fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Terug naar de Noordzee (Top 50)

In juni 1974 lagen liefst vier radiozendschepen voor Nederlandse kust hun dagelijkse ding te doen. Veronica, Mi Amigo/Caroline, Noordzee Internationaal en Atlantis. Alhoewel de politieke kaarten geschud en hun lot bezegeld, merkten de luisteraars niet dat het drie maanden later afgelopen zou zijn. Officieel was dat ook nog helemaal niet bekend en dus was doorgaan zolang het nog kon, het devies.

Bij Radio Noordzee Internationaal was het op zaterdag 1 juni – na het programma AD Sport & Sportwereld – om 12:00 uur de beurt aan Ferry Maat met aflevering 167 van de RNI Top 50. Opmerkelijk genoeg gebruikte hij niet zijn recentere tune ‘Swinging Olympia’ maar het oudere ‘The Cat’, die hij in 1972 had geërfd van zijn voorganger Joost den Draaijer.

Eveneens opmerkelijk aan deze Top 50, is dat zowat de helft van de noteringen producten uit Nederland waren, wat grotendeels is toe te schrijven aan het succes en de luisterdichtheid van de zeezenders. Ze betekenden voor bijvoorbeeld de Amerikaanse muziekindustrie, dat Nederland muzikaal de ideale springplank naar de rest van Europa was, ‘The voice of Europe, the sound of the world’, zoals de bottom line van RNI klonk.

In deze retro Top 50 met Ferry Eden (foto), van zaterdag 30 mei tussen 12:00 en 15:00 uur via FouteMuziekradio, zijn opnieuw veel originele reclames en jingles te horen. Na het Timex-signaal is er de tijdmelding op het hele uur van Marc van Amstel, normaal studio-dj in Bussum, maar begin juni ’74 als invaller weer even op het zendschip. Daarna volgt de promotiespot voor een wedstrijd van het Radio Noordzee Voetbal team. Die werd zoals gebruikelijk op de mars ‘Koning Voetbal’ ingesproken door Ferry Maat. In die lente van 1974 was het trouwens ‘ín’ om de promo vooraf te laten gaan door trompetgeschal met een voorbij denderend paard.

Trompetgeschal ook voor het ‘Nieuws van de Muziekparade Drive-in-Show’, precies halverwege de Top 50. De boekingen daarvoor werden niet langer verzorgd door Europop in Haarlem, maar liepen nu via Bureau Jan Vis in ’s-Hertogenbosch. Met bijna aan het begin de bekende ‘radio a go-go’-jingle werd de promotiespot afgesloten met een Drum-reclame. Het aantal sigarettenreclames bij Radio Noordzee Internationaal (en trouwens ook Veronica) was heel groot; naast Drum waren er ook nog ook Peter Stuyvesant, Golden American, Pall Mall, Rider en Bison.


Het is maar goed dat dit retro-programma begint met de Hans ten Hooge-spot dat de reclame-uitingen uitsluitend historische bedoelingen hebben… In de lijst staan acht nieuwe platen en evenzoveel voormalige Treiterschijven en de uurplaat van Radio Noordzee Internationaal. Van de negen Nederlandstalige nummers is er één in het Vlaams en deze staat in een speciaal bewerkte versie ook meteen op nummer 1. 

° Deze retro Radio Noordzee Top 50 van 1 juni 1974 is zaterdag 30 mei 2020 te beluisteren via Foutemuziekradio, tussen 12:00 en 15:00 uur.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Ferry Maat: Vijf jaar Soulshow Radio (audio)

Eén van die radiomakers, dj’s of indien u dat verkiest presentators die in het collectieve Lees verder

Ferry Eden met ‘nieuwe’ Mi Amigo Top 50

Zaterdag 25 april op FouteMeziekRadio   Het is lente 1978 op het zendschip MV Mi Amigo in Lees verder

Menuwissel: Ferry Eden presenteert RNI Top 50

Via FouteMuziekRadio is er aanstaande zaterdag 27 juli 2019 voor de afwisseling weer eens een Lees verder

Mi Amigo Top 50: Ferry Eden doet het dubbel

Top 50 van 14 juli 1974 in twee verschillende uitvoeringen Naar trouwe en goede maandelijkse Lees verder

Retro ‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden

Zaterdag aanstaande 2 maart, is via foutemuziekradio.nl de ‘Mi Amigo Top 50’ van 18 maart Lees verder

Het is vandaag 12 september… 1979 (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Ferry kreeg onverwachte herrie bij Monique (audio)

In dit verhaal komen we terug op onze ‘Hallo’-rubriek, de dagelijkse ‘deep dive’ in het Lees verder

Opgepoetste Mi Amigo Top 50 op FouteMuziekRadio

Een Top 50 op zaterdag bij FouteMuziekRadio, dat kan enkel een gerecycleerde lijst zijn, eerder Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
luc
luc
28 mei 2020 - 18:11 18:11

Spijtig dat de hitlijst amper leesbaar is

Meer in archieven, deejays, hitlijst, offshore
Frankrijk: Verschuivingen bij Europe 1

Het is vandaag 27 mei… 2001 (audio)

2011: Pers is boos over beheersovereenkomst VRT

Het radiodagboek van 27 mei – 148 (audio)

Blad 504: StuBru, Leen en Klara (video)

Het is vandaag 26 mei… 1977 (audio)

Sluiten