RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Telenet koopt zich in bij Radio Nostalgie

De krant De Tijd meldde vandaag dat Telenet-dochter SBS, de feitelijke exploitant van de Vlaamse tv-stations Play, zo goed als rond is om aandeelhouder te worden van de Vlaamse Radio Nostalgie.

Het was vorig jaar, toen de dossiers voor de landelijke commerciële FM-pakketten moesten worden ingediend, een opmerkelijke vaststelling: SBS Belgium, dat nochtans al jaren vragende partij was om een landelijk radiostation, had zelf geen dossier ingediend.

Desgevraagd reageerde SBS toen cryptisch “dat er gesprekken liepen met een partij die wel een dossier indiende”. In de praktijk kon dat dus zowel Vlaanderen Een (de exploitatiemaatschappij van Radio Nostalgie Vlaanderen) als Studio 100 zijn. Die laatste diende eveneens een dossier in en wetende dat Gert Verhulst goede maatjes is met Play was een potentiële samenwerking zeker niet ondenkbaar.

De indruk was dus dat SBS/Telenet zich mogelijks door beide potentiële partijen had laten paaien om toch maar zelf geen dossier in te dienen. Die kon hierdoor rustig vanuit een luie zetel toekijken wie van beide de kastanjes uit het vuur zou halen, om daarna met centjes over de brug te komen bij de winnende partij.

Het vervolg is intussen gekend: Nostalgie haalde het derde landelijke pakket binnen, tot grote consternatie van Studio 100, dat momenteel nog steeds een procedure ten gronde voert bij de Raad van State. Best wat vervelend dus voor SBS/Telenet, want daar zit je dan in je luie zetel te kijken naar een situatie die juridisch nog steeds onzeker is. Maar het is wat het is. Mogelijk was er tussen Mediahuis en SBS Belgium ook een deadline afgesproken om in het kapitaal van Vlaanderen Een te stappen. De nieuwe licentie voor vijf jaar (om te beginnen) gaat immers in op 1 januari 2023.

Dat SBS/Telenet wel degelijk door Nostalgie werd gepaaid mag nu blijken uit de deal, die volgens De Tijd, begin volgend jaar zou worden afgerond. Momenteel bezit Mediahuis binnen Vlaanderen Een 75 procent van de aandelen. De overige 25 procent wordt gecontroleerd door de NGroup, de Belgische moedermaatschappij rond Nostalgie en NRJ, die op haar beurt volledig eigendom is van de Franse NRJ Group.

Nog steeds volgens De Tijd zou SBS/Telenet een deel van de aandelen van Mediahuis overnemen, maar zou die laatste wel de meerderheid van de stemrechten behouden.

Daarnaast zijn Mediahuis en Telenet elk voor 50 procent eigenaar van de NV SBS Media Belgium (dus niet te verwarren met de NV SBS Belgium). Die is de exploitant van de Vlaamse netwerkradio NRJ. Aan die samenwerking heeft Telenet echter nog geen plezier beleefd, want door de jaar na jaar opstapelende verliezen kampt deze NV na vier jaar met een negatief eigen vermogen van 5 miljoen euro.

Heynen

Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Nostalgie Vlaanderen
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
28 december 2022 - 00:33 00:33

Beter de stekker eruit trekken, als er zoveel verlies gemaakt wordt rond NRJ.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx