fbpx

RadioVisie

  • .
    Broadcast Partners
    .

Telenet zet analoge radiosignalen helemaal stop

Er is veel kans dat dit bericht niet van toepassing is voor het publiek van RadioVisie, want doorgaans lopen onze lezers eerder voorop op vlak van radiobeluistering, dan dat ze zijn blijven hangen in de ‘jaren stillekens’. Maar ter wille van de geroemde volledigheid en omdat we toch iets moeten aanvangen met de ons welwillend toegestuurde persberichten… een stukje over een komende ingreep van Telenet. 

Vele tienduizenden van hun klanten die nog analoog kijken, zonder digibox of kaartje achterin het tv-toestel kijken dus, zullen opnieuw aangesloten worden met behoud van een twintigtal kanalen. Er komt een ander, ‘compact’ signaal. Vanaf
10 februari tot en met april 2020 zal eveneens het analoge radiosignaal via de kabel in fases worden afgeschakeld. Ook hier gaat het om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos zijn verbonden. 

Klanten kunnen verder naar de radio luisteren via de decoder van Telenet, internetradio of kiezen voor DAB+. Uiteraard kan iedereen nog altijd analoge radio beluisteren via een FM-antenne. Telenet zal alle klanten die dat vragen een gratis FM-antenne bezorgen.

Onder de noemer ‘De Signaal Switch’ wordt vanaf midden december 2019 een uitgebreid informatieprogramma hieromtrent gelanceerd. Op deze Telenet-website staan filmpjes en informatie om na te gaan of u nog analoog kijkt of luistert. Er is een stappenplan dat u begeleidt. Wie geen internettoegang heeft, kan altijd terecht in het contactcenter voor meer duiding en hulp.

Twee regio’s, rond Beringen en Lochristi, dienen als testzones voor deze switch. Voor hen wordt de knop al omgedraaid in maart van volgend jaar. (PvB)


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bij commerciële radio horen reclamespots. Of wacht… commercials hoor je eigenlijk overal. Jaren geleden ‘gingen
Telenet (België) en Ziggo (Nederland) rollen de komende maanden als eerste het nieuwe tv-entertainmentplatform Horizon
De overname van De Vijver Media, de holding boven de SBS-televisiezenders Vier, Vijf en Zes
Na het succes van de eerste 12 afleveringen van het vijfde seizoen van 'D5R', is
Stond u ooit in de lift met Salvatore Adamo? Radio 1 wil het weten... Terwijl
Conclusie: 'Weinig reden tot spontane vreugdedansjes' Gisteren, dinsdag 19 november publiceerde de Vlaamse Regulator voor
Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré
Guy De Pré (foto bovenaan) maakte donderdag jongstleden nog eens zijn opwachting in Het Blad.

11
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
9 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
Pieter Van BandenhansRudy De SaedeleirDimitriRett Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pieter Van Banden
Lid
Rudy De Saedeleir
Beheerder

Het probleem is dat er momenteel nog geen tv-toestellen zijn die DAB+ ondersteunen, hoewel dat louter een softwaregegeven is, aangezien ze al de DVB-codecs ondersteunen (kijk maar naar de spotgoedkope USB-sticks die alle DVB- én DAB/DAB+ codecs ondersteunen). Ik verwacht/hoop dat de volgende generaties tv-toestellen dat wel gaan voorzien, mede gelet op het feit dat DAB+ ook in zuid-oost Azië stilaan voet aan de grond krijgt. Vooralsnog zijn de kabelmaatschappijen die zouden willen opteren voor DAB+ verplicht om hun radio-aanbod tegelijk ook in DVB-C te voorzien. Dat is dus twee keer ruimte voorzien. Zo gebeurt het ook bij de paar kabelmaatschappijen die het momenteel doen (zie UPC in Zwitserland: https://www.upc.ch/en/television/learn-about-tv/dab-plus/). UPC is trouwens, net als Zinnio en Telenet, eigendom van Liberty Global, dus de technologie is hen zeker bekend.

hans
Gast
hans

nu nog ruimte ervoor hebben bij telenet belgie, hun tv aanbod gaat nog tot 600Mhz en de rest tot 850 word behouden voor sneller internet, telefoon.
het plan om tot 1200Mhz te gaan hoor je niks meer over.
daarom dat ze de analoge ook afschakelen om meer digitale tv zenders aan te bieden en het internet (upload snelheid) te verhogen op de plaats waar nu de analoge radio zenders zitten.

