Frequenties zijn een schaars goed, we horen het onze Vlaamse overheid zo graag zeggen. In de omroepband worden ze nu nog wat schaarser, want de Vlaamse Regering heeft vrijdag principieel beslist om de televisiekanalen 49, 53 en 59 (in de 700 MHz band) officieel te schrappen uit het digitaal frequentieplan van 12 oktober 2007.
Op zich heeft dat geen praktische gevolgen want deze drie oude tv-kanalen zijn in Vlaanderen toch al vele jaren ongebruikt. Ze werden zelfs nooit gebruikt voor DVB-T (digitale televisie), hoewel dat theoretisch had gekund.
De huidige regeringsbeslissing heeft louter te maken met het feit dat die 700 MHz-band in de loop van dit jaar wordt geveild door de federale overheid voor een vierde mobiele netwerkoperator, dus naast Proximus, Telenet/Base en Orange. Eer de beslissing definitief wordt, vindt eerst nog een openbare raadpleging en een adviesronde plaats.
Overigens – en dat is eigenlijk veel belangrijker – staan ook de omroepfrequenties in de 600 MHz-band Europees al enkele jaren zwaar onder druk. In de aanloop naar WRC-23 – de vierjaarlijkse internationale conferentie over het radiospectrum – lobbyen Europese telecomoperatoren enorm hard om ook die 600 MHz-band in heel Europa in te pikken.
De EBU – de Europese organisatie van omroepen – verzet zich hevig hiertegen. Momenteel wordt de band 470-694 MHz in veel Europese landen gebruikt voor DVB-T, maar er zijn ook veel gaten op de Europese kaart. In de praktijk wordt deze waardevolle band dus onderbenut en het groeipotentieel van DVB-T lijkt beperkt.
Een gemengd gebruik van de 600 MHz-band – in het ene land telecom, in het andere land digitale tv – is technisch niet wenselijk, want dat zou de band in de praktijk grotendeels onbruikbaar maken, vooral ter hoogte van de vele Europese landsgrenzen. Zowel de EBU als de telecomwereld bouwen al een tijdje argumentaties op in hun voordeel, maar het is totaal onvoorspelbaar hoe dit debat verder gaat uitdraaien. Wordt zeker vervolgd.