RadioVisie

  • .
    .

Technische sector is klaar voor lokale DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mediaminister Benjamin Dalle is duidelijk in zijn beleidsnota. Hij wil DAB+ ook voor lokale radiozenders mogelijk maken. Ook de belangenvereniging VRRO ging hierover al enkele keren met de minister en diens kabinet in dialoog. DAB+ voor lokale omroepen staat bijgevolg hoog op de agenda. Aircast Media Solutions wil lokale zenders bijstaan in het opzetten van een proefproject. 

“Wij zijn grote voorstander van lokale DAB+”, begint zaakvoerder Kenny Heernaert (foto). “Zelf voeren wij coverage-studies uit voor DAB+, maar een volledige studie vraagt omvangrijke software en databanken. Daarbij wordt er onder andere rekening gehouden met muxen die in het buitenland en Wallonië in gebruik zijn, zodat er geen storingen optreden. Broadcast Partners heeft die software en in hen vond ik dan ook een bondgenoot.” 

Aircast Media Solutions en Broadcast Partners stelden dan ook samen een studie op en die maken ze zopas openbaar. Zij hebben samen nogal wat DAB+-kennis in huis. “Vanuit ons zusterbedrijf Lambda ontwikkelen en maken wij al jaren antennes voor DAB+, waaronder het volledige antennepark van de VRT, Norkring en zowat alle Nederlandse sites. Op vier jaar tijd gaat het om ruim 350 antennes die wij al ontwikkelden. Broadcast Partners is een klant van Lambda, dus de link was snel gelegd.” 

Radiozenders die gezamenlijk een proefproject willen opzetten, kunnen bij Aircast terecht voor het hele traject van A tot Z. “Op een mux kunnen acht tot twaalf lokale omroepen. Het grote voordeel is dat de kosten gedeeld kunnen worden en dat daarnaast iedereen met gelijke middelen kan strijden. De studie toont aan dat er op korte termijn al veel mogelijk is op DAB+ en dat er nog heel wat ruimte beschikbaar is, los van het felbesproken kanaal 10 dat nog in handen is van Norkring.” 

Aircast Media Solutions wil graag proefprojecten ondersteunen en mee aan de wieg staan van DAB+ voor lokale radiozenders in Vlaanderen. “We bepalen samen het doelgebied en bekijken de locatie voor plaatsing van zender en antennes. Aircast maakt ook een technisch dossier op voor de VRM en doet een voorstel voor de te gebruiken mux. De VRM kan steeds bij ons terecht voor technische vragen. Aangezien de Regulator tijdelijke zendvergunningen kan toewijzen om nieuwe technieken uit te testen, is het nu hét moment om DAB+ voor lokale radiozenders van start te laten gaan. Wij helpen graag hierin!” (TB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 3)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 2)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Lokale DAB+ in Wallonië: wat kan Vlaanderen leren? (deel 1)

Nu in Wallonië de langverwachte erkenningsronde voor de radiofrequenties – analoog én digitaal – officieel Lees verder

Vlaams bedrijf maakt antennes voor heel Europa

Velen dromen ervan, maar het is weinigen gegeven: van je hobby je beroep maken. Kenny Lees verder

VRRO reikt hand naar Benjamin Dalle

Ook de Vereniging Regionale Radio Omroepen liet zopas van zich horen naar aanleiding van de Lees verder

VRRO trekt aan de alarmbel

De VRRO is de Vlaamse vereniging die de belangen van de onafhankelijke lokale radiozenders groepeert. De Lees verder

VRRO start petitie voor lokale radio op DAB+ (update)

De VRRO, de Vlaamse Regionale Radio Omroepen, een feitelijke belangenvereniging van onafhankelijke lokale radio's is Lees verder

VRRO & Vlaamse Radiovereniging willen DAB+

Minister van Media Sven Gatz heeft het vrijdag jongstleden (9 februari) nog eens extra duidelijk Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
17 februari 2021 - 21:11 21:11

Ook in Nederland draaien de meeste lokale omroepen met die open source software die op opendigitalradio.org staat. Kwa zenders waren ze vrij in hun keuze en nu er 21 regio’s “on air” zijn blijken twee derde van de regio’s toch gekozen te hebben voor een betaalbaar alternatief boven de knowhow van de regerende partij. Voor HFPrints heb ik diverse multiplexen samengesteld, die een mini PC met al die software compleet geconfigureerd voor 400 euro (ex BTW) aanbied. Het kan nog goedkoper, deze software kan draaien op een raspberry pi maar met 12 stations kan die er wel wat problemen mee krijgen.
HFPrints.com heeft overigens ruim de helft van de lokale DAB regio’s van apparatuur voorzien, zo ook onze regio. Qua vermogens loopt het uiteen van 100W tot ruim 1kW ERP en veelal twee zenders in een SFN voor een betere dekking.

Marc
17 februari 2021 - 16:09 16:09

Je kunt vanavond al beginnen te muliplexen: https://www.opendigitalradio.org/mmbtools

Marc
17 februari 2021 - 23:43 23:43
Antwoord aan  Marc
Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx