RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Terug in de tijd: 15 mei 1971

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vuurbal van de golven

Ter herinnering: De uitdrukkelijke wens in de vorige eeuw tot legalisering van vrije, landelijke en winstgevende radio zoals het huidige Qmusic en Radio 538, stuitte immer op onbuigzame politieke onwil. Om hun dringende eis kracht bij te zetten, doken talloze zeezenders voor de kusten op. Ze vielen snel in de smaak van een vooral een Brits, Nederlands en Vlaams publiek.

Ondanks de smetteloze programma’s woedde achter de schermen vaak een genadeloze concurrentiestrijd waarbij obscure en grensoverschrijdende praktijken schering en inslag werden. Sabotagedaden en erger leken aanvankelijk de ver-van-mijn-bed show. De ontwikkelingen rond Radio Noordzee Internationaal (RNI), in de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw, dwongen de Nederlandse beleidsmakers echter tot een versneld ingrijpen.

Wat vooraf ging

Begin 1971 was de ‘Mebo 2’, het zendschip van RNI, voorzien van de laatste technische snufjes, voor de kust van Noordwijk opgedoken. De schoorvoetende start van het station, met een Duits-Engelse personeelsbezetting, kreeg nauwelijks bijval. Toen de oprichting, met veel heibel, van een Nederlandstalige service door nachtclubeigenaar Kees Manders, in net geen kaping uitmondde, stapelden de financële zorgen voor de Zwitserse initiatiefnemers Erwin Meister en Edwin Bollier, zich op. In hun zoektocht naar een berg geld, om de schuldenlast te reduceren, klopten ze bij hun enige concurrent – Veronica – aan.

Geld in ruil voor een tweede zendschip

De gebroeders Verweij, die Radio Veronica winstgevend hadden gemaakt, stemden in met een lening van één miljoen gulden (453.783 euro). Het advocatenkantoor Derckx uit Dordrecht en meester Wouter Borderwijk, de latere voorzitter van de ‘Veronica Omroep Organisatie’, regelden in ruil voor de ‘Mebo 2’ als onderpand, de netelige kwestie. Met de sluiting op 24 september 1970 om 11:00 uur leek Radio Noordzee Internationaal voorgoed uitgeteld. Dat was echter buiten een sluwe vastberadenheid gerekend. 

Na een snelle terugbetaling van het openstaande bedrag en het weglokken van de door schuldeisers aangestelde kapitein aan boord van het zendschip, werd op 6 januari 1971 de Mebo 2 ‘heroverd’. Bovendien kocht de door John de Mol Sr. vertegenwoordigde uitgeverij ‘Strengholt’ van Guus Jansen, via de bladen ‘Ideaal Wonen’ en ‘Muziekparade’ zendtijd. De aanwerving van Joost den Draaijer, Jan van Veen – beiden met een Radio Veronica verleden-  en pianist Ferry Maat startte een nieuw duel om de gunst van de luisteraar.

Het verlies slaat in als een bom

Toen een rechter zich, ondanks de ‘zeeroof’, totaal onbevoegd verklaarde in de zaak omtrent de teruggave van de ‘Mebo 2’, greep de directie van Radio Veronica naar drastische middelen om alsnog hun gelijk te halen. Drie duikers; Tom van der Linden, Jan Plat en Willem van Poelgeest, begaven zich na een geflopte poging enkele dagen eerder, in de vroege ochtend van 15 mei 1971, met een rubberbootje vanuit de haven van Scheveningen naar het zendschip. Vermits de bemanning vanwege een voetbalmatch op televisie niets van hun aanwezigheid merkte, kon men ongestoord rond 22:40 uur een brandbom plaatsen. De daarop volgende explosie schudde alles en iedereen door elkaar. DJ Alan West zond om 22:50 uur noodsignalen uit en vroeg om hulp.

Verschillende schepen waaronder de ‘Titan’, de ‘Gelderland’ en de ‘Seanews’, met aan boord een getipte cameraploeg van het TV Journaal, kwamen in actie. Terwijl de dertienkoppige bemanning, met uitzondering van drie presentatoren werd geëvacueerd, werd de aanslag groot nieuws. Het Hilversum 1 radioprogramma ‘Goal’, met Felix Meurders en Theo Koomen, werd onderbroken voor een stand van zaken. Zelfs Radio Luxembourg en het ANP informeerden uitgebreid over de ongeziene situatie. Het blussen van het vuur werd rond 03:00 uur afgerond. De schade was eerder beperkt gebleven, de zenders konden weer aangezet worden. Alan West en Crispian St.John gaven in de vroege ochtend van 16 mei 1971 een stand van zaken.

Klopjacht en veroordeling

Aan land bleef de politie niet stil zitten. Een onderzoek leverde binnen enkele uren de arrestatie van de daders op. Zij gingen vrijwel onmiddellijk tot volledige bekentenissen over. Norbert Jurgens, net terug uit vakantie en Bull Verwey, één van de directeuren van Radio Veronica, werden unaniem als de opdrachtgevers aangewezen. Het slagen van hun opdracht, het beschadigen van de ‘Mebo 2’, zodat men naar een haven voor herstellingen moest uitwijken, zou met een aardige som geld beloond worden. Sommige bronnen hadden het over 25.000 gulden. Op 21 september 1971 werden de vijf betrokkenen veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf. Politiek Den Haag vond de cowboytaferelen meer dan welletjes en zou op basis van dit drama de zeezenders op 31 augustus 1974 voorgoed het zwijgen opleggen.

Eén van de hoofdrolspelers, Tom van der Linden, die in 1973 via het door hem opgerichte ‘Delta Diving’ bedrijf Radio Caroline bevoorraadde en omstreeks augustus 1974 de ‘MV Mi Amigo’ naar een ligplaats in internationale wateren begeleidde, overleed op 22 december 2011 in een Oostends ziekenhuis. Jan Harteveld, de bevelhebber van de bemanning van toen op de ‘Mebo 2’, pakte even voordien met een door de duiker handgeschreven brief van 16 augustus 1971 uit. Daarin werden excuses voor het ‘ongerief’ en begrip voor het gebeuren gevraagd. 

Een zwarte bladzijde met verstrekkende gevolgen. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Shine 800 AM, een geostrategisch radioverhaal uit Bonaire

Het Nederlandse Antillen-eiland Bonaire is meer dan alleen Ferry Maat. Minder geweten is dat op Lees verder

Radio Binnenstad biedt jongeren uit een instelling een platform (audio)

Ooit al gehoord van Radio Binnenstad? Vermoedelijk niet, want het gaat in eerste instantie niet Lees verder

Elke verlaat Joe (video)

Haar gezicht is bij het grote publiek bekender dan haar stem en dat heeft vooral Lees verder

Digital News Report 2021: Vlaming kiest voor vertrouwde nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde gisteren zijn jaarlijkse Digital News Report. Lees verder

EU versus VS: tegengestelde luistercijfers in coronatijden

Het is al eerder geschreven: de coronapandemie zorgde voor een enorme impact op het radioluisteren. Lees verder

WorldDAB: “Forse toename nieuwe auto’s met DAB+”

WorldDAB, de internationale industrie-organisatie die DAB+ in de wereldmarkt helpt zetten, publiceerde vandaag zijn nieuwste Lees verder

Verrassing in Nederland: RTL en Talpa kondigen fusie aan

RTL Group en Talpa Network maakten dinsdag bekend dat ze overeenkomsten hebben getekend om hun Lees verder

Verkoop RTL België: DPG Media en Rossel bundelen krachten

Het Vlaamse DPG Media en de Waalse uitgever Rossel hebben hun krachten gebundeld om RTL Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx