RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Test Aankoop heel kritisch voor Vlaamse DAB+

De consumentenorganisatie Test Aankoop laat zich in een persbericht dat vandaag is verschenen bijzonder kritisch uit over de invoering van DAB+. Test Aankoop lichtte 22 DAB+ keukenradio’s door en de meeste daarvan kunnen kwalitatief amper door de beugel. Ook de ontvangst van DAB+ blijft ondermaats aldus de organisatie. Op een aantal vlakken – zoals een afschakeling van FM binnen drie jaar – gaat Test Aankoop wat kort door de bocht, al hebben ze uiteraard recht op hun mening. Ook is er – gelet op de zeer recente wijzigingen in het zenderlandschap – geen duidelijkheid over de timing van de test. Daarom publiceren we hun persbericht in dit geval als een opiniestuk.

We geven hieronder de integrale tekst van het persbericht:

Radio zonder klank: DAB+ zal talloze radio’s onbruikbaar maken

Het is bijna gedaan met het FM-signaal; alle radio’s die nog uitsluitend FM ontvangen zullen binnenkort tot afval worden herleid. Dat is het gevolg van de overgang naar het DAB+-signaal, een project van de Vlaamse regering. Het feit dat er nu nog radiotoestellen worden verkocht die louter en alleen een FM-functie hebben om deze dan binnen drie à vier jaar naar het containerpark te brengen, is onaanvaardbaar, zegt Test Aankoop. Voor de consumentenorganisatie is de overgang naar DAB+ een ingrijpende beslissing waarvoor een voldoende lange overgangsperiode moet bestaan. Eerst en vooral moeten FM-radio’s uit de handel genomen worden en nadien moet er een transitieperiode van 10 jaar komen om de bestaande FM-radiotoestellen uit te faseren, stelt de consumentenorganisatie.

DAB+, Que?

Digital Audio Broadcasting, heet het voluit, een recente technologie, waarbij muziekbestanden worden gecomprimeerd met een audiocode (AAC+). Het doel zou zijn om de luisteraar te kunnen laten genieten van een fijner geluid en een ruimer aanbod van zenders. Test Aankoop heeft grote twijfels bij dit opzet en is van mening dat de invoering van DAB+ niet gestoeld is op de ambitie naar beter geluid of een groter aanbod maar wel naar het verkopen van meer bandbreedte waardoor aan meer radiozenders een licentie kan worden verkocht.

Slechte ontvangst, minder aanbod

Test Aankoop stelde tijdens een test van 22 DAB+-keukenradio’s vast dat de dekking van het signaal verre van optimaal is in het oosten en westen van ons land en dat nieuwe huizen, die doorgaans goed geïsoleerd zijn, het de DAB+-stralen moeilijk maken om in de huiskamer door te dringen. Waar het bovendien de ambitie was om meer zenders aan de consument aan te bieden, stelde de verbruikersorganisatie een verschraling van het aanbod vast. Radioluisteraars in Vlaanderen zouden het moeten gaan stellen zonder Bel RTL, Classic 21 of BRF. Beneden de taalgrens kan er dan weer niet meer afgestemd worden op Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en Klara.

Lees ook: DAB+ en ‘the point of no return’

Ook de geluidskwaliteit van de DAB+-radio’s werd door Test Aankoop tegen het licht gehouden en vergeleken met een bluetooth-speaker. Het resultaat viel serieus tegen, klinkt het bij de verbruikersorganisatie. “Voor drie van de 22 toestellen was de geluidskwaliteit behoorlijk maar voor de andere 19 toestellen was dit aspect ondermaats. Te meer omdat je voor een DAB+-keukenradio al snel 116 euro neertelt. Daarenboven zijn DAB+- radio’s minder gebruiksvriendelijk dan een FM-exemplaar omdat je eerst een autotune moet doen om alle zenders op te lijsten. Daartegenover staat wel dat ze erg energiezuinig zijn ”, aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

FM–radio’s in de vuilbak

Het feit dat er nu nog radiotoestellen worden verkocht die louter en alleen een FM-functie hebben om deze dan binnen drie à vier jaar naar het containerpark te brengen, is in het kader van het milieu, onaanvaardbaar, zegt Test Aankoop. Hetzelfde geldt voor de talloze FM-autoradio’s op onze wegen. Pas binnen twee jaar, treedt er een Europese verplichting in voege om autoradio’s standaard uit te rusten net met DAB+. Gevolg: alle wagens die nu nog worden verkocht, aangevuld met alle auto’s die ouder zijn en die standaard geen DAB+-radio hebben, zullen vanaf 2022 plots zonder radiogeluid vallen.

De consumentenorganisatie dringt bij minister Gatz aan op een langere FM-overgangsperiode van tien jaar om consumenten de kans te geven hun bestaande FM-radio te vervangen door een DAB+-exemplaar en dringt ook aan op een verdere stop op de verkoop van FM-radio’s die sowieso binnen drie jaar al in de afvalbak zullen belanden omdat ‘hun signaal’ het voor bekeken houdt.

Meest gelezen artikels over DAB+ bij RadioVisie (60 dagen)

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

35 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc Matthys
Luc Matthys
6 maart 2021 - 21:33 21:33

Ik heb 2 jaar geleden een DAB+ radio gekocht, een Philips mini keten. Mijn ervaring met DAB+ is een grote ontgoocheling. Ik kon maar weinig zenders ontvangen en de ontvangst hier in Kortrijk was slecht. Ik heb dan op het internet gezocht en gevonden hoe ik een antenne moest maken. Nu gaat het wel beter maar sommige zenders zoals bv Joe , Nostalgie MNM en andere vallen regelmatig weg en dan komt de melding “off air” . Stel je voor, je moet nog een antenne in elkaar knutselen om een beter ontvangs te hebben. Dat heb ik met FM nooit gehad. Het is een teruggang naar de jaren 20 van vorige eeuw dat je nu een antenne nodig hebt en dan de ontvangst nog niet optimaal is. Sommigen beweren dat ze veel zenders kunnen ontvangen, hier niet. In plaats van een DAB+ radio zou ik de volgende keer een internetradio kopen. Dat is ook digitaal en je kan er zelfs zenders uit zuid amerika en australie probleemloos mee beluisteren. DAB+ is dus in feite al verouderd, ik raad het dan ook aan niemand aan. Waarom al die kosten doen voor zenders voor DAB+ , het is weggesmeten geld.

Eric Vrancken
29 december 2019 - 01:43 01:43

Dab+ is in o.a. de buurt van Balen en Mol binnenshuis niet te ontvangen terwijl FM het voorlopig prima doet. Mijn toestel is een Teufel 3Sixty (Hybride) en behoort tot de toptoestellen en is hier binnenshuis onbruikbaar zonder buitenantenne. Landelijk ver van de zendmasten dus voorlopig een flop. Nu Telenet zijn FM signaal stopt zou de oplossing zijn om DAB+ op hun kabel te zetten zodat wij de nieuwe standaard DAB+ radio’s kunnen gebruiken zonder weeral een extra DVB-C decoder van Telenet. Maar neen, want ze kiezen voor radiosignal via DVB-C. Waarom makkelijk doen als het makkelijk kan Miserie, miserie.

Eric Vrancken
8 januari 2020 - 12:13 12:13
Antwoord aan  Eric Vrancken

Bedoelde natuurlijk, “Waarom makkelijk als moeilijk ook kan”, maar schijnbaar werd de verbetering niet bewaard.

Erwin Halmans
Erwin Halmans
8 juni 2019 - 14:34 14:34

Nou DAB+ is toch echt de toekomst . Ik ontvang op mijn Lenco DAB radio zeker 127 DAB zenders hier in Roermond (Nederland).
Er zitten een heel stel zeer goede bij. Bij mij staat Joe-70 de hele dag aan. Wat keuze betreft ben ik blij dat ik hier de Belgische zenders goed kan ontvangen met een spriet antenne. Nederland heeft voor mij afgezien van Radio 10 Gold en NPO radio 2 niet zoveel keuze .
Vanuit België heb ik meer keus zoals Nostalgie, Joe 80 en 70, VBRO evergreen etc. Ook vanuit Duitsland ontvang ik leuke oldiezenders, o.a. Schwarzwaldradio.
Ja soms mag de kwaliteit wel iets beter maar ach dat komt nog wel denk ik.
Groeten
Erwin

Norbert
Norbert
5 mei 2019 - 20:09 20:09

Ik had al DAB, die door de komst van DAB+ onbruikbaar geworden is. Nu DAB+ kopen om over enkele jaren weer weg te gooien voor DAB++ ?

Alain
Alain
14 juli 2020 - 16:41 16:41
Antwoord aan  Norbert

Ik heb een Arcam DAB D91T tuner , destijds 800 euro, die door de beslissing van VRT compleet onbruikbaar is geworden. Ik luisterde tot nu FM via Telenet kabel maar deze service is nu gestopt. Spijtige zaak.

Robert
Robert
24 maart 2019 - 13:38 13:38

Klopt. Ik vind zeer spijtig of onverantwoord dan in vlaanderen geen RTBF en BRF zenders via DAB kunnen ontvangen worden. Of in Wallonie geen VRT zenders.. Deze nationale zenders moeten overal in Belgie geluisterd worden!!!.

Johan
Johan
26 maart 2019 - 14:26 14:26
Antwoord aan  Robert

Hallo Radiofreaks,

Zoveel negatieve kritiek over DAB+ had ik niet verwacht, ik beschik reeds een zestal jaar over een DAB/DAB+/ FM/internet portable radio en heb me onlangs een huisradio DAB+ bij aangeschaft. Beide toestellen doen het uitstekend op DAB+ en mijn huisradio heb ik aangesloten op een buitenantenne die me € 35 heeft gekost.Bij het inscannen van de zenders eindigde mijn lijst op 161 zenders waar ik op FM enkel kon van dromen! Ik weet dat mijn geografische ligging natuurlijk een rol speelt qua ontvangstmogelijkheden maar ik neem nu in locatie Avelgem de RTBF zenders, de BRT zenders, de Franse zenders en alhoewel ik ver van de Nederlandse grens woon ook NPO1,2,3,4,5 plus nog tientallen commerciele nederlandse zenders zoals Veronica, Sky radio,10, 100% NL,538, Q music en ook omroep Brabant, Zeeland, Radio NL Zeeland en Rijnmond. Belgischer Rundfunk kan ik zelfs nog ontvangen via de mux 6D Brussel/waals Brabant 2.
Alle zenders komen voldoende sterk genoeg binnen en heb dan ook geen haperingen in de ontvangst.De klankkwaliteit is ook afhankelijk van de kwaliteit van het radiotoestel net zoals bij een FM toestel.
Ook een pluspunt is de ontvangst van alle BRT 2 zenders voor mensen die uitgeweken zijn naar een andere provincie en nu ook hun eigen gewestelijke zender kunnen beluisteren. Ook het lage zendvermogen van een DAB+ zenderpark tegenover de zware vermogens bij FM en AM zenders mag toch ook wel eens aangehaald worden in tijden van allerhande milieuproblemen en energiebesparende maatregelen!
Mijn buitenantenne staat opgesteld op een hoogte van 4 meter op mijn platform en is gericht op de zendantenne van Oostburg in Nederland.
Ik duim voor DAB+ en durf het dan ook aan iedereen aanbevelen, alleszins voor ontvangst thuis

Dimitri
Dimitri
26 maart 2019 - 23:55 23:55
Antwoord aan  Johan

In Dendermonde kan je gemakkelijk 4 van de 5 VRT2 edities via FM ontvangen. Hier heb je wel DAB+ nodig om met een beetje comfort naar Nostalgie, NRJ, Topradio of Stadsradio Vl te kunnen luisteren.

Herman B
Herman B
27 maart 2019 - 16:55 16:55
Antwoord aan  Johan

En hoeveel mensen kunnen een buitenantenne op vier meter hoogte plaatsen? En moeten we op onze auto dan ook een antenne van vier meter hoog plaatsen?
Kortom, uw situatie (hoe fijn ze ook voor u is, geniet ervan!) is totaal niet relevant voor de rest van het land of voor het DAB-landschap in zijn geheel.
Ik luister dagelijks via 4G naar de radio in de auto. Ik kan uit tienduizenden zenders kiezen en het netwerk is nog nooit ergens weggevallen. Bij DAB zit ik enkele kilometers over de taal- of landsgrens al zonder degelijke ontvangst. DAB is terugplooien onder de kerktoren. Wat is daar zo fantastisch aan?

Johan
Johan
28 maart 2019 - 10:28 10:28
Antwoord aan  Herman B

Hallo Herman,

Inderdaad is mijn situatie misschien niet relevant voor de rest van het land, maar het is enkel mijn bedoeling om DAB+ te vergelijken met de alom geprezen FM. Ik ben radioamateur met licentie en heb zelfs de tijden van de kortegolf radio meegemaakt.
Het is me op de FM band nooit gelukt, zelfs met gebruik van een 18 meter hoge mast met daarop een schip van een 6-element FM antenne zoveel radiozenders te ontvangen en dan nog zonder storingen of interferentie van andere zenders. De zendvermogens van de DAB+ zenders zijn tot 50 maal lager dan de FM zenders (vb. 102,1 fm in Egem straalt met een vermogen van 50 kilowatt tegenover 1 kilowatt voor DAB+).
Ik beschik niet over een autoradio met DAB+ en ga daar dan ook geen uitspraak over doen.
4G zal misschien wel fantastisch werken zolang je maar braafjes uw maandelijkse factuur betaald aan uw provider!
Voor gratis radio-ontvangst thuis ben ik met mijn draagbaar toestel met telescopische antenne beter af met DAB+ dan met hetzelfde toestel op de FM band.
Met mijn huisradio aangesloten op een buitenantenne ontvang ik ook veel meer stations op DAB+ dan op de FM band.
Internetradio kan men niet vergelijken met radio die vrij te ontvangen is via de ether, al dan niet analoog of digitaal.

Robert
Robert
13 december 2019 - 22:57 22:57
Antwoord aan  Herman B

Niets idd. DAB IS ROMMEL. Hier thuis krijg ik WDR4 93.9 FM vanuit Aken…90km ver. En op WDR4 DAB+??? Niets geen signaal te bespeuren… En beiden worden uitgezonden vanuit dezelfde antenna op Stolberg WDR maast /zender voor NRW

Marc
Marc
27 maart 2019 - 19:16 19:16
Antwoord aan  Johan

Welke buiten antenne heb je? Ik woon in Wortegem-Petegem maar het lukt me niet de nederlandse te ontvangen.

Johan
Johan
28 maart 2019 - 10:33 10:33
Antwoord aan  Marc

Hallo Marc,

Mijn antenne is een vijf element antenne (3 directoren,1dipool en 1 reflector) verticale polarisatie en gericht op de zendmast van Oostburg in Zeeland. Kan helaas langs deze weg geen reclame maken voor merk antenne of leverancier maar even googelen en je vind veel zulke antennes voor 35 à 45 €.
Veel succes

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
28 maart 2019 - 10:14 10:14
Antwoord aan  Johan

Op hoeveel meter boven zeespiegelniveau bevindt zich uw ontvangstlocatie? Welk merk/type ontvangers?

Johan
Johan
28 maart 2019 - 13:20 13:20
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Hallo Luc,

Mijn locatie ligt op 27 meter boven zeeniveau en mijn ontvanger is Albrecht DR 890 CD. Vele ontvangers van die prijsklasse beschikken niet over de mogelijkheid een externe antenne aan te sluiten! Is heel belangrijk om ten volle rendement uit uw toestel te halen, zowel op DAB+ als op FM, dus goed informeren vooraleer een hybride toestel aan te schaffen.
M.V.G. Johan

Robert
Robert
13 december 2019 - 22:51 22:51
Antwoord aan  Johan

Dab is rommel… Ern doodgeboren kind. In de US gebruiken ze een andere beter systeem: FM-HD dus een FM zender stuur 2 of 3 HD signalen in een frequency. Dus b.v. radio WCBS FM 99.9 stuur 3 kanalen in HD digitaal stereo: WCBS 880 AM news + WCBS FM 99 music + CBS oldies… En alles op een FM frequency van 100kw kracht… Niet te spreken over Sirius satellite radio… Hier in Europa hebben ze gekozen voor en rommelig systeem ; DAB

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
21 maart 2019 - 22:53 22:53

Geloof niet dat DAB+ een lang leven beschoren is.

Vermeire
Vermeire
21 maart 2019 - 20:19 20:19

Best, ik heb vorig jaar al een e-mail gestuurd naar Sven Gatz met de vraag om de fabrikanten te verplichten DAB radiotoestel te verkopen, met dezelfde reden ” nu een FM radio kopen is die binnen 3 jaar die radio voor het containerpark”.

Philip DV
Philip DV
22 maart 2019 - 10:36 10:36
Antwoord aan  Vermeire

Maar moet je als consument er zelf niet op anticiperen en sowieso geen toestel meer kopen waar geen DAB+ op zit?

Eric De Meyere
Eric De Meyere
21 maart 2019 - 17:38 17:38

Ik deel ten zeerste de mening van Tommy.
Gatz denkt gewoon niet verder dan zijn neus lang is. Vele radiozenders zijn gewoon een kopie van de andere of nog slechter.
Laat gewoon de fm en eventueel de middengolf (die ook niet meer bij de dab+ radio’s zit) waar ik regelmatig naar luister en zeker in de auto, gewoon voort bestaan.

Erwin
Erwin
21 maart 2019 - 19:30 19:30
Antwoord aan  Eric De Meyere

Helemaal eens met Tommy Vereecke. Overigens is er het feit dat als men alle muxen gaat volproppen ook de kwaliteit (nog) verder zal afnemen (minder bandbreedte) en ook de ontvangst er niet beter op zal worden. Jammer dat er geen test instaat over de ontvangst in de auto in alle provincies. In de auto wordt er procentueel nog steeds het meest naar radio geluisterd.

Steven VDP
Steven VDP
22 maart 2019 - 13:03 13:03
Antwoord aan  Erwin

Wat de geluidskwaliteit van de radiostations op DAB+ betreft:
jullie moesten eens weten hoeveel er wordt gecompresseerd op de STL-linken (audioverbinding tussen studio en zendersite) van FM-radiostations … .
En toch klaagt niemand, want dat kan je niet zien zoals dat bij een DAB+ radio het geval is .

Maar het is inderdaad jammer dat men ervoor kiest om zoveel mogelijk radiostations op 1 kanaal te proppen.

dominiek
dominiek
24 maart 2019 - 20:34 20:34
Antwoord aan  Eric De Meyere

vroeger kon je als internationaal chauffeur tot ver in het buitenland naar vrt en nederlandse stations luisteren via de middengolf. Nu er geen nederlandstalige stations meer zijn op middengolf was ik verplicht naar de fm band uit te wijken. Eens je vlaanderen of Nederland voorbij bent heb je na 20 km al storing . Met Dab+ heb ik nog geen ervaring maar ik vrees het ergste dat het nog erger zal zijn met te ontvangen vlaamse stations in het buitenland. Best dat ik nog radio caroline heb op middengolf 648am waar je nog naar echte radio kan luisteren. Jammer dat ze niet te ontvangen zijn in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Herman B
Herman B
21 maart 2019 - 17:21 17:21

Testaankoop heeft louter de al lang vastliggende bezwaren van Radiovisie en http://www.radioinvlaanderen.be gekopieerd en er wat keukenradioverhaaltjes aan toegevoegd. En dan plots heeft Radio 1 er een heel klein beetje aandacht voor. Voor beide partijen heel zielig.

Michel vzb
Michel vzb
21 maart 2019 - 14:51 14:51

Nog meer splitsing tussen Wallonië en Vlaanderen, geef ons aub classic 21 en stu bru terug in gans België , iedereen heeft nog geen internet radio thuis of zeker niet in zin auto!

Robert
Robert
13 december 2019 - 23:00 23:00
Antwoord aan  Michel vzb

En ook de BRF!

Tommy Vereecke
Tommy Vereecke
21 maart 2019 - 14:23 14:23

Als dab+ echt de norm word zullen veel luisteraars afhaken. En terecht de klank is ondermaats. Op veel gebieden ook in de regio Antwerpen is de ontvangst zeer slecht. Vooral binnenhuis. En onze oren zijn niet gemaakt om naar digitale klanken te luisteren. En de aanbod van de zenders zijn ondermaats. Aanbod Roxx, nmn, family radioradio, q music, stadsradio, nostalgie, nrj, Joe fm, plus de VRT netten. Er zitten geen kwalitatief radiozenders bij… Of exclusive radiozenders. Ik hoop dat de volgende minster cultuur die dab+ terug afbouwd. Fm is nog steeds de beste kwaliteit om naar de radio te luisteren of via de verschillende radio apps die je op smartphone gratis kan downloaden, en die en hoger geluidkwaliteit hebben, dan het doffe dure achterhaalte dab + kwaliteit uit de jaren 80…

Niels
Niels
22 maart 2019 - 11:21 11:21
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Er is maar één argument dat pleit voor DAB+ en dat is inderdaad de broadcastfunctie i.g.v. rampen. Ik geloof echter nooit dat dit het gros van de consumenten zal overtuigen en er zal niet in blijven geïnvesteerd worden als meer mensen gebruik blijven maken van internet dan van DAB+. Als het overgrote deel van de mensen niet overstapt op DAB+ blijft er immers van dat veiligheidsargument niets overeind.

Gezien de groei van de datacapaciteit van de mobiele netwerken met 5G, waarop nota bene ook multicast mogelijk is, zal DAB+ niet doorbreken. Omdat het aanbod beperkend zal blijven, de geluidskwaliteit doorgaans niet beter is en vooral omdat er geen Spotify of andere streamingsdienst op DAB+ zit. Dat laatste kan voor ons een vreemd argument zijn maar zo redeneert de modale luisteraar wel.

Wanneer FM over 5-10 jaar zal uitgefaseerd worden liggen de mobiele netwerken niet meer wakker van de databelasting van een paar honderdduizend radiostreampjes. Mensen zullen dan immers naar streaming 8K videocontent kijken op hun smartphone of hun hele thuisinternet vervangen door 5G. Dan zal het aan deze netwerken zijn om te zorgen voor de alarmfunctie in geval van rampen, de kans is echter klein dat dat d.m.v. het medium radio zal zijn, er zijn eindeloos veel betere mogelijkheden.

Robert Broux
Robert Broux
6 april 2019 - 09:09 09:09
Antwoord aan  Tommy Vereecke

Ge luistert bij DAB nog altijd analoog. Alleen de signaaloverdracht van zender naar ontvanger gebeurt digitaal. Digitaal “luisteren” bestaat niet.

D. Prins
D. Prins
15 december 2019 - 15:21 15:21
Antwoord aan  Robert Broux

Natuurlijk zijn onze oren analoog, maar de techniek van opnemen gelukkig niet meer. En als er voldoende bandbreedte in de overbrengings-techniek wordt genomen worden dergelijke audios zeker wel naar hoger niveau getild

Don`t copy text!
35
0
Deel hier gerust uw gedachtenx