Rett
Gast
Rett

einde van een tijdperk dat al lang ten einde was gelopen uiteraard.
Maar toch nog even met weemoed terugdenken aan de oude (en destijds fantastische) Radio 10,
aan de fratsen van PVD met Flandria en BOB, en aan de Maeva comeback (ondertussen ook al een generatie geleden) …

Pieter Van Banden
Lid

Ik denk dat het stopzetten van de analoge kabel (wat al enige jaren in de lucht hing) meestal de 2e en 3e TV (enz) in huis zal treffen! Brengt dus extra kosten mee (digibox kopen of huren), zelfs al is het met een smartkaartje (dat zeker ook niet gratis is…).Wat radio betreft ligt de zaak nog anders omdat je de digibox of digicorder nu verplicht moet aanzetten en aansluiten op uw eigen stereo installatie (tenzij dat je luistert via het TV toestel zelf).Extra verbruik alweer…en dat in tijden dat we met energie zuinig (zouden) moeten zijn.Tja de vooruitgang is niet (meer) te stuiten…

Dimitri
Gast
Dimitri

Zou men dat niet kunnen regelen dat de radiosignalen tegelijk kunnen opgevangen worden door een DAB+ ontvanger.

Hans
Gast
Hans

De zenders op de analoge tv die digitaal worden zitten er momenteel al op, als je scant op 290 Mhz en netwerk ID 32 kiest dan zal je de SD zenders die de vervanging word van de analoge tv zenders tevoorschijn zien komen als je een DVB-C tuner in je tv hebt.
kwaliteit is povertjes maar wie analoog keek op een LCD tv en andere platte schermen is die kwaliteit gewoon 😛
zelf de oude analoge radio zenders zijn gratis te beluisteren digitaal via de kabel.
of wie een ontvanger koopt waar een DVB-C tuner inzit kan ook genieten van digitale tv als die al analoog heeft.
voor een 50 euro heb je er al als je eens rondkijkt op het internet.
veel succes allen 😉

Pieter Van Banden
Lid

Dit zijn de opties:
Schakel over op een FM-antenne, Telenet biedt er gratis aan. Voor de Belgische zenders volstaat dat meestal, zenders als BBC World Service verlies je.
Koop een DAB+ radio. Daarmee ontvang je veel van dezelfde zenders, waaronder BBC World Service.
Schakel over op een digibox/digicorder en luister via je televisiespeakers.
Koop bij Telenet (of elders) een DVB-C radio-tuner voor 49 euro. Je kan er alleen radio mee luisteren via de (digitale) kabel en hij moet aangesloten zijn op je muziekinstallatie.
Koop een internetradio of slimme luidspreker.
Meer uitleg op telenet.be/signaalswitch
Komt uit dagblad ‘De Standaard’…

Hans
Gast
Hans

Telenet gaat ook een digitale radio ontvanger verkopen die je aan je analoge kabel kan hangen en speciaal gemaakt is voor hun aanbod, je kan dezelfde kopen op Amazon maar dan kan je de radio zenders die in AAC codec zitten niet ontvangen via de kabel.
Binnenkort dus meer info 😉

hans
Gast
hans

En vanaf vandaag te koop via de klantenprijs optie bij telenet online.

https://toestellen.telenet.be/dvb-c-radio-tuner-vdr-210.html

Pieter Van Banden
Lid

TER INFO: In Vlaanderen hoor je nu al een tijdje op de analoge (radio) Telenet kabel op 105.3 een informatie kanaal in het Nederlands en Frans die de luisteraar (via een zeer korte boodschap!) verwittigd over het stopzetten van de analoge radiokabel.

Meer in Actueel
Blad 291: VRM, Radio Ommeland en Bruzz (audio)

TNGRN FM: eerste stille slachtoffer erkenningen 2017

Qmusic strikt Mabel voor Rode Neuzen Dag XL

Blad 290: Joe, NRJ en Nostalgie (video’s)

Het Nederlandse Blad op een donkere dinsdag (video)

Mi Amigo – De Vlaamse Tack van de zeezenders

Sluiten