RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Teleac moest Nederlanders slimmer maken (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1979 was het al ruim vijftien jaar geleden dat Teleac werd opgericht, dat gebeurde op 10 december 1963. Reden genoeg om er volop aandacht te besteden. Teleac had in de voorgaande jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de methodische vernieuwing van het onderwijs en vorming. Er was een duidelijke plaats veroverd die niet meer was weg te denken, ondanks sommigen er een andere mening op nahielden.

Op 10 december 1965, twee jaar na de oprichting, werd de eerste cursus, gestart; ‘Eerste hulp bij ongelukken’. De ingebruikname van het televisieplatform door de onderwijsorganisatie vond plaats door de toenmalige minister voor Onderwijs, de heer Theo Bot. Het werd een populaire cursus, liefst 3500 Nederlanders namen deel in de jaren 1965 en 1966. Vele cursussen van uiteenlopende inhoud zouden via de televisie volgen.

De directeur van Teleac, sinds de oprichting, was de heer van Schalkwijk. Eerder was hij in dienst van Philips in Eindhoven, waar hij verantwoordelijk was voor de afdeling Bedrijfsopleidingen. Zijn grootste zorg was om ieder jaar weer een tv-seizoen vol variatie aan onderwerpen te brengen, met als doel de kijkers vast te houden. Hij betrok daarom zeer deskundige mensen bij de samenstelling van de onderwijspakketten.

Al was het jaarlijkse omroepbudget van Teleac niet bepaald gunstig. De organisatie had meer zendtijd toegewezen gekregen dan bijvoorbeeld de VPRO. Deze laatste omroep kreeg per programma-uur 26.000 gulden toegewezen, terwijl Teleac het met 10.000 minder diende te doen. Inmiddels was de invulling van de diverse cursussen ook veranderd. In de eerste jaren waren de lessen vooral gericht op de beter opgeleide Nederlanders, terwijl men zich in de tweede helft van de jaren zeventig meer ging richten op de laag opgeleiden. Hierdoor werd deze groep meer betrokken bij het maatschappelijke gebeuren en kreeg men meer behoefte aan gedegen informatie.

Een probleem dat altijd heeft gespeeld voor Teleac was dat de uitzenduren op vaak onmogelijke tijden ingepland werden. De meer geschikte tijdstippen waren weggelegd voor de grote omroepen, waardoor Teleac vaak werd geplaatst na het late Journaal.

Hans Knot


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx