RadioVisie

  • .
    .

Terugkeer PROS al onmiddellijk gesaboteerd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Alles komt terug’, dachten de lokale radiojongens en meisjes van PROS met gepaste trots toen ze op 5 februari, na een afwezigheid van vijf jaar, helemaal officieel terug via de FM-band konden gaan uitzenden. Wat ze niet hadden verwacht was dat ook een verwerpelijk verschijnsel uit de eerste jaren van de vrije radio meteen terug zou zijn: een sabotage.

Na een week uitzenden op 88.8 FM verdween de zender alweer uit de ether. De antennekabels op de zendtoren in Brakel maar ook in Heldergem, nabij de studio in de Leistraat werden doorgesneden. Vanaf deze laatste locatie wordt momenteel het evenementenprogramma van PROS rond Valentijn uitgezonden op 97.7 FM. Inmiddels is daar het euvel hersteld en kan er weer geluisterd worden.  

Politie ingeschakeld

“Er is blijkbaar nog altijd veel rivaliteit tussen radio’s”, zegt PROS-voorzitter Peter Schepens (foto bovenaan) in Het Laatste Nieuws. “Ik ben er echt van aangedaan. De kabel van de zendantennes werd doorgesneden waardoor de versterker van de zender is uitgebrand. Een medewerker in de regio van Brakel merkte op dat het geluid van de radio heel stil was en dat er veel storingen waren. Hij is gaan kijken naar de zendmast en daar bleek dat de zender is gesaboteerd. Dat bleek ook het geval te zijn in Heldergem. Het moet op diezelfde dag zijn gebeurd op de twee plaatsen.”

Doorgesneden antennekabel in Heldergem

“Het is nu de derde keer dat de zender uitvalt. De tweede keer hebben we alles maar net voor de officiële start in orde gekregen. We hebben klacht ingediend, zowel bij de politiezone Denderleeuw-Haaltert als bij de politie in de regio Vlaamse Ardennen. Een nieuwe kabel plaatsen kost ons honderden euro’s. Een nieuwe zender 3.500 euro. Het is bovendien niet makkelijk om die te plaatsen. We moeten met een ladder 165 trappen op.”

“We hebben nogal veel strubbelingen gehad van een andere radio omdat we de frequentie in Brakel mochten gebruiken. Mogelijk komt het van rivaliserende radio’s die schrik hebben dat we in hun gebied komen. Vele jaren geleden, toen onze studio nog in Denderhoutem was, hadden we ook eens te kampen met sabotage. Toen werd er een mast afgezaagd. De rivaliteit tussen radio’s is blijkbaar nog altijd hetzelfde. De daders wisten trouwens perfect welke kabel ze moesten doorsnijden.” (TB)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
15 februari 2023 - 14:19 14:19

Echt een triestig verhaal. Er zijn gelukkig ook veel lokale zenders die op verschillende vlakken goed samenwerken tegenwoordig Dat komt helaas weinig in de pers uiteraard. De kleine stations zijn al zo sterk (technisch) benadeeld tov de grote Q’s, Joe’s, Nostalgie’s en de publieke. Laat staan dat ze elkaar nog een beetje gaan saboteren. Echt niemand wordt daar beter van.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx