RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Terug in de tijd: 15 mei 1971

Vuurbal van de golven

Ter herinnering: De uitdrukkelijke wens in de vorige eeuw tot legalisering van vrije, landelijke en winstgevende radio zoals het huidige Qmusic en Radio 538, stuitte nog steeds op onbuigzame politieke onwil. Om hun dringende eis kracht bij te zetten, doken talloze zeezenders voor de kusten op. Ze vielen snel in de smaak van een vooral Brits, Nederlands en Vlaams publiek.

Ondanks de smetteloze programma’s woedde achter de schermen vaak een genadeloze concurrentiestrijd waarbij obscure en grensoverschrijdende praktijken schering en inslag werden. Sabotagedaden en erger leken aanvankelijk de ver-van-mijn-bed show. De ontwikkelingen rond Radio Noordzee Internationaal (RNI), in de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw, dwongen de Nederlandse beleidsmakers echter tot een versneld ingrijpen.

Wat vooraf ging

Begin 1971 was de ‘Mebo 2’, het zendschip van RNI, voorzien van de laatste technische snufjes, voor de kust van Noordwijk opgedoken. De schoorvoetende start van het station, met een Duits-Engelse personeelsbezetting, kreeg nauwelijks bijval. Toen de oprichting, met veel heibel van een Nederlandstalige service door nachtclubeigenaar Kees Manders, in net geen kaping uitmondde, stapelden de financële zorgen voor de Zwitserse initiatiefnemers Erwin Meister en Edwin Bollier, zich op. In hun zoektocht naar een berg geld, om de schuldenlast te reduceren, klopten ze bij hun enige concurrent – Veronica – aan.

Geld in ruil voor een tweede zendschip

De gebroeders Verweij, die Radio Veronica winstgevend hadden gemaakt, stemden in met een lening van één miljoen gulden (453.783 euro). Het advocatenkantoor Derckx uit Dordrecht en meester Wouter Borderwijk, de latere voorzitter van de ‘Veronica Omroep Organisatie’, regelden in ruil voor de ‘Mebo 2’ als onderpand, de netelige kwestie. Met de sluiting op 24 september 1970 om 11:00 uur leek Radio Noordzee Internationaal voorgoed uitgeteld. Dat was echter buiten een sluwe vastberadenheid gerekend. 

Na een snelle terugbetaling van het openstaande bedrag en het weglokken van de door schuldeisers aangestelde kapitein aan boord van het zendschip, werd op 6 januari 1971 de Mebo 2 ‘heroverd’. Bovendien kocht de door John de Mol Sr. vertegenwoordigde uitgeverij ‘Strengholt’ van Guus Jansen, via de bladen ‘Ideaal Wonen’ en ‘Muziekparade’ zendtijd. De aanwerving van Joost den Draaijer, Jan van Veen – beiden met een Radio Veronica verleden-  en pianist Ferry Maat startte een nieuw duel om de gunst van de luisteraar.

Het verlies slaat in als een bom

Toen een rechter zich, ondanks de ‘zeeroof’, totaal onbevoegd verklaarde in de zaak omtrent de teruggave van de ‘Mebo 2’, greep de directie van Radio Veronica naar drastische middelen om alsnog hun gelijk te halen. Drie duikers; Tom van der Linden, Jan Plat en Willem van Poelgeest, begaven zich na een geflopte poging enkele dagen eerder, in de vroege ochtend van 15 mei 1971, met een rubberbootje vanuit de haven van Scheveningen naar het zendschip. Vermits de bemanning vanwege een voetbalmatch op televisie niets van hun aanwezigheid merkte, kon men ongestoord rond 22:40 uur een brandbom plaatsen. De daarop volgende explosie schudde alles en iedereen door elkaar. DJ Alan West zond om 22:50 uur noodsignalen uit en vroeg om hulp.

Verschillende schepen waaronder de ‘Titan’, de ‘Gelderland’ en de ‘Seanews’, met aan boord een getipte cameraploeg van het TV Journaal, kwamen in actie. Terwijl de dertienkoppige bemanning, met uitzondering van drie presentatoren werd geëvacueerd, werd de aanslag groot nieuws. Het Hilversum 1 radioprogramma ‘Goal’, met Felix Meurders en Theo Koomen, werd onderbroken voor een stand van zaken. Zelfs Radio Luxembourg en het ANP informeerden uitgebreid over de ongeziene situatie. Het blussen van het vuur werd rond 03:00 uur afgerond. De schade was eerder beperkt gebleven, de zenders konden weer aangezet worden. Alan West en Crispian St.John gaven in de vroege ochtend van 16 mei 1971 een stand van zaken.

Klopjacht en veroordeling

Aan land bleef de politie niet stil zitten. Een onderzoek leverde binnen enkele uren de arrestatie van de daders op. Zij gingen vrijwel onmiddellijk tot volledige bekentenissen over. Norbert Jurgens, net terug uit vakantie en Bull Verwey, één van de directeuren van Radio Veronica, werden unaniem als de opdrachtgevers aangewezen. Het slagen van hun opdracht, het beschadigen van de ‘Mebo 2’, zodat men naar een haven voor herstellingen moest uitwijken, zou met een aardige som geld beloond worden. Sommige bronnen hadden het over 25.000 gulden. Op 21 september 1971 werden de vijf betrokkenen veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf. Politiek Den Haag vond de cowboytaferelen meer dan welletjes en zou op basis van dit drama de zeezenders op 31 augustus 1974 voorgoed het zwijgen opleggen.

Eén van de hoofdrolspelers, Tom van der Linden, die in 1973 via het door hem opgerichte ‘Delta Diving’ bedrijf Radio Caroline bevoorraadde en omstreeks augustus 1974 de ‘MV Mi Amigo’ naar een ligplaats in internationale wateren begeleidde, overleed op 22 december 2011 in een Oostends ziekenhuis. Jan Harteveld, de bevelhebber van de bemanning van toen op de ‘Mebo 2’, pakte even voordien met een door de duiker handgeschreven brief van 16 augustus 1971 uit. Daarin werden excuses voor het ‘ongerief’ en begrip voor het gebeuren gevraagd. 

Een zwarte bladzijde met verstrekkende gevolgen. (FVM)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

Veronica start nieuwe programmering

Zendermanager Rob Stenders en zijn team trekken met steile verwachtingen het pas gestarte jaar in. Lees verder

Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

‘Wat moet dat hier jongens?’ (audio)

Als ik zeemeeuwen hoor krijsen, denk ik aan Radio Veronica en zie ik in gedachten Lees verder

Veronica’s eindejaar: Bonanza XXL en Top 1000 Allertijden Allertijden

Bij Radio Veronica mogen de luisteraars in aanloop naar kerst vijf dagen lang bepalen welke Lees verder

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x