een grote ontgoocheling. Ik kon maar weinig zenders ontvangen en de ontvangst hier in Kortrijk was slecht. Ik heb dan op het internet gezocht en gevonden hoe ik een antenne moest maken. Nu gaat het wel beter maar sommige zenders zoals bv Joe , Nostalgie MNM en andere vallen regelmatig weg en dan komt de melding “off air” . Stel je voor, je moet nog een antenne in elkaar knutselen om een beter ontvangs te hebben. Dat heb ik met FM nooit gehad. Het is een teruggang naar de jaren 20 van vorige eeuw dat je nu een antenne nodig hebt en dan de ontvangst nog niet optimaal is. Sommigen beweren dat ze veel zenders kunnen ontvangen, hier niet. In plaats van een DAB+ radio zou ik de volgende keer een internetradio kopen. Dat is ook digitaal en je kan er zelfs zenders uit zuid amerika en australie probleemloos mee beluisteren. DAB+ is dus in feite al verouderd, ik raad het dan ook aan niemand aan. Waarom al die kosten doen voor zenders voor DAB+ , het is weggesmeten geld.
Dab+ is in o.a. de buurt van Balen en Mol binnenshuis niet te ontvangen terwijl FM het voorlopig prima doet. Mijn toestel is een Teufel 3Sixty (Hybride) en behoort tot de toptoestellen en is hier binnenshuis onbruikbaar zonder buitenantenne. Landelijk ver van de zendmasten dus voorlopig een flop. Nu Telenet zijn FM signaal stopt zou de oplossing zijn om DAB+ op hun kabel te zetten zodat wij de nieuwe standaard DAB+ radio’s kunnen gebruiken zonder weeral een extra DVB-C decoder van Telenet. Maar neen, want ze kiezen voor radiosignal via DVB-C. Waarom makkelijk doen als het makkelijk kan Miserie, miserie.
Bedoelde natuurlijk, “Waarom makkelijk als moeilijk ook kan”, maar schijnbaar werd de verbetering niet bewaard.
Nou DAB+ is toch echt de toekomst . Ik ontvang op mijn Lenco DAB radio zeker 127 DAB zenders hier in Roermond (Nederland).
Er zitten een heel stel zeer goede bij. Bij mij staat Joe-70 de hele dag aan. Wat keuze betreft ben ik blij dat ik hier de Belgische zenders goed kan ontvangen met een spriet antenne. Nederland heeft voor mij afgezien van Radio 10 Gold en NPO radio 2 niet zoveel keuze .
Vanuit België heb ik meer keus zoals Nostalgie, Joe 80 en 70, VBRO evergreen etc. Ook vanuit Duitsland ontvang ik leuke oldiezenders, o.a. Schwarzwaldradio.
Ja soms mag de kwaliteit wel iets beter maar ach dat komt nog wel denk ik.
Groeten
Erwin
Ik had al DAB, die door de komst van DAB+ onbruikbaar geworden is. Nu DAB+ kopen om over enkele jaren weer weg te gooien voor DAB++ ?
Wees gerust hoor, een DAB++ zal er nooit komen, om de eenvoudige reden dat DAB+ een codec is die met zijn tijd meegaat en die dus nog continu evolueert, zonder dat je daarvoor telkens een nieuw radiotoestel nodig hebt. Bij DAB (toen nog met de codec Mpeg2) was dat niet mogelijk. Momenteel is die DAB+ codec bij ons (en in de meeste landen) HE-AACv2, maar in Polen bv. gebruiken ze een andere versie, die je evengoed kunt beluisteren op dezelfde toestellen.
Ik heb een Arcam DAB D91T tuner , destijds 800 euro, die door de beslissing van VRT compleet onbruikbaar is geworden. Ik luisterde tot nu FM via Telenet kabel maar deze service is nu gestopt. Spijtige zaak.
Dat model dateert van rond 2005-2006 en deed het redelijk goed op de Britse markt, waarvoor het bestemd was, omdat DAB daar toen al min of meer een “kritische massa” bereikte. Die kritische massa heeft DAB bij ons nooit gehaald. Het is ook een van de redenen waarom Groot-Brittannië de laatste jaren maar trager overschakelde naar DAB+, al wordt het aantal toestellen in de UK dat enkel DAB kan ontvangen vandaag op hooguit een kwart van het totaal geschat. De uitrol van DAB+ is pas vanaf 2007-2008 begonnen. Je hebt dus destijds gewoon de verkeerde inschatting gemaakt. Maar dat is eigen aan de hifi. Things come and go. Toestellen als DAT of MiniDisc waren ook niet echt goedkoop en hebben ook nooit een kritische massa weten te overtuigen. DAB+ is die kritische grens tussen wel of niet lukken intussen echter al lang voorbij.
Klopt. Ik vind zeer spijtig of onverantwoord dan in vlaanderen geen RTBF en BRF zenders via DAB kunnen ontvangen worden. Of in Wallonie geen VRT zenders.. Deze nationale zenders moeten overal in Belgie geluisterd worden!!!.
Hallo Radiofreaks,
Zoveel negatieve kritiek over DAB+ had ik niet verwacht, ik beschik reeds een zestal jaar over een DAB/DAB+/ FM/internet portable radio en heb me onlangs een huisradio DAB+ bij aangeschaft. Beide toestellen doen het uitstekend op DAB+ en mijn huisradio heb ik aangesloten op een buitenantenne die me € 35 heeft gekost.Bij het inscannen van de zenders eindigde mijn lijst op 161 zenders waar ik op FM enkel kon van dromen! Ik weet dat mijn geografische ligging natuurlijk een rol speelt qua ontvangstmogelijkheden maar ik neem nu in locatie Avelgem de RTBF zenders, de BRT zenders, de Franse zenders en alhoewel ik ver van de Nederlandse grens woon ook NPO1,2,3,4,5 plus nog tientallen commerciele nederlandse zenders zoals Veronica, Sky radio,10, 100% NL,538, Q music en ook omroep Brabant, Zeeland, Radio NL Zeeland en Rijnmond. Belgischer Rundfunk kan ik zelfs nog ontvangen via de mux 6D Brussel/waals Brabant 2.
Alle zenders komen voldoende sterk genoeg binnen en heb dan ook geen haperingen in de ontvangst.De klankkwaliteit is ook afhankelijk van de kwaliteit van het radiotoestel net zoals bij een FM toestel.
Ook een pluspunt is de ontvangst van alle BRT 2 zenders voor mensen die uitgeweken zijn naar een andere provincie en nu ook hun eigen gewestelijke zender kunnen beluisteren. Ook het lage zendvermogen van een DAB+ zenderpark tegenover de zware vermogens bij FM en AM zenders mag toch ook wel eens aangehaald worden in tijden van allerhande milieuproblemen en energiebesparende maatregelen!
Mijn buitenantenne staat opgesteld op een hoogte van 4 meter op mijn platform en is gericht op de zendantenne van Oostburg in Nederland.
Ik duim voor DAB+ en durf het dan ook aan iedereen aanbevelen, alleszins voor ontvangst thuis
In Dendermonde kan je gemakkelijk 4 van de 5 VRT2 edities via FM ontvangen. Hier heb je wel DAB+ nodig om met een beetje comfort naar Nostalgie, NRJ, Topradio of Stadsradio Vl te kunnen luisteren.
En hoeveel mensen kunnen een buitenantenne op vier meter hoogte plaatsen? En moeten we op onze auto dan ook een antenne van vier meter hoog plaatsen?
Kortom, uw situatie (hoe fijn ze ook voor u is, geniet ervan!) is totaal niet relevant voor de rest van het land of voor het DAB-landschap in zijn geheel.
Ik luister dagelijks via 4G naar de radio in de auto. Ik kan uit tienduizenden zenders kiezen en het netwerk is nog nooit ergens weggevallen. Bij DAB zit ik enkele kilometers over de taal- of landsgrens al zonder degelijke ontvangst. DAB is terugplooien onder de kerktoren. Wat is daar zo fantastisch aan?
Hallo Herman,
Inderdaad is mijn situatie misschien niet relevant voor de rest van het land, maar het is enkel mijn bedoeling om DAB+ te vergelijken met de alom geprezen FM. Ik ben radioamateur met licentie en heb zelfs de tijden van de kortegolf radio meegemaakt.
Het is me op de FM band nooit gelukt, zelfs met gebruik van een 18 meter hoge mast met daarop een schip van een 6-element FM antenne zoveel radiozenders te ontvangen en dan nog zonder storingen of interferentie van andere zenders. De zendvermogens van de DAB+ zenders zijn tot 50 maal lager dan de FM zenders (vb. 102,1 fm in Egem straalt met een vermogen van 50 kilowatt tegenover 1 kilowatt voor DAB+).
Ik beschik niet over een autoradio met DAB+ en ga daar dan ook geen uitspraak over doen.
4G zal misschien wel fantastisch werken zolang je maar braafjes uw maandelijkse factuur betaald aan uw provider!
Voor gratis radio-ontvangst thuis ben ik met mijn draagbaar toestel met telescopische antenne beter af met DAB+ dan met hetzelfde toestel op de FM band.
Met mijn huisradio aangesloten op een buitenantenne ontvang ik ook veel meer stations op DAB+ dan op de FM band.
Internetradio kan men niet vergelijken met radio die vrij te ontvangen is via de ether, al dan niet analoog of digitaal.
Niets idd. DAB IS ROMMEL. Hier thuis krijg ik WDR4 93.9 FM vanuit Aken…90km ver. En op WDR4 DAB+??? Niets geen signaal te bespeuren… En beiden worden uitgezonden vanuit dezelfde antenna op Stolberg WDR maast /zender voor NRW
Welke buiten antenne heb je? Ik woon in Wortegem-Petegem maar het lukt me niet de nederlandse te ontvangen.
Hallo Marc,
Mijn antenne is een vijf element antenne (3 directoren,1dipool en 1 reflector) verticale polarisatie en gericht op de zendmast van Oostburg in Zeeland. Kan helaas langs deze weg geen reclame maken voor merk antenne of leverancier maar even googelen en je vind veel zulke antennes voor 35 à 45 €.
Veel succes
Op hoeveel meter boven zeespiegelniveau bevindt zich uw ontvangstlocatie? Welk merk/type ontvangers?
Hallo Luc,
Mijn locatie ligt op 27 meter boven zeeniveau en mijn ontvanger is Albrecht DR 890 CD. Vele ontvangers van die prijsklasse beschikken niet over de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten! Is heel belangrijk om ten volle rendement uit uw toestel te halen, zowel op DAB+ als op FM, dus goed informeren vooraleer een hybride toestel aan te schaffen.
M.V.G. Johan
Dab is rommel… Ern doodgeboren kind. In de US gebruiken ze een andere beter systeem: FM-HD dus een FM zender stuur 2 of 3 HD signalen in een frequency. Dus b.v. radio WCBS FM 99.9 stuur 3 kanalen in HD digitaal stereo: WCBS 880 AM news + WCBS FM 99 music + CBS oldies… En alles op een FM frequency van 100kw kracht… Niet te spreken over Sirius satellite radio… Hier in Europa hebben ze gekozen voor en rommelig systeem ; DAB
Geloof niet dat DAB+ een lang leven beschoren is.
Best, ik heb vorig jaar al een e-mail gestuurd naar Sven Gatz met de vraag om de fabrikanten te verplichten DAB radiotoestel te verkopen, met dezelfde reden ” nu een FM radio kopen is die binnen 3 jaar die radio voor het containerpark”.
Maar moet je als consument er zelf niet op anticiperen en sowieso geen toestel meer kopen waar geen DAB+ op zit?
Ik deel ten zeerste de mening van Tommy.
Gatz denkt gewoon niet verder dan zijn neus lang is. Vele radiozenders zijn gewoon een kopie van de andere of nog slechter.
Laat gewoon de fm en eventueel de middengolf (die ook niet meer bij de dab+ radio’s zit) waar ik regelmatig naar luister en zeker in de auto, gewoon voort bestaan.
Helemaal eens met Tommy Vereecke. Overigens is er het feit dat als men alle muxen gaat volproppen ook de kwaliteit (nog) verder zal afnemen (minder bandbreedte) en ook de ontvangst er niet beter op zal worden. Jammer dat er geen test instaat over de ontvangst in de auto in alle provincies. In de auto wordt er procentueel nog steeds het meest naar radio geluisterd.
Wat de geluidskwaliteit van de radiostations op DAB+ betreft:
jullie moesten eens weten hoeveel er wordt gecompresseerd op de STL-linken (audioverbinding tussen studio en zendersite) van FM-radiostations … .
En toch klaagt niemand, want dat kan je niet zien zoals dat bij een DAB+ radio het geval is .
Maar het is inderdaad jammer dat men ervoor kiest om zoveel mogelijk radiostations op 1 kanaal te proppen.
vroeger kon je als internationaal chauffeur tot ver in het buitenland naar vrt en nederlandse stations luisteren via de middengolf. Nu er geen nederlandstalige stations meer zijn op middengolf was ik verplicht naar de fm band uit te wijken. Eens je vlaanderen of Nederland voorbij bent heb je na 20 km al storing . Met Dab+ heb ik nog geen ervaring maar ik vrees het ergste dat het nog erger zal zijn met te ontvangen vlaamse stations in het buitenland. Best dat ik nog radio caroline heb op middengolf 648am waar je nog naar echte radio kan luisteren. Jammer dat ze niet te ontvangen zijn in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Testaankoop heeft louter de al lang vastliggende bezwaren van Radiovisie en http://www.radioinvlaanderen.be gekopieerd en er wat keukenradioverhaaltjes aan toegevoegd. En dan plots heeft Radio 1 er een heel klein beetje aandacht voor. Voor beide partijen heel zielig.
Nog meer splitsing tussen Wallonië en Vlaanderen, geef ons aub classic 21 en stu bru terug in gans België , iedereen heeft nog geen internet radio thuis of zeker niet in zin auto!
En ook de BRF!
Als dab+ echt de norm word zullen veel luisteraars afhaken. En terecht de klank is ondermaats. Op veel gebieden ook in de regio Antwerpen is de ontvangst zeer slecht. Vooral binnenhuis. En onze oren zijn niet gemaakt om naar digitale klanken te luisteren. En de aanbod van de zenders zijn ondermaats. Aanbod Roxx, nmn, family radioradio, q music, stadsradio, nostalgie, nrj, Joe fm, plus de VRT netten. Er zitten geen kwalitatief radiozenders bij… Of exclusive radiozenders. Ik hoop dat de volgende minster cultuur die dab+ terug afbouwd. Fm is nog steeds de beste kwaliteit om naar de radio te luisteren of via de verschillende radio apps die je op smartphone gratis kan downloaden, en die en hoger geluidkwaliteit hebben, dan het doffe dure achterhaalte dab + kwaliteit uit de jaren 80…
En produceren die apps dan wel digitale klanken waar onze oren voor gemaakt zijn? Die codecs zijn in de meeste gevallen identiek ofwel ouderwetser (mp3). Kijk, je hoeft voor mij geen fan te zijn van DAB+, maar met bashen om te bashen op digitale radio ga je mij niet overtuigen, hoor. De volgende regeringen zullen de klok allerminst terugdraaien, eerder een tandje bijsteken. Radio-omroepen via de ether – met een inhoudelijke meerwaarde – zullen politiek altijd beschermd worden, al was het maar in functie van de veiligheid bij ernstige rampen. Analoge radio is eindig. Daarom niet morgen, maar dat duurt geen decennia meer. Binnen hooguit twee jaar zal je ook hier – net als in de grootste delen van Europa – geen enkel radiotoestel voor thuis of in de auto meer kunnen kopen zonder dat er DAB+ op zit. De autoradio van de toekomst zal trouwens niet meer werken met ‘frequentiebanden’, maar wel met ‘favoriete radiostations’. Of dat signaal via FM, IP of DAB+ komt, dat ga je zelfs nog amper merken of beseffen. Het ‘hybride’ toestel zal voor jou zelf kiezen voor het best beschikbare van de drie signalen en het foutloos synchroniseren. Die technologie is quasi klaar. Ook de gewone huisradio zal op (langere) termijn in dezelfde richting evolueren.
Er is maar één argument dat pleit voor DAB+ en dat is inderdaad de broadcastfunctie i.g.v. rampen. Ik geloof echter nooit dat dit het gros van de consumenten zal overtuigen en er zal niet in blijven geïnvesteerd worden als meer mensen gebruik blijven maken van internet dan van DAB+. Als het overgrote deel van de mensen niet overstapt op DAB+ blijft er immers van dat veiligheidsargument niets overeind.
Gezien de groei van de datacapaciteit van de mobiele netwerken met 5G, waarop nota bene ook multicast mogelijk is, zal DAB+ niet doorbreken. Omdat het aanbod beperkend zal blijven, de geluidskwaliteit doorgaans niet beter is en vooral omdat er geen Spotify of andere streamingsdienst op DAB+ zit. Dat laatste kan voor ons een vreemd argument zijn maar zo redeneert de modale luisteraar wel.
Wanneer FM over 5-10 jaar zal uitgefaseerd worden liggen de mobiele netwerken niet meer wakker van de databelasting van een paar honderdduizend radiostreampjes. Mensen zullen dan immers naar streaming 8K videocontent kijken op hun smartphone of hun hele thuisinternet vervangen door 5G. Dan zal het aan deze netwerken zijn om te zorgen voor de alarmfunctie in geval van rampen, de kans is echter klein dat dat d.m.v. het medium radio zal zijn, er zijn eindeloos veel betere mogelijkheden.
Niels, ik heb voor de vuist weg ook maar één argument gegeven, maar er zijn er best wel een hele waslijst hoor. Ik zal ze eerstdaags eens bundelen in een uitgebreider opiniestuk, waarin ik dan ook zal antwoorden op uw 5G-theorie e.a.
Ge luistert bij DAB nog altijd analoog. Alleen de signaaloverdracht van zender naar ontvanger gebeurt digitaal. Digitaal “luisteren” bestaat niet.
Natuurlijk zijn onze oren analoog, maar de techniek van opnemen gelukkig niet meer. En als er voldoende bandbreedte in de overbrengings-techniek wordt genomen worden dergelijke audios zeker wel naar hoger niveau getild